Ha rizlingről esik szó a Balaton körül, akkor sokan az olaszrizlingre gondolnak, aminek viszont a nevén túl semmi köze a világ által rieslingként ismert rajnai rizlinghez. Izgalmas világfajta, bár csöppet sem populáris, ezt magas savainak és a borban gyakran megjelenő petrolos karakternek köszönheti. De mit tud a fajta nálunk? Egy tízes toplistában meséljük el.

Németországból szeretettel

A Rajna vidékét tekintik szülőhazájának, Németországban kétségkívül csodaszép rizlingeket kóstolhatunk, de azért Elzásznak sincs oka szégyenkezni. Hűvös klímájú borvidékeken szívesen foglalkoznak vele, mert igen jól bírja a hideget, persze ilyenkor is figyelni kell a megfelelő dűlő kiválasztására. A fajta általában mindenhol a védett, kiemelten jó fekvésű dűlőt kapja, mert legszebb formáját csak hosszú érést követő késői szürettel mutatja meg.

Bár a Balaton körül több pince házasítja olaszrizlinggel, jellemzően önállóan palackozzák. A fajta nagy erénye, hogy a borban képes megjeleníteni a termőhelyet, valószínűleg ezért is népszerű a vulkanikus alapkőzetű Badacsony környékén. Magas savait sokan pár gramm maradékcukorral ellensúlyozzák, ami még jobban kiemeli a gyümölcseit. Fiatalon zöldalmát, őszibarackot, citromot, virágot szoktak sorolni vele kapcsolatban, míg az érettebb tételekben mézes, grépfrútos, mandulás és az összetéveszthetetlen petrolos jegyeket fedezhetjük fel.

Sokoldalúan használható a gasztronómiában, a száraz változatait hal és szárnyasok mellé ajánlják gyakran, míg a félszáraz verziók remekül működnek az ázsiai konyha csípősebb fogásaival. Körbekóstoltuk a Balatont és kiválasztottunk 10 szép rieslinget, az érdeklődő kezdők ugyanúgy találnak köztük kedvencet, mint a feketeöves haladók, sőt a végére még egy meglepetés édes bor is került.

1/10

skr

Skrabski Rajnai Rizling 2019: A balatonudvari pince egyetlen olyan fajtája, ami nem kötődik a Kárpát-medencéhez. Elvis Presley-ként jellemzik a fajtát: a nők elalélnak tőle, míg a férfiak mind így szeretnének énekelni. A bor jól bevált recept alapján készül évek óta és töretlen népszerűségnek is örvend. A feszes savakat kis maradékcukor ellenpontozza, a finom körtés-almás ízjegyek mellett citrusok zárják a kortyot, garantált, hogy ebből még egy pohárral kérni fogsz!

2/10

pálff

Pálffy Káli Rajnai Rizling 2018: A Káli-medencében már igazán van mit megmutatni a talajból, Mindszentkálla és Köveskál bazaltos dűlőiből szüretelték Pálffyék a bor alapanyagát, fiatal ültetvényekről. Trópusi gyümölcsökkel, mézzel és finom petrolos utalással indít az illat, barátságos a korty, lédús őszibarackot, ringlót, sőt mangót fedezhetünk fel a kortyban. Közérthetőre hangolt bor, amit vájtfülűek is élveznek.

3/10

Saba

Sabar Rajnai Rizling Leszner 2018: Az, hogy ma van szőlő Badacsony környékén, nagyban köszönhető a Lessner családnak, akik a filoxéra pusztítása után finanszírozták a borvidék ültetvényeinek újratelepítését. A Szent György-hegyen egy dűlővel tisztelegnek előttük, itt termett a Sabar Pince rajnaijának alapanyaga. Precíz, jó arányú, egyenes bor, de ez már szinte megszokott tőlük. Zamatos alma, körte, halvány mandula és finom fűszeresség határozza meg a kortyot. Fiatal bor még, érdemes pár év múlva újra elővenni!

4/10

A két jóbarát meg az Anti

A két jóbarát meg az Anti Badacsonyi Rajnai Rizling bora 2018: Igazi underground pince, három fiatal és igen tehetséges borász szerelemprojektje. A közös munkahely hozta össze őket, majd később közösen kezdtek dolgozni a főállásuk mellett. Összedobták, amijük volt, szerencsére az ízlésük nagyon hasonló, így a boraik is egységesek. Ez a rajnai finoman petrolos illatában mélységet sugall. A kortyban a terroir felülírja a gyümölcsöket, az ásványos karakter hangsúlyosabb, mint a finom almás, őszibarackos jegyek. Erősen limitált mennyiség készült, ha belefuttok valahol, ne habozzatok!

5/10

borbél

Borbély Kőmagas Rajnai Rizling 2016: A Borbély család kedvenc dűlőjéből, a Csobánc déli oldalán fekvő Kőmagas dűlőből származik, erősen vulkanikus altalajjal. Érdekessége, hogy Borbélyék a bort új tölgyfa hordóban érlelik 6 hónapig, a fajtára ez kevésbé jellemző a világban. Illatában visszafogottan érezzük a hordófűszereket, a fehér húsú gyümölcsök mellett. Jó arányú a korty, szép savak, ízében érett sárga almával, fehérhúsú barackkal, némi kaporral és babérral. Egyedi stílusú bor, pár év múlva még szebb lehet.

6/10

Késa Birtok

Késa Birtok Rajnai Rizling 2018: Konyári Bori és férje, Kvák Emil az Ikon mellett a saját birtokukon élik ki kísérletező kedvüket. Olyan apróságokkal tudnak itt foglalkozni, amikre a nagyobb volumen mellett nincs lehetőségük. Kedvenc fajtáikat gyűjtötték össze 4 hektáros birtokukon, amibe szerencsére a rajnai is bekerült. Az illat visszafogott, a korty kárpótol azonban. Remek arányok, szép szerkezet, kosárnyi érett őszibarack, amit citrusok frissítenek. Kis ideig hordós érlelést kapott, amiről a finom édesfűszerek mesélnek. A déli parton is van helye a fajtának!

7/10

Villa Sa

Villa Sandahl Dig It Rajnai Rizling 2018: A svéd tulajdonú pince, ami csak rajnaival jelenik meg a piacon, ráadásul minden évben újabb és újabb őrült névvel és címkével virít. A csavarzáras boraik jelentik a beszálló kategóriát, mint a 2018-as Dig it. A bor illatában érett őszibarack, kompótos édesfűszerekkel, ami a késői szüret és némi botritisz eredménye lehet. A korty lágyabb érzetű, maradékcukorral, ízében trópusi gyümölcsöket, lédús őszibarackot, finom ásványosságot fedeztünk fel. Egyedi stílust képvisel a pince, rajnai rajongóknak kihagyhatatlan.

8/10

Gilves

Gilvesy Tarányi Rajnai Rizling 2018: Hamar meghatározó pincévé vált Gilvesy Róberté a Szent György-hegyen, tudatosan és jó érzékkel készíti borait. Rajnaiból többet is találunk a kínálatban, az alap tartályos érleléssel, könnyedebbre, gyümölcsösebbre hangolva készül. A Tarányi a pince melletti, organikusan művelt 50 éves tőkék terméséből készül. Feszes szerkezetű bor, penge savakkal, a kortyban hangsúlyos ásványossággal, almával, körtével, ízléses hordófűszerekkel. A bor arra épít, amiben igazán jó a rajnai: megmutatni a lehető legtöbbet a termőhelyből. Haladóknak kötelező!

9/10

Bussay Pincészet

Bussay Kövecs Rajnai Rizling 2018: Bussay László már 15 éve is olyan rajnaikkal lepte meg a borkedvelőket, amikre nehezen lehetett magyarázatot találni a még ma sem túl ismert Zalai borvidékről. Lánya és veje, Kis Tamás viszik tovább örökségét, ez a bor talán más, mint a korábbiak, mégis ugyanazokra az értékekre építkezik: a Kövecs-hegy adottságaira. Hűvös illatában citrusok és zöldfűszerek, kis füstösséggel. Feszes, egyenes bor, tartalmas a korty, amiben visszaköszönnek az illat gyümölcsei és a hordó finom fűszerei. Stabil pont, messze szálló gondolatok mellé.

10/10

Németh Pince

Németh Pince Csaknekedkislány Késői Szüretelésű Rajnai Rizling 2019: Egy újabb underground pince, bár egészen másképp, mint A két jóbaráté és Antié. Valódi családi vállalkozásként működnek, boraik jó híre szájról-szájra terjed, szinte minden palackjuk a pincénél talál gazdára. Összesen 2 hektáron gazdálkodnak, ennél a méretnél még mindent át lehet látni, kézben lehet tartani, ez szó szerint is igaz, a palackokat kézzel díszítik-feliratozzák. A bor egyébként újabb példa a rajnai sokoldalúságára, késői szüretben, édes borként is erős. Az illat behízelgő: barack kompót, finom édesfűszerekkel. A korty a nagyjából 80 grammnyi maradékcukor mellett sem nehéz, játékos, virgonc savainak köszönhetően könnyednek hat. Ízében ott az őszibarack, kajszi és körte, amit fahéj és szegfűszeg egészít ki, jól eltalált édes bor, nem csak ünnepi alkalmakra.

Címkék