A szigligeti Mérce tavaly koktélokkal és tapasokkal hódította meg a ginek, a koktélok és a spanyol tapasok rajongóit, az idén pedig többféle mediterrán fogással, még több ginnel és tequilával bővült a választék. Visszatértünk és megnéztük, hogyan készül a klasszikus feltétekkel készülő pizza, és az is kiderült, hogyan dolgozik egy tésztafőző rendszer.

Szigliget első koktélbárja tavaly nyílt meg a kikötővel szemben, az Aranykagyló út mellett, és úgy hozta el a mediterrán bárok hangulatát a Balaton mellé, hogy közben teljes mértékben mellőzte a tengerpartot idéző kliséket. A nyitást követően beszámoltunk arról, hogyan született meg a koktélbár ötlete a Kikötő étterem tulajdonosa és vezetője, Varga Marcsi és párja, Szaszák Zoltán tenerifei nyaralásán, és arról is hogy milyen koktél- és tapaskínálattal robbant be a hely a tavalyi nyár elején.

Amiért az idén újra visszatértünk a szezonálisan nyitva tartó mediterrán vendéglátóhelyre, az a koncepció bővülése volt. A tapasok kínálta lehetőségek már túl kevésnek bizonyultak, így a mediterrán konyha sok más favoritja is felkerült az étlapjukra. A kínálat alapját a pizza és a tészta képezi, de készül paella, valamint a halak és a tengeri herkentyűk is megjelentek az étlapon.

Szarvasgombapesztó és grillezett padlizsán a pizzán

A pizzához olasz alapanyagokat használnak fel, a tészta 48 órán át érik, mielőtt a kemencébe kerül, hogy 400 fokon, néhány perc alatt elkészüljön. A folyamatot figyelemmel kísérhetjük a látványkonyhában, ahol a terepet az egy forgótárcsás, olasz pizzakemence uralja.

A Mércében klasszikus ízeket és feltéteket adnak, és egy tucat pizza közül lehet választani a Margheritától (2890 Ft) a sonkás-gombás-articsókás Capricosán (3490 Ft) át az érlelt pármai sonkás, bivalymozzarellás Parmáig (3690 Ft). Aki valamilyen különlegesebb összeállítást szeretne, kipróbálhatja a szarvasgombapesztós-articsókás Tartufo biancót (4490 Ft), vagy ennek ugyanennyibe kerülő főtt sonkás változatát, a Tartufo cottót.

A kedvencünk az élénk színekben pompázó grillezett padlizsános Vega Siciliana (3390 Ft), ami a padlizsán füstölt ízének, a napon szárított paradicsomnak és a kaliforniai paprikának köszönhetően nem csak a vega vendégeket hódította meg. Rendelhetünk gluténmnetes pizzát is, a tésztája azonban nem helyben készül, ezért méretét és formáját tekintve is eltér a pizzakemencéből kikerülő pizzáktól.

Egy kis Olaszország a Balatonnál

A friss tészták egy olasz tésztagéppel készülnek – ezeket nem csak megenni lehet, hanem meg is lehet vásárolni a szomszédos Kisboltban. Pontosan annyi időt töltenek a főzővízben, amennyit kell, ezt egy tésztafőző rendszer felügyeli. Amikor a tészta elkészült, a rendszer kiemeli a főzőkosarat a vízből, így nulla az esély arra, hogy a tészta egy pillanattal is tovább főjön, mint amennyi szükséges. Azzal pedig nem árulunk el nagy titkot, hogy a frissen, helyben készült és megfelelő ideig főtt tészta íze és állaga köszönőviszonyban sincs a bolti tésztákéval.

A menüben olyan tésztaételek szerepelnek, mint a fűszerkéregben érlelt szalonnával tálalt penne, az Amatricana (3290 Ft), a tejszínes-lazacos penne (3790 Ft), vagy a klasszikus Carbonara (itt guancinale szalonnával, 3290 Ft-ért). A Pasta con mariscos (3990 Ft) az egyik legizgalmasabb fogás, a rákokkal, a vénuszkagylókkal és az enyhén pikáns paradicsomszósszal kínált spagetti látványnak sem utolsó, az íze pedig a kedvenc tengerparti éttermünkbe varázsol minket.

De térjünk vissza a magyar tenger partjára. Aki nem pizzára vagy pastára vágyik, kérhet gazpachót (2490 Ft) vagy mediterrán hallevest kagylóval és rákokkal (3890 Ft), salátákat és természetesen olaszos ihletésű desszerteket is.

Ginnel a világ körül

A koktélválasztékról a korábbi cikkünkben már írtunk. Továbbra is itt van a tó egyik legnagyobb ginválasztéka, több mint 50-féléből lehet választani. Belgiumtól Indiáig, Írországtól Japánig az egész világot körbe lehet ginezni itt, a kevésbé ismert ritkaságok mellett alkoholmentes gin is sorakozik a polcon. Tavaly óta a tequila-felhozatal is erősebb lett, de a rumok és a likőrök rajongói is nyugodtan eltölthetnek itt jó néhány estét, mire megismerik a választékot. 


A Mérce ezen a héten még minden nap nyitva van. A későbbi nyitvatartással kapcsolatban azonban érdemes figyelemmel kísérni a Facebook-oldalukat.

Címkék