A Taste Balaton egy 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, amely 26 balatoni étterem, gasztrohotel, kulturális intézmények, borászatok és a BalatonBike365 összefogásával jön létre. 2024. március 8-17. között közel 100 programon vehetünk részt, az étteremszínháztól a kiállításokon és a könyvbemutatókon át az exkluzív degusztációs menük kóstolásáig, de lesz gasztrotúra színészekkel, séfpárbaj kortárs írókkal és hétvégi brunch balatoni termelőkkel.

A Taste Balaton nem egy hagyományos értelemben vett, kitelepülős fesztivál, a cél az, hogy az éttermek a saját környezetükben, „otthonukban” tudják megmutatni magukat, mutatta be Kalas Györgyi, az egyik szervező az új fesztivál alapjait. Így 2024. március 8–17. között minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül.

„Egy olyan balatoni fesztivált álmodtunk meg, ahol a látogató könnyen egy főzős workshopon, egy szabadtéren megterített asztal körül vagy egy időutazáson találhatja magát, de az is megtörténhet, hogy kedvenc énekese zenél majd a vacsora mellé. A Taste Balaton keretében teret adunk az éttermeknek, hogy kitalálják, hogyan tudják még jobban bemutatni magukat. Nem véletlenül választottuk a kora tavaszi időpontot, biztosak vagyunk benne, hogy a Balaton ebben az időszakban legalább annyit tud nyújtani az ide érkező vendégeknek, mint nyáron” – mondja Budavári Dóra, a fesztivál egyik alapítója és szervezője.

Ezen a fesztiválon a vendégek járják körbe az éttermeket

Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa az elsők között tette le a voksát a 365 napos balatoni vendéglátás mellett, nem véletlen, hogy ötletadóként is örömmel csatlakozott a szervezéshez. A fesztivál teljes ideje alatt nyitva áll majd a vendégek előtt a Kistücsök „Séfszobája” – degusztációs menüt kínáló, látványkonyhás külön étterme –, ahol minden napra jut majd valamilyen esemény. A vendégek részt vehetnek erdélyi és olasz tematikus vacsorákon, könyvbemutatókon, gasztronómiai beszélgetéseken is.

„A legtöbb balatoni vendéglátós már jó ideje négy évszakos Balatonban gondolkodik, ezért is tartanak nyitva télen-nyáron. Egy ilyen fesztivál remek alkalom arra, hogy a vendéglátók és a vendégek egy kicsit kevésbé megszokott időpontban, nyugodtabb keretek között találkozhassanak, és megmutassuk a Balaton kora tavaszi arcát is” – mondta el Csapody Bence, a szálloda igazgatója, aki szervezőként is részt vesz az eseményen.

A fesztivál egyik kiindulópontja az volt, hogy az egyedi kóstoló menü mellett minden étterem kulturális programot is szervezzen. A fesztivál a vendégeknek nemcsak esti, hanem széleskörű nappali elfoglaltságot is kínál: több mint 100 program közül választanak majd a tó partjára érkezők. Lesz pop-up kiállítás Sárközi Éva festményeiből, miközben Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje vacsorát készít, érkeznek vendégséfek Olaszországból és Szlovéniából. Lesz terítés workshop profi stylisttal, gasztroséta Pelsőczy Rékával, irodalmi gasztroelőadás Nyáry Krisztiánnal, irodalmi vacsora Grecsó Krisztiánnal, tudományos előadás a klímaváltozás kihívásairól és nőnapi beszélgetés és koncertvacsora, utóbbi Lovasi András, valamint Beck Zoltán részvételével.

A fesztivál együttműködő partnere a BalatonBike365, így a vendégek elektromos biciklivel is tudnak majd közlekedni a fesztivál helyszínei között. A balatonfüredi, keszthelyi és földvári állandó BalatonBike365 átvételi pontok mellett további, ideiglenes központokat állítanak majd fel a fesztivál tíz napja alatt.

További részleteket itt és itt találtok.

(Borítókép: Chripkó Lili - Taste Balaton)

Címkék