Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A titokzatos szurdoktól a Kő orráig: 5 könnyű téli túra a Balaton nyugati csücskében

Elvarázsolt vidék a Balaton nyugati medencéje: várromokkal, apró kápolnákkal és furcsa geológiai képződményekkel találkozhattok errefelé, és talán itt van a legtöbb kilátó a tónál. 5 túraútvonalat ajánlunk, a Kis-Balatontól a Bazaltutcán át a kevésbé ismert Lesence-vidékig.

1/5

Kányavári-sziget

A Kis-Balaton az év ezen időszakában tényleg a csend és a nyugalom birodalma. A jellegzetes fahídtól egy tizenöt állomásból álló tanösvény indul, az egy-másfél órás séta során megismerkedhettek a hely növény- és állatvilágával és természetesen a tanösvény jelképével, a búbos vöcsökkel is. Nézzetek körül a Nagykilátóból is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Hídvégi-tóra!

Megközelítése: A Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról tábla jelzi a letérőt a Kányavári-szigethez.

2/5

Buruczky Ferenc tanösvény (Bazaltutca)

„Zala megye csodájaként” is emlegetik a Vindornyaszőlős melletti Kovácsi-hegy 200 méter hosszú szurdokát, a Bazaltutcát, ami a kb. 6 km hosszú Buruczky Ferenc tanösvény része. A fantasyfilmek helyszíneit idéző, különleges természeti képződményt a szél hozta létre: kifújta a homokot a hegy bazalttakarója alól, a bazaltoszlopok pedig kibillentek és megrepedeztek. A kőtömbök több kisebb barlangot is rejtenek. Itt bővebben is írtunk róla korábban.

Megközelítése: Nagygörbő felől, a kőbányához vezető 2 km-es úton vagy a Vindornyaszőlőst Kisgörbővel összekötő útról a kőbánya felé vezető bekötőúton. Ezt az útvonalat nem ajánljuk fagyos, nedves időben.

3/5

Kő orra

A Kő orra egy kilátópont Lesenceistvánd határában, piros-fehér-zöldre festett paddal. Ez a pad 406 méteres tengerszint feletti magasságban található, és láthatjátok innen a tanúhegyeket, a déli partot, a Somlót és még a távoli Kab-hegyet is. Innen fentről tökéletesen látszik, hogy milyen magas lehetett a felszín, mielőtt az erózió és a külső erők hatására lepusztult. A Badacsony és a Szent György-hegy teteje tanúsodik erről, nem véletlenül nevezik őket tanúhegyeknek. Itt írtunk róla bővebben.

Megközelítése: AVárvölgyről, a Zsógor köz irányából (ez a hosszabb) vagy a Tapolcától Várvölgyön át Keszthelyre vivő távolsági autóbusz Lesencefalu, szőlőhegy megállójától induló kéktúraútvonalon 10-15 perc alatt.

4/5

Lesencefalu-Nemesvita

Lesencefalu bekötőútjától a piros jelzést követve először a barokk stílusú Szent Donát-kápolna mellett, majd át a településen, fel a kaptatós erdei úton, végül régi présházak között visz át az út Nemesvitára. Már csak a Nemesvita határában elétek táruló panoráma miatt is érdemes végigjárni ezt a kevésbé ismert útvonalat. Tegyetek egy kis kerülőt az új, 22 méteres Tücsökdomb kilátóhoz is!

Ezt az útvonalat érintettük korábban, ezen a kiránduláson

5/5

Rezi vár és tanösvény

Rezi település központjától másfél órás séta vezet a várhoz, ami a 418 méter magas Meleg-hegy dolomitgerincének a fokán áll. Az utolsó néhány száz métert gyalogosan kell megtenni egy szűk erdei úton, cserébe fentről szépen látszanak a környező falvak, Zalaszántó és Várvölgy, tiszta időben pedig a sümegi várig is el lehet látni.

Itt írtunk róla korábban

Ezt a cikket 2022-ben publikáltuk először.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Neked ajánlott

A