Soha nem volt még ennyire mozgalmas a január a Balatonnál: rengeteg programmal startol Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa programév, kiállítások, koncertek, előadások ünneplik a magyar kultúra napjára időzített nyitóeseményt. A balatoni korcsolyapályák is csatlakoznak a Jégpályák Éjszakája programjaihoz, téli vártúrákra és badacsonyi borászatokba indulhatunk. Időutazást tehetünk a Balaton Retro kiállításon, és megnyílik a nemrég elhunyt neoavantgárd festő, Bak Imre tárlata is. 20 januári programot gyűjtöttünk össze cikkünkben.

Jégpályák Éjszakája, több helyszínen, január 7.

A Veszprémi Jégcsarnok és a balatoni korcsolyapályák is csatlakoznak a január 7-i Jégpályák Éjszakája programjaihoz. Veszprémben jégdiszkó, Balatonfüreden DJ, Szigligeten és Balatonbogláron ügyességi versenyek várják a korcsolyázókat, Balatonlellén pedig a látványszaunát is befűtik.

A programokról és a belépőkről itt írtunk részletesen

Borbarangolás a Badacsonyi borvidéken, január 7., 14., 21. és 28.

A pincék kincseivel és borokra komponált ízekkel várnak a badacsonyi borászatok a Borbarangolás következő állomásain. Január 7-én és 14-én a Folly Arborétum vár füstölt, sült padlizsánkrémmel, lepénykenyérrel, sütőtökkrémlevessel, vörösboros marhapofával és az arborétum saját desszertjével, a balatoni vitorlával. 21-én a Válibor Vinotéka, 28-án pedig a Laposa Borterasz készül vacsorával a borok mellé.

A programokról itt találtok bővebb információt. 

Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig, Vaszary Galéria, Balatonfüred, január 8-ig

Január 8-án zár a Vaszary Galéria eddigi egyik legfontosabb kiállítása, a Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig – Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből, amiről mi is beszámoltunk. Nem érdemes lemaradni a tárlatról, a záróünnepségen pedig még többet megtudhattok a kiállított művekről. Aknai Katalin művészettörténésszel, Gosztola Kitti festővel és grafikussal, valamint a kurátorokkal hallgathattok meg egy kerekasztal-beszélgetést, és az utolsó tárlatvezetésen is részt vehettek.

A jegyárakat a Vaszary Galéria weboldalán találjátok.

A vád tanúja – Játékszín, Kálmán Imre Művelődési Központ, Siófok, január 11. 19.00

Agatha Christie ezúttal is mesterien szövi a szálakat a fordulatokban, meglepetésekben gazdag krimijében, melynek a legfőbb helyszíne a tárgyalóterem, ahol a néző szinte esküdtszéki ülnökként vehet részt az izgalmas nyomozásban. A történetet olyan színészlegendák előadásában láthatjátok, mint Zsurzs Kati, Kern András vagy Szerednyey Béla.

A jegyár 5500 Ft, az utolsó jegyekre itt csaphattok le

 

Bëlga, Expresszó, Veszprém, január 14.

Épphogy csak kipihentük az év végi bulikat, máris indul az idei szezon. Erős kezdésként fellép a Bëlga a veszprémi Expresszóban, amit kár lenne kihagyni, ha egy kis pozitív energiára vágytok a szürke januárban.

A jegy ára 4500 Ft, itt tudjátok megvásárolni.

Tihany Trail Terepfutó és Nordic Walking Verseny, január 14.

Tihany Trail rendkívül változatos és kemény tereppel nyújt kihívást a terepfutóknak. Három különböző táv és terep közül választhattok kedvetek és felkészültségetek szerint: legyen ez a 15 km hosszú pályás terepfutás a nyugati horizonton 400 méteres szintemelkedéssel, 10 km terepfutás vagy 10 km nordic walking csúcstámadás. Bármi várjon is rátok, a szép látványért és a pótolhatatlan kalandért megéri jelentkezni. 

Itt találtok bővebb információt a versenyről.

Téli vártúra Szigligeten, január 14.

Ki volt Favus pannonhalmi apát, és mi köze volt Szigligethez? Kik voltak a történelem során a vár urai? Miért lobog bencés zászló a torony tetején? Hogyan éltek régen a szigligetiek, mivel foglalkoztak? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattok választ a téli vártúrán, amelynek kiindulási pontja a Szigligeti Információs pont (Kossuth utca 17.). 

Részvételi díj: 2000 Ft / fő, 64 éves korig: 1000 Ft / fő. A túrákon való részvétel regisztrációhoz kötött, a további részleteket és a jelentkezés feltételeit itt olvashatjátok el.

