Az esős május után hirtelen megérkezett a nyár, és reméljük, tartósan itt is marad. Összeszedtünk 20 ötletet arra vonatkozóan, hova érdemes menni, mit érdemes megtervezni, merre keressünk koncerteket, milyen kirándulásokkal töltsük el az időt a Balatonnál.

Vásárolj termelőtől piacon!

A déli partot a fonyódi, az északit a káptalantóti és a tihanyi piac húzza, de így is találunk több (termelői) piacot a tó körül Siófoktól Balatonfüreden és Tihanyon át Vászolyig. Ezekben közös a jó értelemben vett kézműves szemlélet: sajtokat, házi kolbászokat, kiskerti zöldségeket tudunk vásárolni, de olyan különlegesség is a kosárba kerülhet, mint a tökmagkrém, a szőlőmagolaj vagy a vaddisznópástétom. A piacozásnak az egyik lényegét, mindig is a személyesség adja: az a jó, hogy megismerhetjük a termelőt, legközelebb pedig már visszatérő vendégként vásárolhatunk nála.

Kóstolj Hegyborokat!

A balatoni borok szempontjából nagyon fontos szintlépés volt, amikor bevezették az egységes címkézésű, egységes színvonalú BalatonBorokat. A jó minőségű, olaszrizlingből készülő alapborok azonban még csak a borpiramis legalsó szintjét képviselik, idén már a termőhelyi jellegzetességeket felmutató, szintén olaszrizlingből készülő HegyBorok is polcokra kerülnek. Az első bírálatokon már rég túl vagyunk, nyáron pedig már a termelőknél és a kiemelt vendéglátóhelyeken, valamint a borboltokban is megkóstolhatjuk őket.

Keress egy különleges, borozós helyszínt!

Nyilvánvalóan a nyarak legszebb pillanatai közé tartoznak, amikor legjobb barátainkkal le tudunk ülni beszélgetni egy nagyot, miközben kóstolunk egy könnyed, helyi olaszrizlinget. Persze ezek a találkozások akkor az igaziak, ha egy emlékezetes, szép kilátással rendelkező helyen töltjük. Innentől a kreativitás szabhat csak határokat: lehet ez a hely egy balatonfenyvesi stég, ahonnan a Badacsonyban gyönyörködhetünk, vagy épp egy Balaton-felvidéki piknikezőhely bámulatos panorámával, esetleg az Emberi Komédia, a Káli-medence közepén.

Találd meg a tópart legjobb fagyizóit!

Fagylaltban is kifjezetten jól áll a Balaton, elég ha a Szigligeti Várkávézó természetes alapanyagokból készülő kínálatára, a gyenesdiási Bringatanya nemzetközi versenyen elért díjaira, vagy a füredi Bergmann család szakértelmére, esetleg a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó folyamatos, megbízható színvonalára gondolunk. Ez pedig még csak egy szűk lista, amit tudnánk tovább is folytatni. A lényeg, hogy nagyon jól jön majd a kánikulában egy-egy gombóc fagyi, és sokat segít, ha tudjuk hol keressük őket.


Fedezz fel egy új helyet!

A nyár kezdetének egyik legizgalmasabb kérdése mindig, hol nyitott új étterem, merre találunk egy-egy új strandbüfét, cukrászdát vagy borteraszt. Úgy tűnik, az idei nyár sem okoz majd csalódást, hiszen a Neked Főztem séfjének már nyitott egy új bisztrót Aszófőn, ahol édesvízi halak adják a kínálat nagy részét, Bencze István a Szent György-hegyen nyitotta meg borbárját, hamarosan pedig az ikonikus badacsonyi Hableány épületében is beindul az élet a felújítás után.

Egyél süllőt, mert finom!

Ősszel írtunk róla, hogy van a Balatonnak egy olyan kincse, melyre turizmust lehetne építeni: ez pedig a süllő, valamint közeli testvére, a fogas. Tény, hogy a halsütőkben ezek a drágább halak közé tartoznak (kb. 4000 forint/kg), de nem véletlenül, hisz fehér a húsa, kevés a szálkája és a zsírja. Itt ugyan figyelembe kell venni a halászati tilalmat, ami miatt a balatoni hal a tó menti halgazdaságok uszonyosait jelenti, de szerencsére ezek egyre jobb minőségű alapanyagokat adnak a vendéglátóhelyeknek.

Ülj be egy olyan helyre, ami elnyerte az Év Strandétele díjat! 

