Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Rejtett kincsre bukkantunk a Káli-medencében – Kőkút Kert Vendéglő

A mesés balatoni panorámával és a tanúhegyekkel körülölelt Káli-medencének van egy semmihez sem fogható varázsa. Amikor a zöldellő lankák, a gyümölcsösök és a repcétől sárgába borult rétek mellett elhaladunk, akkor időről időre kisebb települések szakítják meg az utunkat. Az egyik legkisebb közülük Kékkút, ahol a fehérre meszelt, rusztikus házak és a színes virágoktól roskadozó ablakpárkányok hívogatnak, hogy megálljunk körülnézni. Az egyik ilyen csinos parasztház rejti a Kőkút Kert Vendéglőt, ahová a finom illatok és a terasz látványa csalogatott be minket egy gyors ebédre, de a fantasztikus fogások, a jó hangulatú falatozás és a házigazdák vendégszeretete végül egész délutánra marasztaltak minket.

A hely, ahová bármikor visszatérnénk

A Káli-medence egyik kis ékszerdobozában, Kékkúton találjuk a Kőkút Kert Éttermet, ahová már most visszavágyunk. Annak ellenére, hogy kicsit borongósabb időben érkezünk, először a terasz és a kert látványa fog meg minket, a színes virágok, a lámpások, a készülő veteményes, a kerékpárospihenő és szerelőállomás, valamint a kültéri kemence már előrevetíti a nyári ebédek, sütögetések és esti borvacsorák remek hangulatát.

Az étterembe belépve rögtön a sürgés-forgás közepébe csöppenünk: egy kiránduló társaság épp az ételektől roskadozó asztal mellett cseverészik, de van, aki egy meghitt sarokban randizik a párjával, velünk együtt pedig egy nagyobb baráti társaság is beugrik. A forgatag közepén pedig Detti és Isti tűnik fel, akik hatalmas szívvel és lélekkel irányítják a vendéglőt, és nem mellesleg civilben is egy párt alkotnak.

Beleszeretni a Káli-medencébe

A vendéglő története viszont Andival és Gyurival indult, akik 2016-ban szerettek bele a Káli-medencébe, ahol friss levegő, szuper kilátás, nyugodt természet és káprázatos adottságok várták őket, nem beszélve a kedves helybéliekről és turistákról.

Viszont hiányoltak egy olyan helyet, amely közösségi térként szolgálhat a helyiek, a kirándulók, a kerékpárosok vagy az átutazók számára, és ahol hagyományos hazai ízeket kóstolhatunk. Végül megtalálták a tökéletes lokációt, ahol mindezt megvalósíthatják.

A Kékkút főutcáján található, nagy múltú ház korábban Molnár József vendéglőjeként üzemelt, de volt itt egykor bolt, „Kütyüdítő” néven presszóként is működött, sőt még kuglizni is jártak ide a helyiek.

A Kékkút főutcáján található, nagy múltú ház korábban Molnár József vendéglőjeként üzemelt, de volt itt egykor bolt, „Kütyüdítő” néven presszóként is működött, sőt még kuglizni is jártak ide a helyiek.

A kalandos történet pedig folytatódott, a tulajdonosok nagy ívű felújításba kezdtek, így nemrég megnyitotta kapuit a Kőkút Kert Étterem, ahol nemcsak a finom fogások és a remek borok kovácsolják össze a közösséget, de számos programra is számíthatunk a közeljövőben.

Lepd meg az anyukádat, vagy koncertezz pünkösdkor!


Programokból valóban nem lesz hiány, május első vasárnapján például az anyukák lesznek a főszereplők,12:30 és 15:30 között élő zenés, énekes délutánnal készül a Kőkút, miközben az à la carte étlapról csemegézhetünk.

A pünkösdi hétvégén (május 26. és 29. között) pedig ellátogathatunk a II. Kőfeszt - A Szabad Táncház fesztiválra, ahol remek koncertek, kézműves-foglalkozások és táncházas programok várnak ránk, érdemes beugrani a Kőkútba is, ahol több remek banda fellépését is élvezhetjük a falatozás mellett.

Kellemes nosztalgia, modern vendéglátás

Az étterem szíve és lelke az étterem fantasztikus csapata, valamint Detti és Isti, akik a mindennapi működésért felelnek, és Angliából jöttek haza, hogy Kékkútra költözve Andival és Gyurival közösen egy varázslatos helyet hozzanak létre. 

Amikor beléptünk az étterembe, nemcsak a terasz és a nyüzsgő társasági élet hívogatott minket, de a barátságos rusztikus berendezés és az otthonos hangulat arra is emlékeztetett, amikor a nagyihoz ugrottunk be ebédre. 

Amikor beléptünk az étterembe, nemcsak a terasz és a nyüzsgő társasági élet hívogatott minket, de a barátságos rusztikus berendezés és az otthonos hangulat arra is emlékeztetett, amikor a nagyihoz ugrottunk be ebédre. 

