A Zamárdi központjában, a 7-es út mentén található Balcsi Falatozó mesterien ötvözi a családi receptek alapján készülő klasszikusokat az újhullámos fogásokkal, a hagyományokat az újításokkal, és a legegyszerűbb fogásban is van valamilyen meglepetés, szokatlan ízhatás. Ide helyiek, nyaralók, túrázók, családok, nagyobb társaságok is nyugodtan beülhetnek, mert fontos, hogy mindenki találjon az étrendjéhez és a hangulatához illő ételeket, a street foodtól a steakig, a magyaros fogásoktól az ázsiai tésztaételekig.

Egy hideg, szeles, de verőfényes tavaszi napon érkezünk, kora délután csaknem az összes asztal foglalt, nagy a nyüzsgés, a különteremben születésnapot ünnepel egy család. A hétvégi nagy forgalom ellenére stressznek nyoma sincs, Koncz Péter és párja, Végh Barbara, a hely tulajdonosai és házigazdái mindenre és mindenkire figyelnek, és mosolyogva tartják kézben a dolgokat. 

Minden asztalnál személyesen ellenőrzik, hogy minden rendben van-e, a legtöbb vendéget pedig régi ismerősként üdvözlik. Nem csoda, hogy itt mindenki úgy érzi magát, mintha a nagymamához vagy a barátaihoz érkezett volna egy finom ebédre.

Megkapjuk az étlapot, ami a háromhetente változó séfajánlattal kezdődik. Az étlap hosszú, látszik, hogy a Balcsi Falatozó széles közönséget akar megszólítani. A koncepció része, hogy helyiek, nyaralók, túrázók, családok, nagyobb társaságok is nyugodtan beülhetnek ide, és fontos, hogy mindenki találjon az étrendjéhez és a hangulatához illő ételeket, a street foodtól a steakig, a magyaros fogásoktól az ázsiai tésztaételekig.

Két étterem, egy csapat

Péter másfél évig dolgozott a Kistücsökben felszolgálóként, mielőtt 2019-ben Barbarával megnyitották Zamárdiban a parthoz közelebb található Tölgyfa Étterem & Pubot. A Tölgyfa csak szezonálisan tarthatott nyitva, mert nincs téliesítve, ezért volt szükség a téli bázisra is, ami a 2020-ban megnyílt Balcsi Falatozó lett. 

„Nem akartunk minden évben új embereket felvenni, a csapatot csak úgy tudjuk összetartani, ha éves szinten gondolkodunk, így tudunk fejlődni” 

„Nem akartunk minden évben új embereket felvenni, a csapatot csak úgy tudjuk összetartani, ha éves szinten gondolkodunk, így tudunk fejlődni” 

– mondja Péter. Nyáron akár közel 30 fős csapatot irányítanak Barbarával, „a felelősség sem kicsi, de imádjuk” – folytatja Péter. Mindennap nyitva tartanak, és jönnek a vendégek egy téli hétköznapon is, ezenkívül az étterem esküvőknek, buliknak ad otthont.

A két vendéglátóhely a kínálatában sem ugyanaz, mindkettőnek saját „személyisége” van. A Tölgyfában például a fish and chips az egyik legnépszerűbb fogás, a Balcsi Falatozóban szándékosan másféle halétel szerepel a kínálatban. Itt a csülkös pacal az egyik kedvenc, a partközeli helyen pacal helyett marhapörköltet kérhet az, aki kiadós, magyaros fogást keres. „Annyi törzsvendégünk van most már, hogy nem tehetjük meg, hogy unalmasak vagyunk” – magyarázza Péter.

Klasszikusok Balcsi módra

Nem könnyű választani: gyerekkori kedvencek, street food fogások, kiadós klasszikusok és húsmentes fogások is szerepelnek a kínálatban. Hosszas tanakodás után úgy döntünk, hogy mindenki teljesen más jellegű ételt kér.

Az azonnal kiderül, hogy a Balcsi Falatozóban a legegyszerűbb fogásban is van valamilyen meglepetés, szokatlan ízhatás vagy akár egy kis gasztrogeg. Ennek az egyik legjobb példája a sült kolbász savanyított paprikákkal, mustárral és pirított veknivel (2990 Ft): ez az étel kikacsintás az újhullámos street food őrületből (Péter szerint a „falusi street food” megtestesítője). Egy nagyon finom, kifejezetten az étterem számára készített ságvári kolbászt kapunk, amit a savanyított paprikák és a finom vekni emel még magasabb szintre.

A kacsamellsteaket sós-diós nudlival, savanyú meggyraguval és étcsokoládés házi jus-vel adják (6990 Ft). A nudli házilag készül, a fogásban az édes, a sós és a savanyú ízek adnak egymásnak randevút, tökéletes arányban.

Természetesen bécsi szelet (5490 Ft) is van, vajas petrezselymes burgonyával. Igen, az a tányérról lelógós fajta, amit többször leszóltak, majd a minőséget szem előtt tartva újra felmagasztaltak a kritikusok. A 30 dkg-os hús azonban nem a méretével akar hódítani: itt omlósan, pankomorzsában készül, a nagymama konyhájába repít minket.

Teszünk egy kísérletet az ázsiai vonallal is, ami Péterék szerint egyre népszerűbb. Ők is nagy rajongói, hiszen olyan ételt egyáltalán nem kínálnak, amivel ők nem tudnak azonosulni. A kínai sült tészta csirkével (4890 Ft) a bizonyíték, hogy tényleg otthonosan mozognak ezen a téren is.

Megkóstolunk egy vegán ételt is: a színpompás zöldségnyárs mexikói paradicsomsalsával és édesburgonyával (3690 Ft) a hamarosan érkező nyári grillezős esték hangulatát vetíti előre. A füstös ízek és a laktató mennyiség miatt a húsevőknek is érdemes kipróbálniuk.

A cézársaláta pedig sokkal több, mint amit feltételeztünk róla: főfogásnak is beillik a házi hamburgerzsemlével, a csirkecsíkokkal és a sok friss zöldséggel.

Péter nagyon büszke a marhahúslevesükre és a házi pogácsával tálalt palóc levesre is, és arra, hogy ő készítik többek között a zsemlét, a pogácsát, a savanyú uborkát, a csalamádét és fagyit. Sok régi, családi receptet használnak, megjelennek az étlapon azok az ételek, amelyeket gyerekként nagyon szerettek – és amelyek sokkal többet jelentenek számukra egy-egy finom fogásnál, a családtagokra és az élményekre emlékeznek általuk. Ilyen például a retró sütiválogatás, a Miranda-szelet vagy az almás pite, ami a nagymama receptje alapján készül, kizárólag zöld almával és birsalmapürével.

A Balcsi Falatozó április 16-ig tart nyitva, a csapat április 27-től a Tölgyfa Étterem & Pubban várja a vendégeit.

Címkék