Idén jubilál a Balatoni Körrel közös versenyünk, az Év Strandétele, amit ötödször rendezünk meg. A célkitűzés az, hogy azok a strandbüfék jelentkezzenek, ahol gyorsan, jó minőségben, helyi alapanyagokból képesek finomat előállítani a vendég nagy örömére. Évről évre egyre lelkesebbek és kreatívabbak a nevezők, már régi vágású büfék is újítanak, hogy leáldozzon végre a fáradt olajban tocsogó hekk és társai kora. Eddig a fövenyesi Kalóz, a boglári Paletta (kétszer) és a fenyvesi Konyhám tudott nyerni. Utóbbi egy remek ötlettel, a tócsnit és a gofrit ötvözte Gofcsi néven, amelyre feltétként többféle sajt, szárított paradicsom, tejfölhab, kolbászmorzsa és kacsapörc is került.

Éld át a napfelkeltét valamelyik tanúhegyen!

Értjük mi, hogy a balatoni nyaralás sokaknak a reggeli nyújtózást, a hosszú ideig tartó közös reggeliket és a strandra sietést jelenti, de érdemes a balatoni reggeleket is kihasználni. Egyszer át kell élni, hogy hajnalban felkelünk, és felmászunk valamelyik tanúhegyre (ajánlatunk a Tóti-hegy, ami kellően alacsony, csak a vége nehéz, de a csúcsról szuper a kilátás), és onnan nézzük meg a naplementét. Fejlámpát azért vigyünk, meg némi elemózsiát, hogy piknikezzünk egyet. Ha vasárnap megyünk, a közeli tóti piacot is útba ejthetjük, még megelőzve a tömeget.

Kajakozz vagy kenuzz egyet a nádasokban!

Ugyan nagy divat lett a SUP-deszka használata és azért még mindig a windsurf az úr a kisebb hajócskák között a tavon, de érdemes néha visszanyúlni a klasszikusokhoz. Próbáljunk kibérelni egy kajakot vagy kenut, és azzal evezgetni a part mentén. Külön élmény behatolni a nádasokba (ebben mondjuk tény, hogy a Velencei-tó az igazi csúcs), és "belülről", halkan megfigyelni a természetet. Vigyázat, a nádasok nagyon fontos élőhelyek, ne zavarjuk és ne rongáljuk őket eközben, csak a széles vízi csapásokon haladjunk!

Próbáld ki a Bringakörút felújított részeit!

2019-re végre a tettek mezejére léptek a kivitelezők, és megkezdődött a Balatoni Bringakörút felújítása. Monumentális munka lesz, ami akár 2021-ig is elhúzódhat, de már idén nyáron érezhetjük a hatását. A Balatonlelle-Balatonalmádi szakasz nem engedélyköteles részeinek május végén nekiestek, és sok utcát újraaszfaltoznak, újrafestenek és újratábláznak. Aki rutinból menne, az legyen résen, itt-ott az útvonal is változik!

Próbálj ki egy különleges vízisportot!

Strandolni és vízibiciklizni örök program, és szerencsére ez nem is fog változni, de ha ennél többre vágyunk, az északi és déli parton is találunk lehetőségeket. Egyre több helyen bérelhetünk SUP-ot, tanulhatunk szörfözni vagy próbálhatjuk ki a wakeboardot, esetleg a vízisíelést.

Autózz a Balaton legszebb panorámaútjain!

Alapvetésként az egészség megőrzését, így a testmozgással egybekötött közlekedést pártoljuk, de azért olykor gyorsabb és praktikusabb autóval menni (hogy a még mindig szörnyű összeköttetéseket biztosító tömegközlekedésről ne is beszéljünk). Ilyenkor érdemes úgy útvonalat választani, hogy az a létező legszebb legyen. Ilyen látványos panorámautakat gyűjtöttünk össze már kétszer is, érdemes végignézni, merre autózzunk!

Bulizz nagyot a tihanyi kompon!

Egyre több a fesztivál és a különleges koncert a Balatonnál, de a MOL Nagyon Balaton Kompkoncertek igazi unikálisat csempésztek a balatoni fesztiválszezonba. Szántódról és Tihanyból ilyenkor egyidőben elindul két hajó, majd a szoros közepén összekapcsolódnak. Az egyiken felállítanak egy színpadot, ahol ismert előadók tartanak szuper koncerteket. A közönség létszáma korlátozott, a helyek hamar betelnek, már az ideiekre is legfeljebb a Facebook-eseményekben hirdetett eladó jegyekre lehet lecsapni. A 2019-es fellépők közül a Punnany Massif és a Quimby koncertjén már túl vagyunk, de Rúzsa Magdi és Majka fellépését még elcsíphetjük.

Hallgass meg egy világsztárt a tó partján! 

És akkor jöjjenek végre a nagy fesztiválok is, mivel ezek olyan világsztárokat hoznak el a Balaton partjára, akik még soha, vagy csak alig jártak errefelé (mit hagytak ki ezzel!). Lássunk egy őrületes névsort Caro Emerald, Katie Melua (Veszprémfest), Rick Astley, The Jacksons (Paloznaki Jazzpiknik), Bastille, John Newman (Strand Fesztivál), DJ Snake, Future, Sean Paul, Rudimental (Balaton Sound), Amelie Lens, Sven Väth (B.my.Lake). És a sor még hosszan lenne folytatható.

Fedezd fel a Balaton apró fesztiváljait! 

Az olyan hatalmas rendezvények mellett, mint a Balaton Sound, a Strand vagy a Művészetek Völgye, találni kifejezetten pici, szerény, fesztiválnak is alig nevezhető eseményeket. Ezek elsősorban családias, meghitt légkörükkel tűnnek ki. Ilyen többek mellett Homoláék ötlete, a DJ a szőlőben vagy a csopaki borvidékről a Szent György-hegyre ugorva a Bohém Légyott, a Gilvesy Pincészet rendezvénye, ahol szintén a zene és a bor játssza a főszerepet július 13-án. Az etno-jazz vonal szerelmeseinek a július 5-7. közötti Salföldi Dalföldet ajánlanánk.

Találj rá a legmeghittebb koncertekre!

Ha már meghitt rendezvények, akkor érdemes résen lenni, és az ember olyan koncertet is találhat, amely nincs agyonreklámozva, de mégis ott kell lenni. Például minden évben elzarándokol a fél Punnany Massif Mindszentkállára, hogy egy színpad nélküli koncertet adjanak a Káli-Kapocs előtti terecskén. Érdemes figyelni a füredi Blaha utca kínálatát, az itteni helyek (Kredenc, Kedves, Morzsa) sokszor összefognak és hívnak fellépőt. Izgalmas helyszín még a révfülöpi Hullám Hostel, ahol etno-folk zenekarok adják egymásnak a kilincset nyáron.

Meditálj egy Árpád-kori templomrom közepén!

Ha viszont már a családias koncertek sem elegek a kikapcsoláshoz, akkor nekünk teljes nyugalomra van szükségünk. Eleve érdemes kitanulni az agyat kikapcsoló meditáció művészetét, ezt pedig a Balatonnál tökélyre lehet fejleszteni. Olyan helyszínek sorakoznak mindkét parton, melyek ideálisak lehetnek egy fejbeli tisztogatásra. Észak legcsodásabb helyszínei az Árpád-kori templomromok, kifejezetten ajánlanánk a Kapolcs fölötti Taliándörögd romtemplomát. A déli parton pedig az eleve szakrális hely, a zamárdi Szamárkő az ideális - többek közt - erre is.

Járj végig egy városi sétát!

Ha érdekel a település, ahol a szabadságodat töltöd, de nem akarsz egész nap útikönyveket bújni, fizess be egy városi sétára. A Hosszúlépés csapata nemcsak Budapesten szervez speciális városnézéseket, néha a Balatonra is leruccannak. A Tihanyi Bencés Apátságba vagy a Festeticsek keszthelyi könyvtárába is bejuthatunk így. Ha már itt tartunk, Helikoni séták néven a Helikon Kastélymúzeum is szervez bejárásokat a kastélyban és a városban hétvégente, ahol a főúri család sötét titkaira is fény derül.

"Lovaskocsizz" Keszthelyen a Festeticsek nyomában!

Igazi unikum lesz az a program, amit Keszthelyen találtak ki. Korhűen kinéző, ló vontatta postakocsin lehet bebarangolni a város környékét. Belül video- és audioguide tájékoztat majd a látottakról a négy túraútvonalon. Ezek között lesz rövidebb is a városon belül, de lesznek hosszabbak is, pl. a zalaszántói sztúpához vagy a Kis-Balatonhoz. A Fenyves allén végigrobogni egy postakocsin azért maradandó emléknek ígérkezik, és megbecsüljük majd a sima aszfaltos utakon történő gyors utazásokat.

Nyaralj költőkkel, írókkal a Balatonon!

A Balaton nyugalmas légköre mindig is vonzotta az alkotókat. Sok állandó és időszaki kiállítás eleveníti fel ezeket a sokszor kellemes, de olykor szomorú időszakokat. Állandó tárlatok mutatják be, sokszor kifejezetten élvezetesen, hogyan élt Jókai Mór (Balatonfüreden), az operettkirály Kálmán Imre (Siófokon), a költő Kisfaludy Sándor (Sümegen) vagy épp a színészlegenda Latinovits Zoltán (Balatonszemesen). Ne feledjük, július 14-ig láthatjuk a füredi Vaszary Galériában a Petőfi Irodalmi Múzeum fantasztikus fotógyűjteményét is Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években címen.