Vannak olyan fiatalok, akik végigfesztiválozzák a nyári szünetet, és vannak olyanok, akik a vidéki nagyszülőknél pihennek ilyenkor. Meg vannak azok, akik a nyugi vagy a buli helyett inkább nyitnak egy újhullámos kávézó és reggelizőt a Balaton déli partján. Pont egy ilyen, vállalkozószellemű testvérpárral találkoztunk, amikor ellátogattunk Balatonfenyvesre, hogy kipróbáljuk, milyen a kávé és a reggeli a kiskékben.

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy az icipici retró épületben egy klasszikus Balaton-parti büfé működik, azonban aki átsétál a teraszon és bekukkant a régi ablakon, az rögtön rájön, hogy a kiskék (a hely nevét így, kis k-val írják) valamiben más, mint a többi. Az arcátlanul fiatal csapat energiáinak és a friss gondolatokkal teli koncepciónak köszönhetően a környék egy olyan hellyel gazdagodott, ahol az újhullámos kávé mellett megfér a tejszínhabos cappuccino is, és ahol összegyűlhet mindenki, aki egy laktató villásreggelit vagy akár csak egy pohár sört és egy kis Unicumot szeretne.

Szinte még gyerekek, mégis komoly vállalkozást visznek

Kocsis Niki és Kocsis Csabi szinte még gyerekek voltak, amikor három évvel ezelőtt megnyitották a kiskéket. Niki a huszadik, öccse pedig még csak a tizenhetedik életévét töltötte be, amikor belevágtak a saját vállalkozásba. Szüleik régóta foglalkoznak vendéglátással, így a testvérek nagyon korán belekóstoltak a szakmába. A közelben található Bárka Kertvendéglő is a családjuk birtokában van, és ahogy az a családi vállalkozásoknál gyakran lenni szokott, a gyerekek is besegítenek, amikor és ahol tudnak. Így alakult, hogy mindketten öt évig dolgoztak a kockás abroszos vendéglőben, mielőtt elindították a kiskéket.

A fiatalokkal hirtelen jött szembe a lehetőség, és gyorsan kellett dönteniük. Mivel mindketten a szüleik vendéglőjéhez képest fiatalosabb helyet szerettek volna, megragadták az alkalmat, és igent mondtak. 2020 tavaszán, a Covid kellős közepén megnyitották a kiskéket, minden várakozásukat felülmúló sikerrel. Maguk is meglepődtek, hogy számukra visszafelé sült el a pandémia. A kezdetekkor egyedül ők voltak nyitva Fenyvesen, de ekkor még náluk is csak elvitelre lehetett vásárolni. Aztán a korlátozások feloldása után berobbant az előző évek legerősebb nyári szezonja is.

Közös hely, közös hobbi

A testvérek úgy tekintenek a helyre, mint egy közös hobbira, ugyanis főállásban mindketten mással foglalkoznak. Csabi gépésztechnikus, Niki pedig éppen az államvizsgájára készül a jogi egyetemen, miközben már ügyvédbojtárként is dolgozik. Mivel az öttagú csapat többi tagja is hasonló korú, az éves nyitvatartást is igyekeznek úgy alakítani, hogy a reggeliző az érettségi és a vizsgák mellett mindenkinek beleférjen az életébe. A kínálaton is meglátszik a fiatalos lendület: a specialty kávézó és a reggeliző műfaj már önmagában is ritkaságnak számít a környéken.

„Az egyetem alatt elvégeztem egy újhullámos baristaképzést, de csak hobbiból, mert érdekelt a kávé világa. Amikor jött ez a lehetőség, akkor egyértelmű volt, hogy újhullámos kávézót szeretnénk ide, a déli partra, mert akkor még csak egy volt rajtunk kívül. Azt szerettük volna idehozni, amit Budapesten megszoktunk: hogy jó minőségű kávé van, gyorsan elkészíthető reggeli és brunch jellegű ételek” – meséli Niki.

Itt mindenki félreteheti a kávéról alkotott előítéleteit

Világos vagy sötét? Specialty vagy olaszos? A különböző kávés táborok közötti szakadék csökkentéséhez sokkal több ilyen helyre lenne szükség. A kiskékben ugyanis az, hogy világos pörkölésű kávé is kapható, nem zárja ki, hogy azok is ihassanak egy finom kávét, akiknek nem jön be a citrusos ízvilág. Niki tiszteletben tartja azt, hogy mindenkinek más az ízlése, és senkire sem szeretné ráerőltetni az egyik vagy a másik vonalat. Ugyanakkor igyekszik edukálni is a vendégkört, de ugyanúgy tart tejszínhabot is a hűtőben az egyik idős törzsvendége kedvéért, mint ahogy az újhullámos műfaj kedvelői számára növényi tejeket.

Specialty kávé

A specialty kávé kifejezést Erna Knutsen használta először, 1978-ban, egy franciaországi nemzetközi kávékonferencia alkalmával. Ahhoz, hogy egy kávé specialty minősítést kapjon, az Amerikai Specialty Kávé Szövetség (SCAA) szigorú kritériumainak kell megfelelnie. Ezek közé tartozik a nyomonkövethetőség a kávécseresznyétől a csészéig, és az, hogy az előállítási folyamat lépései fair trade módon történjenek. Emellett az SCAA a zöld kávékat is pontozza, ami szintén fontos tényező. 100 pontból legalább 80-at kell elérniük a nyers kávészemeknek ahhoz, hogy megkaphassák a specialty minősítést.

A két őrlő egyikében mindig egy közepes pörkölésű brazilkolumbiai blend van, ami mogyorós-csokis ízjegyeivel azok számára is könnyen befogadható, akik egyébként felszisszennek a specialty szó hallatán. Ebből a kávéból isteni eszpresszó (550 Ft) készíthető, és különösen jól passzol az olyan népszerű tejes italokhoz, mint a cappuccino (750 Ft). Niki több kis magyar pörkölővel dolgozik együtt, így a savasabb, világos pörkölésű kávék folyamatosan cserélődnek. Ottjártunkkor egy Ruanda Impresso névre keresztelt kávé volt az őrlőben, ami valóban impresszív volt. A világos kávék citrusos ízjegyei az eszpresszó mellett kiválóan passzolnak az olyan, különlegesebb italokhoz, mint az Espresso Tonic, rövidítve E. T. (1200 Ft), amit a kiskékben Balatonickal és narancsszelettel készítenek.

Reggelire hamburgert?

Mint minden becsületes reggelizőben, a kiskékben is a tojásos ételeké a főszerep. A többféle feltéttel is kérhető, 3 tojásból készülő rántotta (1250 Ft) és a tükörtojás (1250 Ft) mellett olyan divatos brunchételek is találhatók a kínálatban, mint az avokádós toast (1850 Ft) és a töltött bundás kenyér (1990 Ft), aminek a belsejében lazac vagy cheddar sajt lapul. A sós finomságok után a reggeli kávé mellé házi süteményeket is kérhetünk, amiket Niki és Csabi anyukája készít. Mi a sós karamellás sajttortát (990 Ft) kóstoltuk.

Bár a kiskék elsősorban reggeliző és kávézó, Nikiék nem mehettek el amellett, hogy sokan csak kiugranak a strandról egy korsó sörre, és hogy – mivel sok nyaraló konyhája nem alkalmas a főzésre – arra is van igénye a vendégeknek, hogy itt oldják meg az étkezést. Erre reagálva olyan ételeket is elkezdtek készíteni, amik kielégítik ezeket az igényeket, és erre az árszabás során is igyekeznek odafigyelni. Így került az étlapra a csirkemell-wrap (1990 Ft) és a hamburger (2090 Ft), és így esett, hogy mi is kiskék burgerrel (hamburger tükörtojással és sült baconnel, 2390 Ft) indítottuk a napot. Amit csak tudnak, házilag készítenek, így a hamburgerpogácsát is.

Ha egyszer megszereted a vendéglátást, nehéz abbahagyni

„Azt szeretnénk, hogy ezt így, ebben a formában meg tudjuk tartani akkor is, ha már elkezdünk a szakmánkban rendesen dolgozni. Addigra szeretnénk úgy kialakítani az életünket, hogy a nyarakat itt tudjuk tölteni, és tényleg mi várjunk itt mindenkit. Ne az legyen, hogy van a kiskék, amit ugyan sokan hozzánk kötnek, de mi már nem vagyunk itt. Az nem lenne ugyanolyan” – válaszolja Niki arra a kérdésünkre, hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve.

Hiába a jogi diploma és a gépésztechnikus-állás, a két fiatalnak a vérében van a vendéglátás. Ez tipikusan olyan szakma, amit ha egyszer megszeretünk, nem tudjuk abbahagyni. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy ha megérkezünk a kiskékbe, a kedves mosoly mellé precízen elkészített különleges kávét és szeretettel készült házi finomságokat kapunk.

Címkék

Elérhetőségek

kiskék 8646 Balatonfenyves, Kölcsey Ferenc utca 47. Facebook-oldal