Új szereplő tűnt fel nyár elején az ábrahámhegyi strand büfésorán. A kecskeméti Vágódeszka étterem csapata úgy döntött, kedvenc nyaralóhelyükön is szerencsét próbálnak, és 12 órán át készülő pulled porkot, saját készítésű szószokkal felturbózott burgereket és alföldi marhagulyást hoznak a partra.

Az ábrahámhegyi strand bejáratától balra eső büfésor szélén a „hagyományos” kínálattól eltérő fogásokat és egy kis standupmonológot is kapnak a vásárlók, akik a lángost és a hot dogot szmókerben készült húsokra cserélnék. Liptai András, akit a 90-es évek underground technójának rajongói DJ Garfield néven ismerhettek, több évvel ezelőtt teljesen átnyergelt a vendéglátásra. Mert ahogy az Alföldön mondják  egy fenékkel nem lehet több lovat megülni, meséli.

Az underground technótól a sütésig

András már 1992-ben a lemezeket pörgette, és több mint 20 évig volt főállású DJ. Az összes elektronikus zenei műfajban alkotott, aztán amikor megszületett a kisfia és a kislánya, abbahagyta az éjszakázást. Kellett valami más elfoglaltság, miután kiszállt az éjszakából: 



„A gasztronómia mindig is jelen volt az életemben, a főzés a szeretetnyelvem. Amikor valaki vendégségbe jött hozzánk, gyakran hallottam, hogy: Andriskám, megint milyen reggelit ütöttél össze?

„A gasztronómia mindig is jelen volt az életemben, a főzés a szeretetnyelvem. Amikor valaki vendégségbe jött hozzánk, gyakran hallottam, hogy: Andriskám, megint milyen reggelit ütöttél össze?

Négy éve nyitotta meg Kecskeméten a Vágódeszka nevű helyet, ahol a burgerekre és a sörökre helyzeték a hangsúlyt, tematikus estéket, sörvacsorákat tartottak, bemutatták a hazai kézművésfőzdéket. 2022 márciusában pedig jött a lehetőség, hogy a Balatonnál is kipróbálják magukat.

„Inkább a szívünk vitt, mint az eszünk”

András 10 éve Badacsonytomajra jár nyaralni a családdal, és azt látta, hogy a strandokon inkább a retró kínálaton van a hangsúly, amivel alapjában véve nincs gond, ha jól van elkészítve. Hozzáteszi, hogy a környéken azért volt egy-két kiemelkedő hely strandvonalon is.

„Hűtőtáskában hoztam le a salátákat, és odajöttek az emberek, kérdezték, hogy hol vettem. Mondtam, hogy én készítettem a gyerekeknek. Idén márciusban jött a lehetőség: a büfé korábbi üzemeltetője úgy döntött, hogy 16 év után abbahagyja, mi pedig nagyon szerettük volna megmutatni a burgereinket és a hozzáállásunkat” – eleveníti fel a kezdeteket András. Amik természetesen nem voltak könnyűek. Hamar szembesültek azzal, hogy egy büfé egészen más műfaj, amit elképzeltek, az ebben a kicsi konyhában nagyon nehezen megvalósítható. „Inkább a szívünk vitt, mint az eszünk” – mondja András.

A kolbásztállal kezdünk, András szerint már ezzel meg tudják mutatni, hogy mi az a minőség, amit elképzelnek egy strandra. A Vágódeszkában a Keszthelytől 12 km-re található, karmacsi Ozsvárt Kolbászműhely házi töltésű kolbászaival dolgoznak, készül többek között klasszikus fűszerezésű sertéskolbász (1300 Ft / 10 dkg), mangós-chilis marhakolbász (1400 Ft / 10 dkg) és egy cheddar sajtos bivalykolbász (1400 Ft / 10 dkg), a tálra pedig az Andriska Pékbisztró kenyere kerül. A kompozíció tényleg azonnal egy másik dimenzióba repít.

Mangó és füst

A másik vonal, a barbeque nagy kihívás volt a csapat számára. Beszereztek egy szekrényszmókert, amiben egyszerre 20 kg hús is elkészülhet, és sok kísérletezés következett. „Volt olyan, hogy tűzoltót akartak hívni a strandra, úgy füstölt, de túl vagyunk rajta” – idézi fel a kezdeti nehézségeket András. Gyurik Norbert kreatívséf segített „beállítani” az ízeket, ezenkívül saját szárazpácokat, rubokat használnak, „egy kis keleti csavarral” bolondítják meg a fűszerkeveréket. Saját recept alapján készül a BBQ-szószuk is, a koriander és a mangó mindenhol ott van. 

Az odafigyelés meghozta a gyümölcsét: a pulled pork tál (3800 Ft) hozza az éttermi élményt, omlós, szaftos, és ha kicsit lassít az ember, a keleti ízvilág is tetten érhető. 12 órán keresztül sül, házi dijoni majonézt és mangópürés BBQ-szószt kap, házi, korianderes és friss gyömbéres coleslaw salátával, a de luxe verziót (4200 Ft) cheddar sajttal, savanyú uborkával és savanyított jalapeño paprikával tálalják. A későbbiekben majd lehet, hogy ciabattában fogják adni, senki ne lepődjön meg, ha máshogy néz majd ki az étel, mint a fotókon.

Természetesen a burgerekért is megéri sorban állni, a klasszikus burgertál (4200 Ft) mellett portobello gombás, cheddar sajtos, baconos (4200 Ft), vega (3200 Ft) és a pulled pork ízvilágát hozó Smooky (4200 Ft) verziókból tudtok választani. A zsemlék Budapestről érkeznek, Szabi a péktől. Nagyon szerettek volna helyi pékséggel dolgozni, de kapacitáshiány miatt sem a Búzalelke, sem az Andriska Pékbisztró nem vállalta őket. Így maradtak Szabi vajas, egyszerre édes és sós pogácsái.

A marhagulyás pörög, a bakelitek pihennek

A marhagulyás (4,5 dl 2400 Ft) nem az az étel, amire egy strandoló a nagy melegben vágyik, de a késő estig nyitva tartó büfébe vacsorára is érkeznek vendégek, ők pedig szívesen választják ezt a marhalábszárból készülő fogást. Andrásék kínálnak görög gíroszt faszénen sült pitában (2490 Ft) és háromféle csónakburgonyát is, klasszikus, cheddaros és saját tzatzikis, görögsalátás változatban (13901990 Ft). Az ételekhez helyi pincészetek borait adják.

A Vágódeszka szeptember közepéig várja majd a BBQ-fanokat, de ha az időjárás engedi, később is kinyitnak a hétvégéken. Tapadós műanyag garnitúra helyett faasztalok, -székek és a tervek szerint leanderek is emelik majd a környezet színvonalát.

A bakelitek pedig egyelőre pihennek, András lassan öt éve nem nyitotta ki a lemezes táskáját. Hiányzik a zene az életéből, és bár megkeresés akad, a család és a vendéglátózás mellett ez már nem fér bele. Viszont amíg a pulled porkra vagy a burgeretekre vártok, és nincs épp hatalmas pörgés, elcsíphettek néhány sztorit a több százból, amikkel András a vendégeit szórakoztatja.

Címkék

Elérhetőségek

Vágódeszka Balaton Ábrahámhegy, strand Facebook-oldal Weboldal