Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Gin-tonikok és rumok bázisa – Megnéztük a badacsonyi Patent Bed & Bart

Ha Badacsonyban ülnénk be valahová iszogatni egy társasággal, akkor egyértelműen borozásra gondolunk. Van azonban egy hely, ahol a ginek, a gin-tonikok és a rumok állnak a középpontban, így ha alternatívát kerestek, jó helyen jártok. Az egész évben nyitva tartó, igényes bár és szálláshely, a badacsonyi Patent Bed & Bar megér egy kitérőt.

2014-ben még Patent Hostelként indult a néhány éve már Patent Bed & Bar Badacsony néven futó szállás- és vendéglátóhely. Az idei nyáron újra ellátogattunk Molnár Bencéhez, aki a hely új bárját és az egyéb újításokat is megmutatta nekünk.

Molnár Bence vendéglátóscsaládból származik, ő maga is működtetett már kávézót Veszprémben, 5 éven át szervezte a Badacsony Bor7-et, de volt DJ is. A Patent bárjában ma is gyakran beáll pultozni. A kínálat fő irányvonalát a mintegy negyvenféle gin adja, de legalább feleennyi rum is szerepel az itallapon. 

„Nem titok, hogy az én ízlésem tükrözi a portfóliót, ha olyan italt tennék bele, ami nekem nem igazán ízlik, nem tudnám jó szívvel és hitelesen ajánlani. A kiválasztásnál az ízen túl fontos a címke, hogy esetleg díjazott-e, és sokszor a sztori is, amiből elég sokféle van.” 

„Nem titok, hogy az én ízlésem tükrözi a portfóliót, ha olyan italt tennék bele, ami nekem nem igazán ízlik, nem tudnám jó szívvel és hitelesen ajánlani. A kiválasztásnál az ízen túl fontos a címke, hogy esetleg díjazott-e, és sokszor a sztori is, amiből elég sokféle van.” 

Molnár Bence kiemelte az egyik legújabb ginjüket, ami az Ukiyo nevezetű japán gin, aminek a juzu az alapnövénye. „Az Alkkemist az egyik kedvencem, különlegessége, hogy csak teliholdkor palackozzák. De ott van például a Sloe gin az Elephanttól, ami a bevételének tizenöt százalékát az elefántok megsegítésére adja. A Gay Hussar pedig [ami ráadásul magyar – A szerk.] egy nagynevű, a 80-as években Londonban működő magyar étterem után kapta a nevét” – folytatta Bence.

Szilágyi Levente, akit szintén láthattok a Patent pultjában, a Schrödinger macskájával (Schrödingers Katzen Gin) egészítette ki a sort: 

„A palackon szerepel Schrödinger képlete, és pont hétfőn volt egy angol vendégem, aki matematikus, és fél órán keresztül elemezgette azt a képletet.”

„A palackon szerepel Schrödinger képlete, és pont hétfőn volt egy angol vendégem, aki matematikus, és fél órán keresztül elemezgette azt a képletet.”

Hiányérzetünk nincsen, igaz, mi „csak kettő” kóstolásáig jutottunk el, érthető módon. Az egyik egy gin-tonik volt, Malfy ginnel (700 Ft / 2 cl) és Balatoniccal (900 Ft). Kellemes keserű és fűszeres íz kombinációját érezhettük, és mivel pink, grapefruitos változatról van szó, a citrusok, gyümölcsök is domináltak.

A Patent rumban is erős, a választék pedig egy nagyobb kanyart ölel fel a világban a ginekhez képest: a Fülöp- és a Seychelle-szigetektől kezdve Jamaicán és Kubán át Barbadosig származó palackokból is válogathatunk. Bence felmutatva a polcra azt mondja: „Az öregebbek esetükben komolyabbak, az ott például egy harmincéves üveg. Koktélalapanyagnak is tökéletesek.”

A másik ital, amit kóstoltunk, egy ütős, rumalapú koktél (Jacqueline – 2000 Ft) volt, melynél szintén visszaköszönt a grapefruit. A Patentban persze whiskyzni, sörözni és borozni is lehet. Ha társasággal megyünk, a közös esteket társasjátékokkal is feldobhatjuk.

Az egykori szövetkezeti üdülő

A hostelként indult Patent a kezdeti laza stílust bár megőrizte, most igazán letisztult, a balatoni tematikával is játszó szobáival, apartmanjaival várja a badacsonyi forgatagba érkezőket. Az egykori szövetkezeti üdülőből átalakított épületben a kedvencünk az Aqua szoba volt, de van többek között Bazalt és Moha apartman is a 12 szoba között.

A csapattal érkező bulizókat is szívesen várják (sütögetni is lehet), de a balatoni home office kipróbálására is alkalmas a helyszín. A szálláshoz reggeli is tartozik, például saját készítésű croissant-nal és a balatonfüredi Pazar Coffee-ből érkező kávéval is várnak. Mivel egész évben nyitva tartó helyről van szó, a téli szezonban meleg italokra is érdemes betérni, az udvaron lévő jakuzzi pedig bármikor beüzemelhető. Ha még jó időben érkeztek, érdemes lazulni a teraszon is, például a függőágyban.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A