A Zamárdi központjában, a 7-es út mentén található Balcsi Falatozó mesterien ötvözi a családi receptek alapján készülő klasszikusokat az újhullámos fogásokkal, a hagyományokat az újításokkal, és a legegyszerűbb fogásban is van valamilyen meglepetés, szokatlan ízhatás. Ide helyiek, nyaralók, túrázók, családok, nagyobb társaságok is nyugodtan beülhetnek, mert fontos, hogy mindenki találjon az étrendjéhez és a hangulatához illő ételeket, a street foodtól a steakig, a magyaros fogásoktól az ázsiai tésztaételekig.
Egy hideg, szeles, de verőfényes tavaszi napon érkezünk, kora délután csaknem az összes asztal foglalt, nagy a nyüzsgés, a különteremben születésnapot ünnepel egy család. A hétvégi nagy forgalom ellenére stressznek nyoma sincs, Koncz Péter és párja, Végh Barbara, a hely tulajdonosai és házigazdái mindenre és mindenkire figyelnek, és mosolyogva tartják kézben a dolgokat.
![](https://welovebalaton.hu/i/d9/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-21.exact1980w.jpg)
Minden asztalnál személyesen ellenőrzik, hogy minden rendben van-e, a legtöbb vendéget pedig régi ismerősként üdvözlik. Nem csoda, hogy itt mindenki úgy érzi magát, mintha a nagymamához vagy a barátaihoz érkezett volna egy finom ebédre.
![](https://welovebalaton.hu/i/1f/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-4.exact1980w.jpg)
Megkapjuk az étlapot, ami a háromhetente változó séfajánlattal kezdődik. Az étlap hosszú, látszik, hogy a Balcsi Falatozó széles közönséget akar megszólítani. A koncepció része, hogy helyiek, nyaralók, túrázók, családok, nagyobb társaságok is nyugodtan beülhetnek ide, és fontos, hogy mindenki találjon az étrendjéhez és a hangulatához illő ételeket, a street foodtól a steakig, a magyaros fogásoktól az ázsiai tésztaételekig.
Két étterem, egy csapat
Péter másfél évig dolgozott a Kistücsökben felszolgálóként, mielőtt 2019-ben Barbarával megnyitották Zamárdiban a parthoz közelebb található Tölgyfa Étterem & Pubot. A Tölgyfa csak szezonálisan tarthatott nyitva, mert nincs téliesítve, ezért volt szükség a téli bázisra is, ami a 2020-ban megnyílt Balcsi Falatozó lett.
„Nem akartunk minden évben új embereket felvenni, a csapatot csak úgy tudjuk összetartani, ha éves szinten gondolkodunk, így tudunk fejlődni”
„Nem akartunk minden évben új embereket felvenni, a csapatot csak úgy tudjuk összetartani, ha éves szinten gondolkodunk, így tudunk fejlődni”
– mondja Péter. Nyáron akár közel 30 fős csapatot irányítanak Barbarával, „a felelősség sem kicsi, de imádjuk” – folytatja Péter. Mindennap nyitva tartanak, és jönnek a vendégek egy téli hétköznapon is, ezenkívül az étterem esküvőknek, buliknak ad otthont.
![](https://welovebalaton.hu/i/93/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-25.exact1980w.jpg)
A két vendéglátóhely a kínálatában sem ugyanaz, mindkettőnek saját „személyisége” van. A Tölgyfában például a fish and chips az egyik legnépszerűbb fogás, a Balcsi Falatozóban szándékosan másféle halétel szerepel a kínálatban. Itt a csülkös pacal az egyik kedvenc, a partközeli helyen pacal helyett marhapörköltet kérhet az, aki kiadós, magyaros fogást keres. „Annyi törzsvendégünk van most már, hogy nem tehetjük meg, hogy unalmasak vagyunk” – magyarázza Péter.