Itt tényleg nem kell élére vasalt, fehér abroszok és csokornyakkendős pincérek között feszengenünk, egy dolgunk van: hogy jól érezzük magunkat. A kellemes hangulatot pedig csak fokozták a házias ízek, és örömmel üdvözöltük, hogy itt a hatalmas tányérokon valóban bőséges fogások érkeznek.

Az étterem alapvetése, hogy friss, helyi alapanyagokkal dolgozunk, de később, mint ahogy ezt a kis veteményes is mutatja, szeretnék, ha a vendéglő alapanyag-ellátását szinte teljes mértékben mi tudnánk szolgáltatni saját termesztett zöldségekkel és házi húsokkal, valamint a legjobb helyi termelőkkel és pincészetekkel együttműködve – meséli Isti.

Az étterem alapvetése, hogy friss, helyi alapanyagokkal dolgozunk, de később, mint ahogy ezt a kis veteményes is mutatja, szeretnék, ha a vendéglő alapanyag-ellátását szinte teljes mértékben mi tudnánk szolgáltatni saját termesztett zöldségekkel és házi húsokkal, valamint a legjobb helyi termelőkkel és pincészetekkel együttműködve – meséli Isti.

Házias ízek vagány csavarokkal

Még meg sem érkezett az első fogás, de Detti már egy kis ízelítőt hoz az asztalra, ami minden vendégnek jár, és rögtön megalapozza a jó hangulatot. Majd rögtön bele is vágunk a gasztronómiai kalandozásba, ugyanis az előételek közül a közeli Levendula Porta sajtválogatását kóstoljuk meg, mely gyümölcsökkel, dióval és bagettel érkezik, igazi színes tavaszi forgatag egy tányéron.

Nem tagadjuk, hogy imádjuk a halászlét, ezért ahol csak tudjuk, megkóstoljuk. A Kőkútban szerencsére remekül készítek el, a sűrű alapléből szinte kiugrálnak a harcsafilék, és szálkának nyoma sincs. Az orjalevesnél pedig tényleg nem beszél mellé az étlap, minden jót belefőznek, és az adagokkal itt sem spórolnak, roskadásig van a csinos kis piros lábos.

A hagyományos ízekhez hozzátartozik a csirkepaprikás, ami annyira emlékeztet a gyerekkori nyári ebédekre a nagyinál, hogy alig bírjuk abbahagyni. A borjúbécsi úgy érkezik, ahogy kell, lelóg a tányér széléről, és roppanós burgonyasaláta kíséri, de érdemes kísérletezni az extrább fogásokkal is.

A kőkúti pácolt tarja grillezett kukoricacsővel és fokhagymás tejföllel kerül a tányérra, de legnagyobb kedvencünk a vaddisznószűz, amit tejszínes, kucsmagombás szélesmetélt-ágyon tálalnak. 

A fogásokhoz Isti remek borokat társít, érdemes kikérni a véleményét, ha náluk járunk.

A fogásokhoz Isti remek borokat társít, érdemes kikérni a véleményét, ha náluk járunk.

fogasfilé kárpáti módra hagyományosnak tűnhet, azonban egy hatalmas királyrák díszeleg a tetején, amitől fenséges harmóniában olvadnak össze az ízek a szánkban. És lehet, hogy nem gondolnánk, de itt a rántott sajtban is van egy kis csavar, a hatalmas sajtszeletek a sümegi Panarella sajtból készülnek, mellé pedig erdeigyümölcs-mártás dukál. 

A Kőkút Kert igazi családi vállalkozás, a konyhát Edit és lánya vezetik, akik azonnal ráéreztek a hely adottságaira, a házias ízek, a helyi alapanyagok és a modern tálalás harmóniájára.

A Kőkút Kert igazi családi vállalkozás, a konyhát Edit és lánya vezetik, akik azonnal ráéreztek a hely adottságaira, a házias ízek, a helyi alapanyagok és a modern tálalás harmóniájára.

A desszert pedig már valóban csak hab volt a tortán, nem hagyhattuk ki az aznapi specialitást, a belül omlós, kívül a morzsától roppanós, eperöntettel tálalt, azon melegében készült túrógombócot. A napi desszert elég gyakran változik, de a Káli-medence egyik legjobb fagyizója, a Kő fagyi? hideg édességeit mindig megtaláljuk az étlapon.

Ha szeretnénk felfedezni a Káli-medencét, és új élményeket keresünk, akkor mindenképp érdemes ellátogatni a Kőkút Kert Vendéglőbe, melynek nemcsak a története, de az étlapja is igazán kalandos. Az otthonos légkör, a kedves fogadtatás és a szívvel-lélekkel történő vendéglátás pedig manapság olyan ritka kincs, aminek felfedezésére érdemes időt szánni. Ha pedig nemcsak egy kiváló éttermet, de szállást is keresünk a környéken, akkor érdemes a közvetlen szomszédságban körülnézni, az Oszter-ház összesen 8 apartmanja várja a vendégeket, melyhez gyönyörű kilátás és medence is jár.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A