Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Mediterrán ízek a Balaton partján: A szigligeti Mérce olasz pizzával és házi tésztával vár

A szigligeti Mérce tavaly koktélokkal és tapasokkal hódította meg a ginek, a koktélok és a spanyol tapasok rajongóit, az idén pedig többféle mediterrán fogással, még több ginnel és tequilával bővült a választék. Visszatértünk és megnéztük, hogyan készül a klasszikus feltétekkel készülő pizza, és az is kiderült, hogyan dolgozik egy tésztafőző rendszer.

Szigliget első koktélbárja tavaly nyílt meg a kikötővel szemben, az Aranykagyló út mellett, és úgy hozta el a mediterrán bárok hangulatát a Balaton mellé, hogy közben teljes mértékben mellőzte a tengerpartot idéző kliséket. A nyitást követően beszámoltunk arról, hogyan született meg a koktélbár ötlete a Kikötő étterem tulajdonosa és vezetője, Varga Marcsi és párja, Szaszák Zoltán tenerifei nyaralásán, és arról is hogy milyen koktél- és tapaskínálattal robbant be a hely a tavalyi nyár elején.

Amiért az idén újra visszatértünk a szezonálisan nyitva tartó mediterrán vendéglátóhelyre, az a koncepció bővülése volt. A tapasok kínálta lehetőségek már túl kevésnek bizonyultak, így a mediterrán konyha sok más favoritja is felkerült az étlapjukra. A kínálat alapját a pizza és a tészta képezi, de készül paella, valamint a halak és a tengeri herkentyűk is megjelentek az étlapon.

Szarvasgombapesztó és grillezett padlizsán a pizzán

A pizzához olasz alapanyagokat használnak fel, a tészta 48 órán át érik, mielőtt a kemencébe kerül, hogy 400 fokon, néhány perc alatt elkészüljön. A folyamatot figyelemmel kísérhetjük a látványkonyhában, ahol a terepet az egy forgótárcsás, olasz pizzakemence uralja.

A Mércében klasszikus ízeket és feltéteket adnak, és egy tucat pizza közül lehet választani a Margheritától (2890 Ft) a sonkás-gombás-articsókás Capricosán (3490 Ft) át az érlelt pármai sonkás, bivalymozzarellás Parmáig (3690 Ft). Aki valamilyen különlegesebb összeállítást szeretne, kipróbálhatja a szarvasgombapesztós-articsókás Tartufo biancót (4490 Ft), vagy ennek ugyanennyibe kerülő főtt sonkás változatát, a Tartufo cottót.

A kedvencünk az élénk színekben pompázó grillezett padlizsános Vega Siciliana (3390 Ft), ami a padlizsán füstölt ízének, a napon szárított paradicsomnak és a kaliforniai paprikának köszönhetően nem csak a vega vendégeket hódította meg. Rendelhetünk gluténmnetes pizzát is, a tésztája azonban nem helyben készül, ezért méretét és formáját tekintve is eltér a pizzakemencéből kikerülő pizzáktól.

Egy kis Olaszország a Balatonnál

A friss tészták egy olasz tésztagéppel készülnek – ezeket nem csak megenni lehet, hanem meg is lehet vásárolni a szomszédos Kisboltban. Pontosan annyi időt töltenek a főzővízben, amennyit kell, ezt egy tésztafőző rendszer felügyeli. Amikor a tészta elkészült, a rendszer kiemeli a főzőkosarat a vízből, így nulla az esély arra, hogy a tészta egy pillanattal is tovább főjön, mint amennyi szükséges. Azzal pedig nem árulunk el nagy titkot, hogy a frissen, helyben készült és megfelelő ideig főtt tészta íze és állaga köszönőviszonyban sincs a bolti tésztákéval.

A menüben olyan tésztaételek szerepelnek, mint a fűszerkéregben érlelt szalonnával tálalt penne, az Amatricana (3290 Ft), a tejszínes-lazacos penne (3790 Ft), vagy a klasszikus Carbonara (itt guancinale szalonnával, 3290 Ft-ért). A Pasta con mariscos (3990 Ft) az egyik legizgalmasabb fogás, a rákokkal, a vénuszkagylókkal és az enyhén pikáns paradicsomszósszal kínált spagetti látványnak sem utolsó, az íze pedig a kedvenc tengerparti éttermünkbe varázsol minket.

De térjünk vissza a magyar tenger partjára. Aki nem pizzára vagy pastára vágyik, kérhet gazpachót (2490 Ft) vagy mediterrán hallevest kagylóval és rákokkal (3890 Ft), salátákat és természetesen olaszos ihletésű desszerteket is.

Ginnel a világ körül

A koktélválasztékról a korábbi cikkünkben már írtunk. Továbbra is itt van a tó egyik legnagyobb ginválasztéka, több mint 50-féléből lehet választani. Belgiumtól Indiáig, Írországtól Japánig az egész világot körbe lehet ginezni itt, a kevésbé ismert ritkaságok mellett alkoholmentes gin is sorakozik a polcon. Tavaly óta a tequila-felhozatal is erősebb lett, de a rumok és a likőrök rajongói is nyugodtan eltölthetnek itt jó néhány estét, mire megismerik a választékot. 


A Mérce ezen a héten még minden nap nyitva van. A későbbi nyitvatartással kapcsolatban azonban érdemes figyelemmel kísérni a Facebook-oldalukat.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A