Az ország és a világ vadregényesebb tájairól érkezők gyakran mosolyognak azon, hogy a Balatonnál már egy tengerszint felett 300 méterre emelkedő magaslatnak is kijár a „hegy” elnevezés. Igaz, a tó vizéről nézve ezek a magaslatok néha tényleg igazi csúcsoknak tűnnek. A tó környékén számos ilyen hegy található, a legismertebb tanúhegyektől a várromok magaslatain át az erdőkkel borított dombokig. 10 olyan magaslatot mutatunk, amelyet érdemes felfedezni egy túra során, és ahonnan a kilátás is lenyűgöző.

1/10

Csákány-hegy

Ha Csopakon vagy a közelében szeretnénk egy kis időre eltűnni a zöldben, a Csákány-hegy a legjobb választás hűs erdőkkel és a kellemes túraútvonallal. A 317 méteres hegyet Csopak és Paloznak felől is meghódíthatjuk egy rövid túrával. A csúcsról, az Endrődi-kilátóból úgy láthatjuk a Balaton keleti medencéjét, hogy egy erdős hegyhát is a tekintet útját állja kissé, de a Tihanyi-félsziget egész jól látszik. A másik különlegessége, hogy a Füredi-erdőt, a Veszprém körüli fennsíkot és a Déli-Bakony hegyeit is kiválóan belátni innen. (Az eredeti, fa Endrődi-kilátót 1972-ben húzták fel, majd veszélyessé válása után, 2015-ben építettek újat.)

Megközelítése: Paloznakról a Fő utcán (a piros sáv jelzést követve) menjünk felfelé, majd a Tódi utcára fordulva térjünk rá a kék sáv jelzésre. Csopakról a Csákányhegyi utcán, a kék jelzésen.

2/10

Csúcs-hegy

Ahogy a hely neve is sugallja, ez a Tihanyi-félsziget csúcsa, ahonnan belátni a Sajkodi-öblöt, Tihanyt, a déli part egy részét és a Balaton nyugati medencéjét. Rövid, kissé meredek túra vezet ide Sajkodról, a szűk, kalandos ösvény néha erdős részeken halad, majd több helyen kifut a hegy pereméig. A 235 méteres, vulkáni eredetű hegy tetején – és már útközben is – elképesztő látvány tárul az ember elé, szinte a lábunk alatt van a Balaton. A túráról itt írtunk részletesen.

Megközelítése: A tihanyi kikötőből indulva a zöld háromszöget követve, vagy a zöld T jelzést, azaz a Lóczy-gejzír tanösvényt is követhetitek a focipályától. Ha sok időtök van, Tihanyrévből a sárga sáv jelzést követve (Sajkod felől) is be lehet csatlakozni.

3/10

Fülöp-hegy

A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van  írta egykor Cholnoky Jenő. Ráadásul 2001-ben megépült az első Millennium-kilátó az államalapítás évfordulójára, Pelényi Gyula tervei alapján. 2020. február 2-án a kilátó fából épített része beomlott, miután az épület belső csigalépcsője és a teteje egy villámcsapás következtében kigyulladt. 2021 nyarára a kilátót újjáépítették: új faszerkezetet kapott az épület, megújult csigalépcsőin felérve pedig 360°-os káprázatos panoráma nyílik a Balatonra, a Badacsonyra, az északi part tanúhegyeire és a déli partra.

Megközelítése: Révfülöp középpontjától, a Káli úton haladva. 

4/10

Fekete-he

Fekete-hegy nem egyetlen csúcs, hanem egy különleges vulkáni komplexum, a Bakony–Balaton-felvidéki Vulkáni Területen az egyik legnagyobb kiterjedésű vulkáni képződmény (kb. 12 négyzetkilométeres), Szentbékkállától Kapolcsig húzódik. A platón található Eötvös Károly-kilátó gyönyörű kilátást nyújt, és már az odavezető út is rengeteg természeti és épített érdekességet rejt magában: a hegyoldalon még mindig található néhány félig összedőlt présház, míg a fennsíkon hat olyan tavat csodálhatunk meg, amelyek keletkezése a mai napig rejtély.

Megközelítése: A kilátó a híres-neves szentbékkállai kőtenger közelében lévő kőkereszttől a szőlősorok mentén, az Országos Kéktúra jelzésén haladva érhető el, egy kiváló minőségű túraútvonalon megtett félórás sétával. A Köveskáltól indulóknak pedig egy nagyjából 40 perces gyaloglás erejéig kell a sárga háromszöget követniük. Az utóbbi útvonalon még két közeli nevezetesség, az Öreghegyi kút – amelynek kristálytiszta vize iható – és a Vaskapu-árok is elérhető.

5/10

Örsi-hegy

Az Örsi-hegy a Badacsony mellett, Badacsonyörs felett húzódó magaslat, amely magasságban és hírnévben ugyan nem veszi fel a versenyt szomszédjával, de dűlőin gyönyörű panorámás borteraszok, szűk hegyi utak, hűs erdők várnak. Itt található a Válibor, a Csendes Dűlő, de a Folly Arborétum évszázados fái miatt is érdemes felkapaszkodni ide. Az Örsi-hegy akkor is jó választás, ha néhány órára elszakadnánk a parti nyüzsgéstől. 

Megközelítése: Erre halad a Balaton-felvidéki Kéktúra befejező – vagy ha úgy tetszik, az első – szakasza, amit számos látnivaló kísér. A Badacsonytól Badacsonyörsön, az Örsi- és a Csönge-hegyen át Salföldre vezető szakaszról itt írtunk részletesen.

6/10

Kab-hegy

Egy méter híján hatszáz, 599 méter magas a Déli-Bakony kialudt pajzsvulkánja, a Kab-hegy. Ez egyfelől izzasztó túrát, másfelől egyedülálló panorámát is tartogat. Az ikonikus és hatalmas adótornyairól ismert magaslatot hatalmas erdőség borítja, de a hegytetőt sajnos nem árnyas fák alatt sétálva, hanem műúton lehet meghódítani. A kisebb adótorony telkét megkerülve juthatunk el a Kinizsi Pál-kilátóba, ahonnan tiszta időben a távolban megcsillan a Balaton vize, és a környező Vázsonyi-medence is előttünk hever. Ha szerencsénk van, a Badacsony tetejét is kiszúrhatjuk.

Megközelítése: Úrkútról a Kéktúra vezet el a csúcsig (a jeleit már az úrkúti főutcán felfedezhetjük, a lényeg, hogy a névadó kút felé haladjunk, innen tudunk betérni az erdőbe). Nagyvázsonyban pedig a vártól indul a Kéktúra és a kék kereszt útvonal is, ami két különálló, de párhuzamos és a hegycsúcs előtt összeolvadó útvonalon visz fel 599 méterre.

7/10

Kő orra

A Kő orra egy kilátópont Lesenceistvánd határában, egy piros-fehér-zöldre festett paddal. Ez a pad 406 méteres tengerszint feletti magasságban található, és innen láthatjátok a tanúhegyeket, a déli partot, a Somlót és még a távoli Kab-hegyet is. Innen tökéletesen látszik, hogy milyen magas lehetett a felszín, mielőtt az erózió és a külső erők hatására lepusztult. A Badacsony és a Szent György-hegy teteje tanúsodik erről, nem véletlenül nevezik őket tanúhegyeknek. Itt írtunk róla bővebben.

Megközelítése: A Várvölgyről, a Zsógor köz irányából (ez a hosszabb) vagy a Tapolcától Várvölgyön át Keszthelyre vivő távolsági autóbusz Lesencefalu, szőlőhegy megállójától induló Kéktúra-útvonalon 10-15 perc alatt.

8/10

Láz-hegy

A 380 méter magas Láz-hegyet Vállus mellett találjuk, és egy kellemes sétával elérhetjük a tetejére épült fagerendás kilátót. A Balatont nem biztos, hogy ki tudjuk szúrni a legfelső szintről, inkább a környék magaslataiban gyönyörködhetünk fentről: Rezi vára, Tátika vára, a zalaszántói sztúpa és a Kő orra is látszik innen. A hely szuper kiindulópont egy hosszabb túrához is: itt vezet a Keszthelyi-hegység egyik legszebb, 13,5 km-es körtúrája, a Medvehagyma tanösvényt érdemes végigjárni. A Vállus határából induló körtúra kitérőt tesz a Láz-hegyi kilátóhoz és a Padkűi kilátóhoz, érinti a Szent Miklós-forrást, és csendes erdőkön, völgyeken vezet át. Több önmagába visszatérő hurokból áll, ezért kisebb szakaszokat is teljesíthetünk, ha elsőre soknak tűnik a teljes táv.

Megközelítése: A tanösvény a falu központjából indul. A vállusi temetőtől induló zöld + jelzésen is el lehet indulni (a kilátót nem érdemes ezen megközelíteni, mert nagyon meredek az út).

9/10

Kishegy

Balatonlellétől mindössze 3 km-re található a 300 méter magas csúcs, amely nem mellesleg a Dél-balatoni Borút része. A sárga jelzéseket követve a Garamvári Szőlőbirtok, aztán tovább a Pócz és a Konyári Pince, a Hegyi Csárda és a Konyári Vendégház várja a túrázókat. A tetőn pedig a Szent Donát-kápolna mellett a Majthényi Présházban lehet megpihenni. A kápolnában évente már csak egyszer, Szent Donát napján miséznek, de kívülről is csodás látványt nyújt. 

A Kishegy másik nevezetessége a Parkerdő, találunk itt egy húsz négyzetméteres kilátóteraszt, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, de van itt a sportolóknak kerékpártároló, a családosoknak játszótértűzrakó hely, valamint kényelmes padok is várják az itt megpihenni vágyókat. 

Megközelítése: Balatonlelléről a Kishegyi úton. 

10/10

Alman-tető

A Somogy legmagasabb csúcsára, a 316 méter magas Alman-tetőre vezető túra sem fog teljesíthetetlen kihívások elé állítani minket. Itt található a Nezde szoborpark is, amelynek hivatalos neve Kupa-Koppány vezér emlékpark. Érdemes az alkonyi órákban érkezni, ugyanis a lemenő nap fényében egészen varázslatos élményben lehet részünk. A narancsba boruló balatoni panoráma ölelésében, szelíd halmok és sűrű erdők között bontakozik ki a lenyűgöző táj. A falubeliek régóta ismerik a helyet, úgy tartják, gyógyító ereje van, a legenda szerint Koppány vezért is itt temették el, így ősmagyar motívumok díszítik a tájat. 
 
Megközelítése: A terület hivatalosan Kereki községhez tartozik, de a szóládi turistaút irányából közelíthető meg.

Címkék