A Badacsonytomajtól Badacsonytördemicig kanyargó Római úton, Badacsony központjához közel néhány hete dizájnos reggeliző-borterasz nyílt, ahol hintákban ülve kortyolgathatjuk a helyi borokat, miközben minden jóval felturbózott zsíros kenyeret és tépett malacos, kecsketúrós szendvicset ehetünk.

A Hinta Badacsony műfaját nem lehet egyetlen szóval leírni: reggeliző és kávézó, ahol szépen lassan elindulhat a nap, és ahol az sem baj, ha mindez csak délután történik meg: itt egész nap kérhetünk kiadós szendvicseket, sonka- és sajttálakat. A Hinta borterasz is, ahonnan nem a tó, hanem a Badacsony hegy felettünk magasodó dűlőinek látványában lehet gyönyörködni, és persze pihenőhely a túrázóknak, a bringásoknak és az erre sétálóknak.

De kezdjük az elején. Becker Péter és párja, Bartalfi Fruzsina már több mint 10 éve beleszerettek a környékbe, hat éve vették meg a szűk hektárnyi szőlőt, aztán ideköltöztek Budapestről. Már itt találkoztak Horváth Gergővel, tavaly pedig kitalálták, hogy hárman belekezdenek valamibe, ami testhezálló, és ahol kiélhetik a gasztronómia iránti rajongásukat.

Gergő már 8 éve él Badacsonyban, a „szerelme a borvidék”, meséli, több családi pincészetnél, többek között a Válibornál is dolgozott már, a szőlőtől a pincén át egészen a vendéglátásig. Péter azelőtt egy underground zenés klubot vezetett Budapesten, Fruzsi kávékkal és sütikkel foglalkozott, így nem volt kérdés, hogy egy új vendéglátóhelyet nyitnak Badacsonyban, ahol a saját boraikat bemutathatják. Először egy food truck megnyitásáról indult az ötletelés, aztán egy kis fabódét terveztek, a végén lett belőle ez a 130 négyzetméteres terasz a játékos csíkos dizájnnal, a kényelmes kanapéval és a hintákkal, amik mindenkiből előhozzák a fiatalkori énjét. 

A Hinta nevet egy nyaralás közben meglátogatott tengerparti bár ihlette, ahol az emberek egy hosszú pult mellett hintákban ülve kortyolgatták a koktéljukat, meséli Péter. A hinta a szabadságot és az önfeledtséget jelképezi, és persze azt is, hogy egy hintából a feje tetejére állhat a világ. És természetesen a Badacsony is.

Beach bar, mert annyira nem idevaló

Borteraszból nincs hiány a környéken, sőt még a több kilométeren át futó Római úton sem, itt átlagosan 20 méterenként talál az ember egy helyet, ahol helyi bort kóstolhat. Ez az út egy igazi időutazás, itt egymás mellett működnek a modern borbárok és azok a borozók, amelyek Badacsony 30-40 évvel ezelőtti arcát őrzik.

Péterék nem akartak egy újabb, hasonló borozót nyitni, ezért úgy döntöttek, egy beach bar hangulatú helyet hoznak létre. „Mert annyira nem idevaló. És mindig az olyan dolgokban hittünk, amelyek kicsit kilógnak” – mondja. Attól pedig egyáltalán nem tartottak, hogy már „nem fér el” itt egy újabb borbár: 

„Tény, hogy van Badacsonyban egy-két hasonló karakterű hely, de a borpaletta kialakításával, az ételekkel, a minőségi kávéval és a dizájnnal együtt a Hintában a vendég egy olyan mixet kap, ami így együtt nincs meg máshol a környéken.”

„Tény, hogy van Badacsonyban egy-két hasonló karakterű hely, de a borpaletta kialakításával, az ételekkel, a minőségi kávéval és a dizájnnal együtt a Hintában a vendég egy olyan mixet kap, ami így együtt nincs meg máshol a környéken.”

A zsíros kenyér, ahogy még soha nem kóstoltuk

Egyébként már önmagában az a tény hatalmas előnyt jelent, hogy a Hintában egész nap brunch van. Nincs idő, amire meg kell érkezni, nincs sietség, badacsonyi belassulás van. És ha már megérkeztünk ebbe az időtlenségbe, mindenképp meg kell kóstolni a termelői Sajt/sonka tálat (1 főre 2900 Ft) vagy a vietnámi bánh mì szendvics által inspirált street foodot, a Malacbahnt (3890 Ft).


A szendvicsbe kecsketúró, tépett malac és többféle marinált zöldség kerül. Ahogy a Világevő blog írja, „szinte mindent lehet így hívni, de azért van pár olyan ismérve a kategóriának, ami közös ismertetőjel: puha héjú, levegős, rövid bagettbe kerülnek az összetevők, mint például májpástétom, fűszeres húsok, savanyúságok és/vagy friss zöldségek, koriander és chili”. A koriander kivételével minden összetevő pipa. 

Egy borvidéken különösen nagy igény van a zsíros deszkára, állítólag sok környékbeli vendéglátóhelyen keresik a bortúrázók, így megszületett a Hinta Zsíros deszka szerintünk (1890 Ft) nevű étele. Ez egy mangalicazsírban lesütött háztáji malactarja marinált hagymával és Péter elmondása szerint egy kis optikai tuninggal. Az egész vadkovászos bagettbe kerül, és zöldségkörítést kap.

A konyha még fejlődik, a terv az, hogy 5-6 sztenderd fogás legyen. Olyan előkészített ételek lesznek, amelyeket egy rostlapon néhány perc alatt el lehet készíteni. Az alapanyagok Kinga Kamrájából és már termelőktől érkeznek, lesz kolbász, saláta is.

Badacsonyi borok, olasz és francia habzók

A borlapon tudatosan a környékbeli kis pincék gyöngyszemeit válogatták össze, ezek a tulajdonosok személyes kedvencei is egyben. Saját tételeiket is kínálják (Becker–Bartalfi néven): Nono egy könnyed ottonel muskotály és olaszrizling házasítását takarja, a Róza pedig egy markáns, szürkebarát és olaszrizling cuvée, magas alkoholfokkal. 

Egyébként csak olyan családi manufaktúrák borai kerültek be a kínálatba, amelyeket a Hinta tulajdonosai is szívesen fogyasztanak, és nem utolsósorban hasonló elvek mentén készültek, mint a sajátjaik. (A későbbiekben más borvidékekről is hoznak egy-egy tételt, hogy a vendégek össze tudják hasonlítani a badacsonyiakkal.) A buborékos kategóriában már feltűnnek francia és olasz borok is. A kínálat bővülni fog gin-tonikkal, pálinkával és whiskyvel a későbbiekben, de ez a hely nem a töményekről fog szólni.

Nyáron hinta, télen hütte

Egy olyan helyet álmodtak meg, ami közösségi tér is egyben. Terveznek a kertbe gyereksarkotbiciklitárolót, és majd a szőlőbe is el lehet vonulni piknikezni egy pokróccal.

A Hinta nem csak a nyárra tervez, a tulajdonosok elhatározták, hogy a legvadabb tél kivételével nyitva tartanak, a hidegben hütte jelleggel, forralt borral, bográcsos ételekkel, örömfőzésekkel készülnek. Mert vallják, hogy Badacsonynak nem csak a nyári arcát érdemes felfedezni. 

Címkék

Elérhetőségek

Hinta Badacsony Római út 196., Badacsonytomaj Facebook-oldal