Keresés EN

Aktív

5 rejtett látnivaló az Országos Kéktúra balatoni szakaszán

Ősszel mutatja az egyik legszebb arcát a Balaton-felvidék: a levelek a sárga, a barna és a piros ezer árnyalatában pompáznak, a hátteret pedig a Balaton kékje adja. Tökéletes időszak arra, hogy elővegyük a túrabakancsot, és megismerjük az Országos Kéktúra balatoni szakaszait, ahol mindegyik útvonal lenyűgöző tájakra vezet. Néhány rejtett látnivalóval segítünk hangolódni a túrázásra.

Október 9-én szervezik meg a kéktúrázás napját, ennek kapcsán adunk most nektek olyan tippeket, amelyeknél érdemes elidőzni vagy éppen kitérőt tenni, ha a nyakatokba vennétek a balatoni szakaszt. 

1/5

Buru

Megéri egy kb. 2 km-es kitérőt tenni a Kéktúra útvonaláról a Tátikát elhagyva, Zalaszántó előtt a Kovácsi-hegy 200 méter hosszú szurdoka, a Bazaltutca miatt. A különleges természeti képződményt a szél hozta létre: kifújta a homokot a hegy bazalttakarója alól, a bazaltoszlopok pedig kibillentek és megrepedeztek. A sötét hasadékok és a hatalmas, mohával borított kőtömbök között vezető úton végisétálni nem hétköznapi élmény. Az ösvényről letérve, a sárga barlangjelzést követve egy Vadlán-likat, vagyis kisebb barlangot láthattok. A 24 méter hosszú, és 4 méter mély üreg annak idején remeték, betyárok, és a legenda szerint egy szerelmi bánattól elbujdosott lány búvóhelye is volt.

Megközelítése: A Kéktúra 03-as (Sümeg-Keszthely) szakaszáról, a Tátika és Zalaszántó közötti útvonalról letérve a Kovácsi-hegy irányába, vagy Nagygörbő felől, a kőbányához vezető 2 km-es úton. 

2/5

sztúp

A hófehér Béke sztúpa szintén a Sümeg-Keszthely Kéktúra-szakasz közelében található. A 316 méteres Világosvár nevű magaslatra épült buddhista szentély 30 méter magas és 24 méter széles, belsejében pedig Buddha tanításait, ereklyéit és egy 24 méteres életfát helyeztek el. A szentélyt a buddhista hagyományok szerint csendben, legalább háromszor, az óramutató járásával megegyező irányban érdemes körbesétálni, ez segít elmélyülni és megszabadulni a negatív energiáktól. A sztúpa mellett meditációs ház és egy kis ajándékbolt is található. 

Megközelítése: A sztúpát Zalaszántó központjából, a Kéktúrán haladva közelíthetjük meg. Tábla jelzi, hol kell letérni a kékkörről.

3/5

Kő orra

Egy piros-fehér-zöld pad és elképesztő panoráma fogad a magaslaton, ahonnan szokatlan perspektívából láthatjuk a tanúhegyeket, a Somlót, a Balaton nyugati medencéjét és még a távoli Kab-hegyet is. A Kő orra 406 méter magasan fekszik, vagyis nem sokkal alacsonyabb, mint a Badacsony vagy a Szent György-hegy. Érdemes tenni egy kitérőt a közeli lesenceistvándi Szűz Mária Neve-kápolnához is.

Megközelítése: a Kő orra a Kéktúra Vállus és Lesenceistvánd közötti szakaszáról, rövid sétával érhető el. Ha csak a kilátópont a cél, a Tapolcától Várvölgyön át Keszthelyre vezető távolsági autóbusz Lesencefalu, szőlőhegy megállójától induló Kéktúra-útvonalon, 10-15 perc alatt eléritek a helyet. (Létezik egy Lesencefalu, Hosszúbereki szőlőhegy megálló is, ne keverjétek össze.)

4/5

Szent István Király-kápolna

A Badacsony hegy oldalában álló bazaltkövekből épült kápolna 2014-ben készült el, a néhai Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas helyi festőművész kezdeményezésére. A kápolna története nemcsak a bazaltbányászattal kapcsolódik össze, hanem a Badacsony "sötét" korszakával, az egykori munkatáborral is. Ezért nem panorámás magaslaton épült, hanem az 1965-ig működő bazaltbánya munkástelepén álló egykori kolónia közelében, az egykori bányászok házainak köveiből. Kívülről a keskeny üvegablakon át látható az Udvardi Erzsébet által készített oltárkép, de érdemes a kápolnát belülről is megnézni – erre előzetes megbeszélés alapján van lehetőség.

A badacsonyi bazaltbányászatról és a túráról, amely során láthatjuk a barakkok és a szögesdrót-kerítések maradványait, itt írtunk. 

Megközelítése: A Badacsonytördemic felől érkező kéktúrázók a Badacsony hegyi Kisfaludy-kilátót elhagyva nem Nemesgulács, hanem Badacsonytomaj felé folytatják útjukat. Aki csak a kápolnát szeretné megnézni, a badacsonytomaji Szent Imre templomtól az Iskola utca – Erdős utca útvonalon haladva éri el a kanyargós, hegyre vezető Szent Donát utat, amelyből az Ibos Ferenc út leágazik. GPS-koordináták itt.

5/5

Eöt

Le sem kell térni a Kéktúra Szentbékkálla-Balatonhenye szakaszáról, hogy megcsodáljátok a Fekete-hegy fennsíkjára épült kilátóból a Káli-medence, a Balaton és a tanúhegyek látványát. A kilátó első verziója 1950-ben épült bazaltból, a hetvenes évek végén a követ faszerkezetre cserélték. 369 méter magasról nézhettek körbe, tökéletes helyszín egy őszi napfelkelte-túrához. Ha Szentbékkálláról indultok, régi összedőlt présházakat, a fennsíkon pedig hat apró tavat láthattok.

Megközelítés: Szentbékkálláról és Balatonhenyéről az Országos Kéktúra jelzésén, Köveskálról, a sárga háromszög jelzésén. Szentbékkálláról a kilátó egy kb. 45 perces sétával érhető el.

Cimkék

Hasonló tartalmak

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

?>

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Ingyenes jégpálya nyílik Keszthelyen

?>

December 15-én Keszthelyen, a Balaton-parton egy kör alakú, 20 méter átmérőjű, ingyenes jégpálya nyílik.

Így hangolódj az ünnepekre a Balatonnál! – Alternatív adventi kalendárium

?>

Az ünnepi rohanásra az egyik legjobb gyógyír a téli Balaton, ahol színes programokkal és elcsendesedésre hívó helyszínekkel hangolódhatunk.

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

Neked ajánlott

A