Zhao Zhou Teaműhely, KUNSZT!, Veszprém, január 17. 17.30–20.30

A budapesti teabolt és teaműhely workshopjának résztvevőiként megismerkedhettek a világ teáival, és sok érdekességet megtudhattok az alapteafajtákról, a feldolgozási módjaikról, az elkészítésükről, a mindennapi teázáshoz szükséges eszközökről és a teakóstolásról is. Az ár tartalmaz három különböző teát, a vendégek hangulatához igazodva, teakísérő falatokkal.

A tanfolyam díja: 13 800 Ft / fő. Előzetes regisztráció szükséges. Itt találtok részletes információt, jegyet pedig itt tudtok vásárolni.

Sebastian Schub-koncertek, Papírkutya, Veszprém, január 17–19.

Ha a műfajt szeretnénk behatárolni, Sebastian Schub valahol a kortárs ír folk és az amerikai soul és blues között lebeg, de stílusa feszegeti e műfajok korlátait. Utcazenészként indult, majd 3 év alatt több mint 500 élő koncertet adott. 17-én, 18-án és 19-én is játszik (este 7-től) a Papírkutyában. 

A belépés ingyenes, itt találtok bővebb információt.

Balaton Retro kiállítás, Veszprém, Dubniczay-palota, január 18. – március 5.

A Várgaléria és a Magtár ad otthont a Balaton Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című kiállításnak, amely magyarországi magángyűjteményekből származó, 1930 és 1980 között használt különleges tárgyak és papírrégiség-ritkaságok segítségével mutatja be, hogyan csábították a Balatonhoz a turistákat. Láthattok nagyméretű IBUSZ-, MAHART-, MALÉV-plakátokat, Balaton-víz-konzervet és azt a fotót is megnézhetitek, amelyen Fidel Castro Kádár Jánossal hajókázik a magyar tengeren. A Magtár földszintje a kiállítás idejére korabeli stranddá alakul, ma is használt kempingszékekkel, gumimatraccal, fém ételdobozzal és homokozóval.

A tárlatvezetéssel egybekötött megnyitóra 17-én este 6-kor kerül sor. A jegyvásárlással kapcsolatos információt itt teszik közzé a későbbiekben a szervezők.

Rezi vár geokalandokkal, január 21.

A Túrafalók csapata egy hosszú, a Rezi várat is érintő túrára hív, ahol a környék geológiai érdekességeiről is szó esik. A 6 órás, 15 km-es, közepesen nehéz túrára – ahol lesznek meredek szakaszok is – a négylábú résztvevőket is várják. 

A részvételi díj felnőtteknek 3000 Ft / fő; gyerekeknek 1000 Ft / fő. A találkozó Reziben, a COOP parkolójában lesz. További információt itt találtok.

Kalóz20 ünnepségsorozat – I. Buli, Fövenyes, január 21. 19.00

2023-ban 20. születésnapját ünnepli a télen is nyitva tartó strandbisztró, a fövenyesi Kalóz. Úgy gondoltuk, töltsük ezt az évet is együtt; ünnepségsorozatot, kulturális és gasztroprogramokat tervezünk – írják a Facebookon. Az ünnepléssel természetesen nem várják meg a strandidőt, az évet egy fergeteges bulival nyitják meg január 21-én, szombaton este 7 órától.

Itt osztanak meg részleteket a programról. 

Gasztrohegy – Hétvége egy vulkánon, Badacsony, január 21–22.

Badacsony legjobb helyeit hódíthatjuk meg az új esztendőben is a Gasztrohegy januári eseményén. Január 21-én és 22-én a középpontban a tűz, a misztikum, a lávakő, a tüzes ételek lesznek – hogy felmelegítsenek a tél talán legreménytelenebbnek tűnő hónapjában.

Jegyet itt vásárolhattok az eseményre, további információt pedig itt találtok

Ragyogj! Nyitóesemény, Veszprém, január 21–22.

Ezen a napon startol az Európa Kulturális Fővárosa programév, és ez az a nap, amikor „Európa-szerte minden szem Veszprémre és a BakonyBalaton régióra szegeződik” – írja a VeszprémBalaton 2023 Facebook-posztja. A Papírkutyában egész nap jazz-, blues- és soulkoncertek lesznek, az Expresszóban 10 órától családi buli veszi kezdetét egy különleges, minden korosztály számára látogatható elektronikus zenei partin. A Kirakatban a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig operett- és irodalmi előadásokkal készülnek. 

Négy időpontban (10.00, 12.00, 14.00, 16.00) is indulnak séták a Veszprémi Érsekség szervezésében, 20 órától 21 óráig pedig három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban elkezdődik a Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor fényfestéssel, zenével, tánccal.

A programról itt találtok részletes leírást.

Bak Imre – Helyzetek 2004–2022, Vaszary Galéria, Balatonfüred, január 22. – április 30.

