A Velencei-tó népszerű delikátja és bisztrója, a Grøenk Deli Balatonfüred központjában, az egykori MÓR24 helyén nyitotta meg második üzletét néhány hónappal ezelőtt. A koncepció és a kínálat gerince ugyanaz, mint az első éttermükben: a faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk a laza hangulatú helyen.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Bib Gourmand-minősítésű MÓR24 bezárása után nem sokkal új hely vette birtokba a Jókai utcai helyiséget. Azt, hogy felszabadul az ingatlan, az egykori MÓR24 tulajdonosai jelezték a Grøenk Deli csapatának. A Grøenk Deli tulajdonosai pedig éltek a lehetőséggel, beköltöztek, és három hét alatt üzletet nyitottak a minimalista stílusú, grillétteremhez illő enteriőrbe, csak a faszenes grillt kellett behozni és a kivezetést megoldani. A sietség oka az volt, hogy mindenképp ki akartak nyitni karácsony előtt, mert nagyon sokan érkeztek Balatonfüredre, többek között a jégfolyosórendszer miatt. De kezdjük az étterem nevével és a történetével!

Ilyen szó egyébként nincs

A hely egy B tervnek köszönheti a létezését: a gasztronómia világában jártas tulajdonosok, Juhász Emese és Turi Balázs a koronavírus-járvány idején zöldség-nagykereskedésük kiváltására webshopot hoztak létre, ahová sok delikáttermék is felkerült. Aztán mégis úgy döntöttek, nem elég az online térben jelen lenni, 2021 májusában megnyitották a Velencei-tónál az első üzletüket. „A Grøenk Deli először delikáltboltként működött, de az ingatlanhoz, amit béreltünk, egy konyha kialakítására is alkalmas helyiség is tartozott. Készítettünk néhány bisztrójellegű ételt, aztán később azt vettük észre, hogy a konyha sikeresebb, inkább a helyben fogyasztható ételek miatt keresnek minket” – meséli Balázs. Az ikonikus burgerekre és grillételekre épülő koncepció bejött, 2023-ban a velencei deli megkapta a Best Burger Restaurant díjat az Innovation & Excellence versenyen.

A Grøenk szó pedig valójában nem jelent semmit, ebben a formában nem is létezik, de egy hozzá hasonló alakban, k nélkül, és o betűvel zöldet jelent hollandul. A tulajdonosok olyan nevet kerestek, amire nem dobnak fel mást a keresőmotorok. Az étterem neve a zöldszemléletre is utal: előnyben részesítik a családi manufaktúrákat, próbálják minél inkább lerövidíteni az áru útját.

A borsófőzelék és a díjnyertes hamburger

A koncepció Füreden is ugyanaz, mint a velencei helynél: fix étlap friss, könnyen érthető grillételekkel, ahol nincsenek túlgondolva az ízek és a fogások. A különbség a táblás ajánlatokban lesz, a szezonális, helyi termékek miatt.

Az étlapon megtalálhatók olyan klasszikusok, mint a mangalicából készült grillkolbász (3850 Ft) vagy a rántott csirke bécsi burgonyasalátával (4550 Ft), de mi a kóstolást a borsófőzelékkel (2150 Ft) kezdjük, aminek már a látványa is a tavaszt idézi a tél végi szürkeségben. A pürészerű fogás nem tartalmaz glutént és tejet, vegánok is fogyaszthatják, de kérhetünk rá tükörtojást is.

Nem maradhatott le a füredi étlapról az ikonikus, füsttel megkínált töltött paprikájuk (4250 Ft) sem, aminek az egyik hozzávalója a megyaszói mangalica.

Aki először jár a Grøenkben, annak érdemes a burgerekkel kezdeni a gasztrotripet. A buci édeskés tésztája a faszenes grillen kap egy kis füstöt, 6 hétig érlelt charolais marhahúsból készült, medium rare-re sütött pogácsa kerül bele, a Grøenk burger (3990 Ft) esetében pedig karamellizált lilahagyma-lekvár, gorgonzola sajt és friss spenótlevél érkezik még az ételbe. 

A burgerválasztékban ropogós csirkeburger, tépettmangalica-burger és vega burger is szerepel, utóbbiban a Csíz Sajtműhely camembert sajtja helyettesíti a húspogácsát. Ezenkívül finom sztékek is kerülnek le a grillről, az aktuális ajánlatot mindig a táblán tüntetik fel.

A desszertkínálatot sem bonyolították túl, de éppen ezért működik. Az egyik opció a tiramisu (1850 Ft), amire kanalazható halmazállapota miatt könnyen aggathatnánk az „újragondolt” jelzőt, a másik pedig a háromféle (vaníliás, csokis vagy kávés) krémmel díszített eklerfánk (1290 Ft).

Az itallapon is akad jó néhány meglepetés. Ilyen például a szódával felhúzott, ízesített balzsamecet, az Aqua spicc, vagy a gyömbérszóda nevű ital. Megtalálhatók náluk az Ugar kisüzemi sörei is, többek között a Grøenk számára főzött Golden Ale, amit kifejezetten a faszénen készülő ételekhez alkottak meg a sörfőzők. A kaffir lime levelével ízesített, citromos aromájú Grøenk gin szintén a ház számára készül, és ezek után nem meglepő, hogy a kávé is saját blend, amit Pázmándon pörkölnek a bisztrónak. A kínálatban a szentantalfai Dobosi Pincészet bioborai is megtalálhatók, Aperol helyett pedig Pampelle Spritzet adnak.

„Az emberek ide hazajönnek”

Balatonfüreden is egész éves nyitvatartást terveznek, késő estig: a Grøenk Deliben a melegkonyha este 10-ig üzemel, vasárnap 10 és 12 óra között pedig reggelivel várják a vendégeket. Ha megérkezik a meleg idő, birtokba veszik a jelenleg parkolónak használt teraszt is. Az sem kizárt, hogy kipattintanak még egy faszenes grillt is ide, és egy nyári konyhában is készítenek ételeket.

Persze akkor is érdemes beugrani, ha valamilyen kézműves terméket keresünk: lekvárok, kencék, borok, sörök, édességek és más kistermelőktől érkező áruk is sorakoznak a polcokon. 

A Grøenk Deli vonzerejét a kínálat mellett a gasztronómiához többé-kevésbé köthető közösségi események, rendezvények is adják. Ahogy a velencei étteremben, úgy Balatonfüreden is szerveznek sör- és borkóstolót, pizzakészítő workshopokat, irodalmi esteket. Tavasztól – a koncepció megtartása és a minőség folyamatos ellenőrzése mellett – a balatonfüredi helyet már franchise formában üzemeltetik tovább, és mivel további terjeszkedési terveik vannak, társakat is bevontak. A lazaság persze mindig fontos, ahogy Andi, az üzletvezető fogalmaz: „az emberek ide hazajönnek″. Nem kell kiöltözni, még kerékpáros szettben is szívesen látnak.

ELÉRHETŐSÉG

Grøenk Deli

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék