Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

Legendák, romok, kilátók: Öt veszprémi útvonal, ahol rejtett látnivalókra bukkanhatunk

Veszprém egy ezerarcú város: egyszerre élvezhetjük a múzeumok, a színházak, a kulturális programok sokszínűségét és a hosszabb-rövidebb sétákkal elérhető természeti látnivalókat. Úgy indulhatunk akár félnapos túrákra, hogy el sem kell hagynunk a város határait. Végigsétálhatunk az egész várost átszelő mesés utcák és középkori romok között tekergő Séd patak partján, magaslatokról és kilátókból csodálhatjuk a Bakony vonulatait, miközben lépten-nyomon a sok száz millió évvel ezelőtt itt hullámzott tenger lakóinak lenyomataival találkozunk – ezek mindegyike (szinte kivétel nélkül) gyerekekkel is jó program. Öt izgalmas, önállóan is bejárható veszprémi útvonalat ajánlunk, melyek közül néhányhoz szuper kávézó- és étteremtippeket is adunk.

1/5

A Gulya-domb

Gulya-domb a város egyik legnépszerűbb helye, ha egy kis nyugalomra vágytok, vagy olyan tevékenységekkel töltődnétek fel, mint a bringázás, kocogás, túrázás, de játszóteret, kutyafuttatót is találtok itt. A 22 méter magas, acélszerkezetű Gizella királyné-kilátóból a Bakony vonulatai is látszanak, a korábbi, faszerkeszetű kilátó életveszélyessé vált, ezért lebontották. 

A parkerdő déli oldalán kialakított parkolótól egy közel 5 km-es és egy 2,4 km-es, önmagába visszatérő tanösvény is indul. Bográcsozáshoz a Gulya-domb északi oldalán, a völgyben található Laczkó-forrás közvetlen környezetét ajánljuk.

A Gulya-dombot a Betekints-völgyben vezető út felől, a Rovaniemi lépcsőt megmászva közelíthetitek meg.


Tipp: A park mellett található állatkertbe is látogassatok el, így akár egész napos program is lehet a környék felfedezése! 

2/5

Múltidéző séta a „Halagúton” át a Veszprémvölgyben

A Gulya-dombtól a Séd patak mentén a városközpont felé sétálva olyan érzésünk támad, mintha visszafelé haladnánk az időben. A romkert a Jezsuita templommal azonnal kitérőre csábít, és itt található a veszprémvölgyi görög apácák kolostorának romja is, ami a város legrégebbi ismert épületegyüttese. Bár a legenda úgy tartja, hogy itt készült 1031-ben az a miseruha, amit később a magyar koronázási palásttá alakítottak át, erre a történészek szerint nincs bizonyíték.

A Sédet követve olyan híres épületek mellett visz az út, mint a régi kisvasút végállomása vagy a Szikla nevű katonai bunker, ami a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának központja. A bejáratánál emléktábla hirdeti, hogy a több mint 20 méter mély pincerendszerben őrizték a Szent Koronát és a Szent Jobbot 1944. november 4. és december 6. között, de a történelmi feljegyzések szerint az ország 30 tonnás aranykészletét is itt rejtették el.

A viadukt alatt átsétálva a Vízvezetéki Gépház 1896-ban átadott épületét nézhetitek meg, ami ma Víziközmű Múzeumként működik. Innen, a Sintér-ároktól indul egy gyalogösvény is enyhén felfelé, ami egy tektonikai törésben vezet végig, és a viadukt hídja alatt ér fel az Endrődi-lakótelepre. A viadukt hídja alatti alagútban – ez a Tethys-halagút – kavicsfogú álteknősöket ábrázoló falfestményekben gyönyörködhettek. És hogy miért pont ezek a lények kerültek ide? A földtörténeti középidő, a mezozoikum idejében a Tethys-tenger hullámzott itt, Laczkó Dezső geológus, piarista tanár pedig 120 évvel ezelőtt a közelben fedezte fel ezeknek az ősi lényeknek a maradványait. Ez az állat azóta is a város jelképe.

3/5

Veszprémvölgy csodái

A Sédet követve a Fricska étteremlakás mellett vezet az út, érdemes betérni ide egy finom ebédre vagy forralt borra, melegebb időben pedig a patakparton élvezni a kilátást és az ízeket. Innen egy romantikus, rózsabokrokkal tarkított úton juthattok el az Árpád-kori Szent Katalin-kolostor romjáig, más néven a Margit-romokig, ahol Árpád-házi Szent Margit hat évet töltött el gyerekkorában.

A Séd itt U alakban megkerüli a Benedek-hegyet, a kanyarulat után feltűnik a minikalandparknak is beillő Rézsűs játszótér. Ha gyerekekkel vagytok, akkor valószínűleg hosszabb időt fogtok eltölteni itt. A következő fontos látnivaló a Szerelem-sziget, ami ma már nem sziget. Régen itt két ágon futott a patak, de a város megnövekedett vízfogyasztása miatt az egyik ág kiszáradt. Itt láthatjátok az Úrkúti malom épületét is, ahonnan Tumler Henrik és György zseniális vízemelő szerkezetének köszönhetően jutott fel a víz a várba, az 1767-ben épült érseki palotába.


4/5

Az Óváros tértől a Benedek-hegyig

Ha szívesen összekötnétek a sétát egy kávézással, sütizéssel és egy kis vásárlással, és néhány kiállítás is belefér, akkor ez a ti útvonalatok. Az Óváros téren egy sor régi, patinás épület kapott új funkciót, itt nyílt meg a Füge Fagyiudvar, a Kedvencem Wok & Bar, a kávézó, reggeliző és főleg helyi dizájnereket bemutató közösségi hely, a KUNSZT!, a Pekedli nevű szatócsbolt, ahol helyi termelők portékái közül lehet válogatni, a legújabb üzlet pedig a Wine & Vinyl nevű bor- és lemezbolt. 

A palotákból, múzeumokból és templomokból álló várnegyed az ország legépebben fennmaradt barokk utcája. A 48 méter magas Tűztoronyból szép kilátás nyílik a várnegyedre és a belvárosra. Kiállítóhelyek, templomok és múzeumok egész sora vár rátok: a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, a Dubniczay-palota, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ és a Gizella-kápolna mellett érdemes betérni a Szent Mihály-székesegyházba is, évszázadokon át itt koronázták meg a magyar királynékat. Gizella és Szent István szobrától lenyűgöző a panoráma, nemcsak a fél város, hanem a 646 méteres Papod-hegy csúcsa is látszik innen.
 

A vár északi oldalán kikövezett, keskeny lépcsősoron juttok le a Benedek-hegy platójára. Érdemes egy pillantást vetni a lépcső korlátjának vörös kőzetére, amely tenyérnyi, jellegzetes, csigavonalú házzal rendelkező ammoniteszek, az ősi tengerekben élt puhatestűek formáit rejti.

A Benedek-hegy bizonyos források szerint egy erődnek, más történetek szerint temetkezési helynek adott otthont. Az Öngyilkosok sziklája veszélyes kiszögellés a mindig szeles hegytető peremén, sokan ugrottak le innen a szakadékba. Talán ez volt az oka, hogy az 1940-es években egy kálvária építését kezdték meg itt, amit azonban soha nem fejeztek be, mert az óvóhelyek kiépítésére kellett a pénz. A Benedek-hegy gyomrában kialakított óvóhelyet a Túrajó vezetett sétáján jártuk be.

5/5

A Jutas vitéz-kilátó és a Rab Mária tanösvény

Az előbbi látványosságoktól messzebb, a vasútállomás irányába haladva találjátok az Árpád vezér egyik fiáról, Jutas vitézről elnevezett, különleges formájú, több mint 6 méter magas kilátót. Alaprajzával, a Fibonacci-spirállal az építmény a természet és a matematika közös törvényszerűsége előtt tiszteleg, és bár nem túl magas, szép kilátást biztosít a Bakony magaslataira, az Aranyosvölgyre és a várra.

A Rab Mária tanösvény a város pereméről, a Lidl parkolójából indul. Névadója a legenda szerint egy ártatlanul életfogytiglanra ítélt, Mária nevű nő, aki Veszprémben raboskodott. Kertészként dolgozott a fegyházban, az ő feladata volt, hogy a közeli forrásból vizet szállítson a rabtársainak. Rendszeresen fohászkodott az akkor még csörgedező (mára kiapadt) forrásnál az égiekhez, főleg Szűz Máriához, és a történet szerint imái meghallgatásra találtak. Kiderült, hogy ártatlan, és amikor újra szabad lett, kegytárgyat helyezett el a forrásnál. A 12 állomásos tanösvény a kádártai erdőkön át vezet.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Neked ajánlott

A