A 2022. december 23-án, életének 83. évében elhunyt Bak Imre a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozott, életművét szinte a kezdetektől meghatározta a hard edge festészetből kiinduló geometrikus képalkotás. A Vaszary Galéria kiállítása a művész 2004 és 2022 között alkotott sorozatait tekinti át, és bemutatja, hogyan gondolja újra Bak a (geometrikus) festészet hagyományait és saját motívumkészletét. A kiállítás címe a művész által az elmúlt években gyakran használt, sokértelmű képcímet idézi, amely egyszerre utal a formák helyzetére, az életmű (át)alakulása során kialakult újabb és újabb konstellációkra, illetve azokra az egzisztenciális helyzetekre, amelyek a változást motiválják.

A kiállításról itt találtok további információt. 

A magyar kultúra napja, Veszprém, január 22.

Veszprém egy 5 napos programsorozattal ünnepel, városszerte irodalmi estek, kiállításmegnyitók, komolyzenei és bábszínházi előadások lesznek. 22-én 11 órakor kerül sor a Dubniczay-palotában a kortárs textil- és ékszerművészetet bemutató, Érintkezések – Contacts című kiállítás megnyitójára, a Hangvillában pedig 18 órától a Bartók és Ady nevű előadásra kerül sor, ami a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar, a Lukács Miklós Cimbiózis Trió és a Pannon Várszínház közös produkciója. A Fenyves Malom is csatlakozik a helyszínekhez, a működő vízimalom bejárása mellett Csíki Lóránt mesemondó meséit is meghallgathatjátok.

További információt itt és itt találtok az eseményekről.

BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál), Veszprém, Cinema City Plaza, január 26–29.

A dokumentumfilm-fesztiválon olyan alkotásokat láthattok, mint a Kölyök Platónok, A hatalom markában, a Szabadság, tűz alatt, a Szótlan szeretet vagy az Imad gyermekkora, és levetítik a Pannon Egyetem There Is No Planet B című rövid dokumentumfilmjét is. A vetítéseket beszélgetések követik meghívott vendégekkel. A fesztivál ideje alatt kötetlen szakmai programokkal is készülnek a szervezők.

Figyeljétek a Facebook-eseményt, a továbbiakban még több információ kiderül majd a programról.

Imi, mondj egy verset – Csuja Imre önálló estje, Varga Béla Városi Művelődési Ház, Balatonboglár, január 27.

Csuja Imre verssel él és versben gondolkodik kicsi gyerekkora óta, amikor esténként falusi házukban a nagymamájától tanult verseket, meséket, és a család és a szomszédok nagy nyilvánossága előtt elmondhatta azokat. A vers, a versről való gondolkodás később színészi pályáján is végigkísérte. Önálló estjén megosztja a közönséggel a bárhol lehet verset mondani élményét, ezenkívül Ady Endre és Babits Mihály, a két költőzseni kapcsolódási pontjai is fókuszba kerülnek.

Jegyár: 2023. január 26-ig elővételi kedvezménnyel 2900 Ft, utána 3400 Ft. A részletekért ide kattintsatok!

Folly Boros4es, Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs, január 28.

A Folly Arborétum a téli hónapokban 4 tételes borkóstolóval várja a látogatókat. A programon egy vezetett kóstoló keretében ismerhetitek meg az arborétum borászatának tételeit: a 2021-es Boróka rozét, a 2021-es Boróka fehéret, a 2020-as Cédrust és a 2020-as Boróka vöröset. (A borsor a készlet függvényében változhat.) A kezdési időpont 16.30.
 
A borkorcsolyával kísért borkóstoló ára 6500 Ft / fő, a jegyet itt lehet megvásárolni. A borkóstolójegy 16 órát követően ingyenes arborétumi belépésre jogosít fel. 

Erőművészet, Inotai Hőerőmű, január 29. 13.30–15.30

A kb. 2 órás séta fókuszában a párját ritkító gazdagsággal feldíszített inotai művelődési ház áll, ahol átérezhetitek a kései 50-es évek egyedülálló művészeti atmoszféráját. Az azóta műemlékké nyilvánított épület ma már csak színházi és filmforgatási helyszínként működik. A séta során az egykori erőmű építése idején debütált világtalálmány, a HellerForgó hűtőberendezés művészileg is értékelhető szépségű épületegyüttesét is láthatjátok.

Fontos: ezen a sétán kizárólag a Béke Művelődési Központot és az 1. számú hűtőtornyot járjátok be, az erőmű teljes területét a Csúcs volt Inotán című sétán fedezhetitek fel.


Részvételi díj: 4900 Ft / fő, az online regisztrációval egy időben fizetendő. A részletekért ide kattintsatok!

Címkék