Június 23. és 25. között rengeteg program vár azokra, akik a tó körül szeretnének kikapcsolódni. Ha szeretitek a sok tervezést nem igénylő bulizást, válthattok napijegyet valamelyik épp futó fesztiválra, majd lazábbra véve a másnapot, részt vehettek különböző gasztroeseményeken: a 2HA birtokán pisztrángozással, a Hegymagas Piactéren Chili Fesztivállal készülnek. Mindezek ellenére mi úgy látjuk, hogy ez a hétvége leginkább a kultúráról és művészetekről fog szólni: részt vehettek a Múzeumok Éjszakáján, a Színes falu, színes ház második eseményén pedig improvizatív koncertbe hallgathattok bele. A nők és művészet eseménysorozaton Sisi és Benedek Ágota beszélgetnek majd, és sor kerül díjnyertes filmek vetítésére. Ajánlónk végén azokra is gondolunk, akik már a vasárnap lejártával a következő hétvégét várják, a Homola Pincészet különleges gasztrokulturális programjára ugyanis érdemes már beszerezni a jegyeket.

Június 23., péntek

Fesztiválozzatok spontán módon!

Javában zajlik a fesztiválszezon, ami a Balaton körül is érezhető. Korábbi toplistáinkban összegyűjtöttünk 20 fesztivált, amit nem érdemes kihagyni! Itt csemegézhettek, ha előre szeretnétek tervezni, de ha csak spontán módon belehallgatnátok néhány koncertbe a hétvégén, azt ezeken a jelenleg zajló fesztiválokon tehetitek meg:

  • a somogybabodi BABAR fesztivált főleg a pszichedelikus, elektronikus, rave, underground és alternatív stílusok kedvelőinek ajánljuk
  • a június 2026-ig tartó Evernessen nemcsak a bulizásra, hanem az önismeretre, a pihenésre, az elcsendesülésre és a feltöltődésre is lehetőségetek nyílik
  • a B.E.A.T. Fesztiválon pedig a jó koncertek és Dj-k mellett streetart, graffiti, streetdance, skateboard, parkour, airtrack, slackline kavalkádjára számíthattok

Június 24., szombat

2HA food&wine X Parázsló pisztrángozás – Kisapáti

Újra beköltözik a Parázsló csapata a 2HA birtokára, hogy egy hatalmas pisztrángozást csapjanak június 24-én. Az étlapon szerepel tapolcai friss pisztráng fatüzelésű grillen bajor burgonyasalátával és friss narancsos salátával, csülkös bableves és bazsalikomos-barackos túrókrém, mindehhez pedig a 2HA borait kóstolhatjátok végig. 

További infókat itt találtok. 

Múzeumok Éjszakája 
 

Az országos rendezvénysorozathoz az Európa Kulturális Fővárosa is kapcsolódott, így június 24-én Veszprém több helyszínén is vár a Múzeumok Éjszakája. Különleges tárlatvezetésekre jelentkezhettek, de csatlakozhattok workshopokhoz, kalandjátékhoz, és megnézhettek filmeket, színdarabokat is ezen a napon.

A Digitális Tudásközpontban többek között programozhattok önvezető autót, a Laczkó Dezső Múzeum programjain a régészettel ismerkedhettek, a Művészetek Házában pedig készíthettek fényképet üveglemezre. A Tihanyi Bencés Apátság, ahogy már írtunk róla, élményszerűen, speciális vitrin mögött állítja ki Magyarország első eredetiben fennmaradt okmányát, és ehhez kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján is izgalmas programokat szervez: Időkapu a 11. századba címmel indul különleges vezetés, majd András királlyal és lovagjaival találkozhatunk, egyházi zenét hallgatva és apátsági italokat kóstolva.

A részletes programlistáért ide kattinthattok.

Színes falu, színes ház 2: Mentha és Eckü – Zánka

Színes falu, színes ház  Színezzük ki együtt Zánkát! egy sokszínű összkulturális művészeti projekt, melyben a street art, a kortárs képzőművészet, az improvizációs zene és a hagyományok együtt teremtenek közös és közösségi élményt. A nyár folyamán minden alkalommal egy-egy elkészült művet láthattok. A leleplezésekhez meghívott ismert underground és mainstream zenészek improvizatív koncertet adnak helyi vonatkozású előadókkal. 

