Számos új hellyel gazdagodott a Balaton környéke az elmúlt időszakban: több helyre is beülhetünk eltölteni egy hedonista reggelit, mediterrán ízutazásra indulhatunk egy lakásétteremben, finom grillételeket kóstolhatunk az északi és a déli parton, és egy sörfőzde is megnyitotta a teraszát.

Csokorba szedtünk 7 olyan helyet, amik tavaly nyár óta nyíltak a Balatonnál, és amiket érdemes letesztelni, ha a környéken jártok.

Groenk Deli

Balatonfüred Jókai Mór utca 24. szám alatt – a MÓR24 helyén – december közepétől már a Groenk Deli ínyencségeit kóstolhatjuk. A bisztró és delikátbolt Velence után a Balatonnál nyitotta meg második egységét. Szűk étlapjukról választhatunk például steaket, burgert – mellyel Az Év Burger Étterme címet és elnyerték 2023-ban a nemzetközi Innovation & Excellence Awardon – és olyan klasszikusokat, mint a zöldborsófőzelék, a töltött paprika, a rántott csirke vagy a császármorzsa. Kínálatukban mangalica termékek, sajtok, mustárok, lekvárok, szörpök, ketchup, savanyúságok is szerepelnek. A Velencén már megszokott, havonta többször megrendezett közösségépítő gasztro- és kulturális eseményeik Balatonfüreden is beindultak. Itt írtunk bővebben a helyről. 

After8 Brunch & Coffee

Sokáig mások üzleteit vezette, de Németh Magdolna a tavaly szeptemberi nyitás óta a saját ízlésvilágára formálta a Siófok szívében található reggelizőt. A megszokott brunchfogásokat itt különleges tálalással, kreatív csavarokkal adják. A rántottát például zöldfűszerekkel, croissant-ban, cheddar sajttal, lilahagyma-csatnival és kolbászmorzsával. A kései vagy akár a kora délutánba nyúló reggeliből pedig nem érdemes kihagyni a hely ikonikus kávéitalát, ami egy csokiöntettel, finom mentás tejhabbal készített presszókávé. Az After8 reggelijét mi is kipróbáltuk, itt találjátok a cikket. 

Pura Vida Lakásétterem

A Michelin-kalauz által is elismert szakácsnő, Árkosi Erika régi álma vált valóra azzal, hogy Valentin-napon megnyitotta párjával, Attilával saját lakáséttermét a Balatontól 20 km-re található Zalahalápon. A ház szívében, egy nagy belmagasságú, vintage stílusú, tágas térben rendezték be az éttermet. A rövid étlapon három előétel, két leves, hat főétel és két desszert szerepel, az ételsort a vendégek szabadon állíthatják össze (a minimális rendelés három fogás). Aki nemcsak egy vacsorát szeretne itt elkölteni, hanem élvezné még egy kicsit a környék nyugalmát, három (teljesen külön bejáratú) szoba közül választhat. Itt írtuk meg az élményeinket. 

Derce Tejivó

A Derce Pékbisztró által nyújtott péksüti-Kánaánt már nem csak a Deák Ferenc utcában élvezhetik a veszprémiek és az oda látogatók, október 7-én ugyanis újabb egységük, a Derce Tejivó nyitott meg a Kossuth utca 1-es szám alatt. Egy régi dohánybolt helyét újították fel az Utcakép Fejlesztési program keretén belül. A pékbisztró ellenállhatatlan péksüteményei mellett a balatonalmádi DESSZEReTlek desszertjeit, a Tekeresvölgyi Családi Birtok tejtermékeit is megtaláljuk itt, és specialty kávét is kérhetünk.

Bakterház

Balatonszepezd új reggelizője a vasútállomás épületében nyílt meg március végén. A strand bejáratánál található Konyha-Kert Bisztró és Bár tulajdonosát, Schindele Botond vezeti az üzletet, ahol klasszikus tojásételeket, kencéket, granolát, helyben készült kovászos kenyeret, pékárut és helyi termelők finomságaival megpakolt házi croissant-t kínálnak. Egy kis delikátboltot is kialakítottak az épületben, itt meg is lehet vásárolni a helyi termékeket.

Fricska Balaton

A balatonföldvári Helka sörfőzde kapacitáshiány miatt elengedte a parti sétányon, az Anna Villa kertjében található Sörkertet, ahol bajor kolbászokat kínáltak a sörök mellé. A villában és a tágas kertben húsvétkor négy évszakos éttermet nyitott a Veszprémi Fricska, és „családok, gyerekek, biciklisek és kutyák paradicsomaként” jellemezte a helyet. Burgerek, bbq-ételek, rántott és grillételek adják a kínálat gerincét, és itt is kérhetjük a népszerű Fricska-burgert és a paprikás csirke supreme nevű fogást, amit tojásos nokedlivel és friss salátával kínálnak. Maradtak a Helka-sörök is. Itt találtok információt a helyről. 

Helka Pub & Terasz

Ahogy írtuk az előbbiekben, a Helka Sörfőzde csapata a régi földvári vasútállomás közelében megnyílt sörfőzdére koncentrál, ezenkívül március 28-án megnyitották a 6 sörcsappal működő „főzdekocsmát” is a terasszal. Főzdelátogatásokra és egy hűsítő sörre is érdemes benézni hozzájuk, és megkóstolni az IPA-t, New England IPA-t, búzasört és kölsch típusú sört. A különleges sörökről és a főzde történetéről ebben a cikkben írtunk. 

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék