Egyre több helyen találkozunk olyan, magas minőséget képviselő grilléttermekkel a Balatonnál, ahol nagy figyelmet fordítanak az előkészítésre, az alapanyagokra és a házi szószokra. Tavasszal Keszthely is gazdagodott egy ilyen grillterasszal: a Beach Boysban a fine dining világából érkezett séf pakolja a grillre a húsokat és a zöldségeket, a köretek és a szószok egy része pedig titkos családi receptek alapján készül.

A keszthelyi Városi Strand hátsó részén, a Viviera Beach területén már ellenállhatatlan illatok jelzik, hogy jó helyen járunk. A Beach Boys bázisa egy fehér, egyáltalán nem hivalkodó épület, ahol fehér raklapbútorokon, szürke napvitorlák alatt, minipálmák mellett foglalhatnak helyet a vendégek, és ahol a panorámát a Balaton és a vízibicikli-kölcsönző adja – legalábbis, amikor nem homályosítja el mindezt a grillekből felszabaduló füst.

A Beach Boyst Rusu Antonio Lorenzo séf és Máthé Ruben hívták életre, és a csapat tagja Lorenzo barátnője, Vivien, illetve Ignéczi Marcell társalapító is. Régi motorosoknak számítanak a vendéglátásban, egy budapesti étteremben találkoztak, és már nagyon régóta szerettek volna egy saját helyet, ami a grillezésről szól. Lorenzo néhány évvel ezelőtt már dolgozott a Balatonnál, és megfogta a hely varázsa.

Lorenzo a prémium-bisztrókonyhák és a fine dining világát is jól ismeri, több nívós budapesti helyen dolgozott, tapasztalatokat szerzett a street food világában és főzött két Michelin-csillagos hollandiai étteremben is, ő mégis a füstöt és a grillezést választotta. Ez a fajta vendéglátás sokkal inkább emberközpontú, ő pedig szívesebben készít street food ételeket, meséli. Március végén kezdték el az épület átalakítását, május elsején már sütöttek, és azonnal kiderült, hogy van kereslet arra, amit képviselnek. 

„Szerettük volna a kerti partik hangulatát lehozni a partra. Összeraktuk a szaktudásunkat és a családi recepteket, és azt gondoltuk, hogy talán ez a legmegfelelőbb pillanat belevágni valamibe a Balatonnál. Úgy tűnik, hogy megéreztük az időzítést” – mondja a séf.

„Szerettük volna a kerti partik hangulatát lehozni a partra. Összeraktuk a szaktudásunkat és a családi recepteket, és azt gondoltuk, hogy talán ez a legmegfelelőbb pillanat belevágni valamibe a Balatonnál. Úgy tűnik, hogy megéreztük az időzítést” – mondja a séf.

Az étel lelke

A grilltálak kínálatát úgy állították össze, hogy mindenki találjon kedvére való húst, a csirkétől a halakig, a marhától a sertésig. Először a húst kell kiválasztanunk, utána a köretet, a salátát, majd a szószt, és már nézhetjük is, ahogy a hús a grillre kerül. Itt nyugodtan rá lehet kérdezni a húsok eredetére.

„Nagyon fontos, hogy minden húsnak tökéletesen ismerjük az eredetét. Azt gondoljuk, hogy ettől lesz lelke minden ételnek, hogy ismerjük az egész történetét. Próbálunk kisebb és helyi beszállítókkal, hazai termelőkkel dolgozni” 

„Nagyon fontos, hogy minden húsnak tökéletesen ismerjük az eredetét. Azt gondoljuk, hogy ettől lesz lelke minden ételnek, hogy ismerjük az egész történetét. Próbálunk kisebb és helyi beszállítókkal, hazai termelőkkel dolgozni” 

– mondja Lorenzo, miközben egy hamburgerpogácsát helyez a grillre. Az angus marhából készült pogácsát a várvölgyi Farm54-től hozzák, még a nyitás előtt tettek itt egy látogatást, és végignézték, hogyan készül el a termék. A csirkéből készült debrecenit pedig, ami két százalék sertésszalonnát tartalmaz, a mindszenti Kisfüstös manufaktúrától veszik.

Az egyik legnépszerűbb fogás a 16 órán át készülő oldalas (3690 Ft), amit a füstölés után még szuvidálnak is, hogy elnyerje a hihetetlenül omlós ízt. A hozzá ajánlott köret, a nagymama receptje alapján készülő négysajtos puliszka is túlmutat a megszokott steakburgonya-édesburgonya-grillzöldség-kínálaton, az ízélményre pedig a házi BBQ-szósz teszi fel a koronát. Az oldalas egyébként nem található meg az étlapon, a napi ajánlatban szerepelt, de aztán mindenki kereste, így maradt.

A tarjasteak, a forró kutya és a titkos családi recept

A tépett malac & marhához (3490 Ft) főleg marhanyakat és sertéscombot használnak fel, az omlós tarja (3290 Ft) pedig mindig meglepetést okoz az állagával és az ízével. Kiklopfolt, vékony hússzelet helyett kétujjnyi vastag, puha tarjasteaket adnak, ami több mint 8 órán át készül.

Az eddigi tapasztalatok alapján az oldalas mellett a másik ikonikus étel a hamburger (25902790 Ft), amit sajtos és hagymalekváros-aiolis (hideg fokhagymás-olívaolajos szószos) verzióban is lehet kérni. A magyar hot dogként futó forró kutya (2690 Ft) bagettben készül, bajor káposzta, cserkészkolbász és tárkonyos mustár kerül bele.

Aki valamilyen könnyedebb ételre vágyik, kérhet Nagyi gyümölcsleveséből (1790 Ft), ami természetesen köszönőviszonyban sincs a menzák hasonló nevű fogásával, illetve megkóstolhatja a srácok saját készítésű desszertjeit, az almás pitét vagy a somlóit, ezek azonban nem szerepelnek mindennap a kínálatban. A fagyival és gyümölcsökkel töltött bubble gofri (2390 Ft) viszont igen.

A csapat tagjai nagy figyelmet fordítanak a szószokra is, amelyek közül van olyan, amelynek a receptjét csak Ruben ismeri. Az édes házi szósz régi titkos családi receptjét az édesanyjától kapta meg, aki szintén vendéglátással foglalkozik. A recept annyira titkos, hogy még a többiek sem ismerik.

Attól, hogy egy grillteraszról van szó, ahol a húsok vannak a főszerepben, a vegák és a vegánok számára is van választék. A séfek sajtot grilleznek, tofuból vagy sütőtökből készült pogácsával adják a burgert – az előrecsomagolt húspótló termékek helyett inkább saját maguk készítik el ezeket.

Címkék

Elérhetőségek

Beach Boys Grillhouse & Bar 8360 Keszthely, Csík Ferenc sétány (Városi Strand) Facebook-oldal Weboldal