Klasszikusok Balcsi módra
Nem könnyű választani: gyerekkori kedvencek, street food fogások, kiadós klasszikusok és húsmentes fogások is szerepelnek a kínálatban. Hosszas tanakodás után úgy döntünk, hogy mindenki teljesen más jellegű ételt kér.
![](https://welovebalaton.hu/i/68/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-6.exact1980w.jpg)
Az azonnal kiderül, hogy a Balcsi Falatozóban a legegyszerűbb fogásban is van valamilyen meglepetés, szokatlan ízhatás vagy akár egy kis gasztrogeg. Ennek az egyik legjobb példája a sült kolbász savanyított paprikákkal, mustárral és pirított veknivel (2990 Ft): ez az étel kikacsintás az újhullámos street food őrületből (Péter szerint a „falusi street food” megtestesítője). Egy nagyon finom, kifejezetten az étterem számára készített ságvári kolbászt kapunk, amit a savanyított paprikák és a finom vekni emel még magasabb szintre.
![](https://welovebalaton.hu/i/88/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-8.exact1980w.jpg)
A kacsamellsteaket sós-diós nudlival, savanyú meggyraguval és étcsokoládés házi jus-vel adják (6990 Ft). A nudli házilag készül, a fogásban az édes, a sós és a savanyú ízek adnak egymásnak randevút, tökéletes arányban.
![](https://welovebalaton.hu/i/84/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-15.exact1980w.jpg)
Természetesen bécsi szelet (5490 Ft) is van, vajas petrezselymes burgonyával. Igen, az a tányérról lelógós fajta, amit többször leszóltak, majd a minőséget szem előtt tartva újra felmagasztaltak a kritikusok. A 30 dkg-os hús azonban nem a méretével akar hódítani: itt omlósan, pankomorzsában készül, a nagymama konyhájába repít minket.
![](https://welovebalaton.hu/i/41/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-10.exact1980w.jpg)
Teszünk egy kísérletet az ázsiai vonallal is, ami Péterék szerint egyre népszerűbb. Ők is nagy rajongói, hiszen olyan ételt egyáltalán nem kínálnak, amivel ők nem tudnak azonosulni. A kínai sült tészta csirkével (4890 Ft) a bizonyíték, hogy tényleg otthonosan mozognak ezen a téren is.
![](https://welovebalaton.hu/i/4c/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-13.exact1980w.jpg)
Megkóstolunk egy vegán ételt is: a színpompás zöldségnyárs mexikói paradicsomsalsával és édesburgonyával (3690 Ft) a hamarosan érkező nyári grillezős esték hangulatát vetíti előre. A füstös ízek és a laktató mennyiség miatt a húsevőknek is érdemes kipróbálniuk.
![](https://welovebalaton.hu/i/e7/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-18.exact1980w.jpg)
A cézársaláta pedig sokkal több, mint amit feltételeztünk róla: főfogásnak is beillik a házi hamburgerzsemlével, a csirkecsíkokkal és a sok friss zöldséggel.
![](https://welovebalaton.hu/i/64/balcsi-falatozo-zamardi-korosi-tamas-3.exact1980w.jpg)
Péter nagyon büszke a marhahúslevesükre és a házi pogácsával tálalt palóc levesre is, és arra, hogy ő készítik többek között a zsemlét, a pogácsát, a savanyú uborkát, a csalamádét és fagyit. Sok régi, családi receptet használnak, megjelennek az étlapon azok az ételek, amelyeket gyerekként nagyon szerettek – és amelyek sokkal többet jelentenek számukra egy-egy finom fogásnál, a családtagokra és az élményekre emlékeznek általuk. Ilyen például a retró sütiválogatás, a Miranda-szelet vagy az almás pite, ami a nagymama receptje alapján készül, kizárólag zöld almával és birsalmapürével.
A Balcsi Falatozó április 16-ig tart nyitva, a csapat április 27-től a Tölgyfa Étterem & Pubban várja a vendégeit.