A június 24-ei alkalommal az derül ki, hogy hogyan vezeti Mentha vizuális világa és ecsetvonásai Eckü hangzását. (x)

További infókat itt találtok.

Nők és művészet: Sisi, Benedek Ágota, Apolonia, Apolonia, 27 

Rangos fesztiválok díjnyertes filmjeivel, közönségtalálkozóval, hiphop koncerttel és más kulturális programokkal várnak benneteket június utolsó szombatján Csopakon, a Plul Malom kertjében, a Nők és művészet című programsorozaton.

A 700 éves csopaki malomban tett séta után, Benedek Ágota a Szorongásnaplójából olvas fel, majd Sisi koncerten vehettek részt. Az este elérkeztével kettős filmvetítés következik: megnézhetitek Buda Anna Flóra 27 c. animációs rövidfilmjét, majd az Apolonia, Apolonia dán dokumentumfilm magyarországi premiervetítésére kerül sor. 

További infókat itt találtok.

I. Hegymagasi Chili Fesztivál

Hegymagas Piactéren június 24-én a chili lesz a főszerepben. A megszokott finom ételek, termelők és kézművesek mellett most chili termesztők érkeznek az ország minden pontjáról. Lesz chilisbab főző verseny, grill show, este pedig koncertek, de a szervezők a gyerekekről sem feledkeznek meg. 

További infókat itt találtok. 

Koncert a hegyen: Török Tilla, Füzessy Gergely – Haláp

Június 24-én a Természetre hangolva programsorozat keretein belül Koncert a hegyen címmel Füzessy Gergely improvizatív handpan zenével és Török Tilla magyar és kortárs népzenével vár benneteket az Ébredő Vulkán szoborparknál, a Haláp-hegyen. A hangulatos este során a tanösvényt is végigjárhatjuk, és kipróbálhatjuk a hangszereket is.

További infókat itt találtok.

Június 25., vasárnap

Sétáljatok illatos levendulamezőkön!

Egy ilyen mozgalmas hétvége után érthető, ha vasárnap inkább lazulásra szánnátok időt. Tegyetek egy sétát valamelyik Balaton körüli levendulamezőn, és szívjátok magatokat tele az illatokkal. A legtöbb birtokon különféle workshopok, szörpkóstolók, koncertek és többféle kézműves levendulás termék is vár, és a házigazdák szívesen beavatnak a gyógynövénnyel kapcsolatos tudásukba.

Kóstoljátok meg a Balaton fagyija nyertesét!

Az idén 10. alkalommal megrendezett Balaton fagyija verseny első helyezettje egy vegán, fanyar és édes ízek találkozásából született fagyi, a balatoni tövises mangó sorbet lett, amit a balatonalmádi Amaretto Fagyizóban kóstolhattok meg.  

Ha más ízek és más helyek után kutattok, segítségetekre lehet ez a toplistánk, amelyben remek Balaton körüli fagyizókat gyűjtöttünk össze.

Fedezzetek fel panorámás magaslatokat! 

A Balaton körül számos panorámás magaslat található, a legismertebb tanúhegyektől a várromok magaslatain át az erdőkkel borított dombokig. Ebben a cikkünkben 10 olyan magaslatot mutatunk, amelyet érdemes felfedezni egy túra során, és ahonnan a kilátás is lenyűgöző.

+1 Tipp, június 30.

Ez itt a kert – Beszélgetések fenntarthatóságról, borról, gasztronómiáról

Június 30-án Ez itt a kert címmel egyedi gasztrokulturális programra invitál benneteket a Homola Pincészet. Betekintést nyerhettek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába, a borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a fenntarthatóság, valamint megismerhetitek a térségre jellemző eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet.

A délutáni program során részt vehettek különböző kerekasztal-beszélgetéseken, minipiacon, interaktív edukációs játékokon és pikniken, a záróprogramot borkóstoló kíséri, melyen lehetőségetek nyílik végigkóstolni a térségre jellemző borokat, mindehhez a Homola Borterasz egyedi panorámája társul, ahol a Balaton szinte a kert végét éri. (x)

További infókat itt találtok.

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék