A Badacsony és a Kisörsi-hegy nem véletlenül a balatoni borrajongók egyik kedvenc zarándokhelye. A pincészetek máshol nem kóstolható fajtákkal, késői szüretelésű borokkal és rengeteg izgalmas történettel várnak, akár Badacsony központjába, akár a hegyek magasabban fekvő dűlőire szervezzük a bortúrát. 20 olyan borteraszt gyűjtöttünk össze, amelyek meglátogatását megéri felvenni a badacsonyi programok közé.

1/20

Csende

Az Örsi-hegyen található családi pincészet teraszáról elénk táruló látvánnyal nem bírunk betelni, és az itt kóstolható hárslevelűvel és kéknyelűvel sem. A borászat hárslevelűje Michelin-csillagos éttermek borlapjára is felkerült, nem érdemes kihagyni, ha erre jártok. Nemcsak az asztaloknál, hanem nyugágyakban vagy az ötletesen sziklák közé rejtett párnákon is helyet lehet foglalni. 

A nyitvatartásról és a részletekről a Facebook-oldalon találtok információt.

2/20

VáliBor

Ha szívesen túráznátok vagy zötykölődnétek földutakon egy kicsit az élményért, keressétek fel Váli Péter Badacsonyörs eldugott részén található pincészetét! A birtok fő szőlőfajtái a kéknyelű (budaizöld-porzóval), az olaszrizling, a muscat ottonel, a szürkebarát és a pinot noir. A borász nemcsak a borokat, hanem a gasztronómiát is szereti, hangulatos birtokát önfeledt evés-ivások kiszolgálására alakította ki, a borkóstolók mellett kemencés vacsorára is be lehet jelentkezni. 
 
A pincészet tételeit a badacsonytomaji Válibor Vinotéka & Presszóban is megkóstolhatjátok.  
A borkóstolókról és a bejelentkezésről itt találtok részleteket!

3/20

Sipos Borház

A badacsonyörsi Sipos Borház és Vendégház panorámás borterasza nemcsak a szállóvendégek előtt áll nyitva, nyári délutánokon és estéken a betérő vendégek és a tónál tekerő bringások is elmenekülhetnek a nyüzsgés elől. A házigazdák a kilátás élvezetéhez, a baráti összejövetelekhez és a nagy beszélgetésekhez is tudnak az összesen héthektáros szőlőterületükről borokat ajánlani. Mindehhez pedig a Badacsony és a Balaton látványa adja a bónuszt. 

A Titkos pincét a 71-es útról induló Szőlő utcában találjátok. Először a borház parkolóját fogjátok megtalálni, innen pár száz méter a bejárat. Keressétek a csuhás alakot! (x)

4/20

Folly

A Follyt legtöbben az egyedülálló növényritkaságokról ismerik, de ha ott jártok, érdemes a belépőt rögtön a 3 tételes borkóstolóval kérni. A Folly család 7 hektáron termel szőlőt a Kisörsi-hegyen, a palackokba többek között kéknyelű, rajnai rizling és olaszrizling kerül. Igazi különlegesség a Boróka vörös, ami merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készül. A borokkal aztán felsétálhattok az arborétum legmagasabb pontjáig, és elkortyolhatjátok őket a több száz éves fák alatt, a Balatont bámulva.

További információt itt találtok.

5/20

Négy80

A Barcza család különös nevű kis pincészetének névadója a szőlősorok közti 4,8 méteres sortávolság, ami Badacsonyban csak az ő ültetvényükre jellemző. Naturális, a borvidék sajátosságait bemutató borokat készítenek, spontán erjesztéssel, a tételeket palackozásukat követően 3–12 hónapig pihentetik. Bort kóstolni bejelentkezésre lehet náluk, a 6-8 tételes borsor tételei változnak. Ami biztos, az a sort kezdő rozé és a sort záró, aranyló Napolaj, ami a kevésbé ismert badacsonyi fajtából, a zeuszból készül, és csak a jobb évjáratokban palackozzák. 

 Az elérhetőségért és a részletekért ide kattintsatok!

6/20

Málik

„Nem a kezdők, a hétköznapok bora” – mondják Málik Zoltán tételeiről a szakértők. A borász nem a trendeket követi, pincészetében nincs fajélesztő, csavarzár és savpótlás. A klasszikus balatoni fajták mellett itt budai zöldet, zeuszt és bakatort is kóstolhattok, de csak bejelentkezésre.

Tipp: Ha autóval érkeztek, szerencsésebb, ha a Kisfaludy utcában parkoltok és gyalog sétáltok fel a pincéhez.
A bejelentkezéshez itt találtok információt.  

7/20

Németh Pince

Egy családi borászat és egy hagyományos pince közel a központhoz, ahol a palackokat kézzel festik, és ahol a kéknyelű és a szürkebarát mellett a juhfarkkal és a budai zölddel is megismerkedhettek. A pince büszkeségei a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok és az egyedülálló badacsonyi jégbor. 

A nyitvatartásért és a részletekért kattintsatok a borászat Facebook-oldalára!

8/20

Éliás Birtok

Éliás Csaba panorámás borteraszán koccintani egy budai zöldből vagy egy királyleánykából készült extra brut pezsgővel, az maga a tökély. Itt az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű mellett nemzetközi szőlőfajtákból készült tételeket is lehet kóstolni, a borokhoz pedig a régióból származó friss alapanyagokból készült ételeket is lehet rendelni.

9/20

Borbély

A családi birtok ültetvényei a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti-hegy napsütötte lankáin terülnek el. Főként a borvidékre jellemző szőlőfajtákat (olaszrizling, szürkebarát, muscat ottonel, rózsakő, kéknyelű, zeusz stb.) kóstolhatjuk náluk, a frissebb stílustól az egyedi, minerális ízvilágú, tartalmas borokig széles a kínálatuk. Borteraszuk szó szerint a szőlőbirtok közepén található. Érdemes azokra a tételekre utazni, amelyek csak helyben elérhetők.

A borkóstolásról itt találtok részleteket.

10/20

Laposa

A badacsonyi borászatok szerencsés helyzetben vannak a kilátást illetően, de Laposáék birtoka még közülük is kiemelkedik. Itt már le kell győzni némi szintkülönbséget, ha az ember nem e-bike-kal vagy hegyi taxival hódítja meg a hegyoldalt, de a panorámáért és a borokért, egy laza ebédért vagy a behűtött pezsgőért megéri felkapaszkodni ide. 

Itt találjátok a részleteket.

11/20

Istvándy

A káptalantóti bázisú Istvándy Birtok kóstolóteraszát egy badacsonyi villa épületében találjátok, ahol a téglapincében a panorámás teraszon is ismerkedhettek a borokkal. Ha kíváncsiak vagytok a kéknyelűre, akkor a legjobb helyen jártok, mert itt az acéltartályban érlelt kéknyelűt és a fajtából készült desszertbort és pezsgőt is kóstolhatjátok, ha pedig a borász, Istvándy Gergő feltűnik, rengeteg sztorit is hallhattok erről a borról és a régi időkről. Be lehet nevezni egy borkészítő workshopra is, ahol házasíthattok, palackozhattok, címkézhettek is.

A Borműhelyről itt találtok részletesebb információt.

12/20

Pláne

50 évvel ezelőtt pont ugyanígy boroztak az emberek itt, a badacsonyi Poharazó teraszán, mint manapság. A Callmeyer Ferenc által tervezett legendás épületben működő borbárban a gyakran változó kínálat egy része kisebb pincészetektől érkezik, és olyan tételeket is tartanak, amelyekkel máshol szinte nem is lehet találkozni. Érdemes rákérdezni a tulajdonos-üzletvezető saját tételeire is.

További információt itt találtok.

13/20

Hotel Bonvino Borbár

A borhotel külsősök számára is látogatható borbárjában közel 100-féle, a Badacsonyi borvidékről származó bort lehet megkóstolni, a választásban pedig profi sommelier segít. Kisebb, kevésbé ismert borászatoktól is találtok itt palackokat, és a nagy részüket egy-egy pohárral is kérhetitek. Esőprogramnak és hűvösebb napokra is ajánljuk a helyet, vagy akkor, ha nincs idő felkeresni egyenként a távolabbi borteraszokat.

A részletekért ide kattintsatok!

14/20

Fata Bor- és Pezsgőbár

A Római úton található, több mint 136 éves pincészetben több generáció tapasztalata és bölcsessége találkozik a borokban. Kóstolni a szintén a család portfóliójába tartozó Borbarátok Étterem melletti teraszon is lehet, július 8-tól pedig a megújult pince letisztult belső terében is ízlelhetitek a tételeket.

További információt itt találtok.

15/20

Hable

A 2019-ben újranyílt, 2300 m²-es komplexum a Laposa Birtok központja: nagy kapacitású borüzem, étterem és borbár egyben. Amellett, hogy a borbárban az összes tételüket meg lehet kóstolni, a borkészítés teljes folyamatát is bemutatják az érdeklődőknek.

Itt találtok bővebb információt.

16/20

Imre Borpince

Az Imre család négy nemzedék óta foglalkozik szőlőtermesztéssel a Badacsony és a környező tanúhegyek oldalában. Itt olyan különlegességeket is találtok, mint a jégbor vagy az ürmösbor, és muzeális tételek is előkerülhetnek a pincéből. Présházuk a Badacsony hegyre felvezető turistaút mellett található, nehéz nem betérni ide.

A borkóstolással kapcsolatban itt tudtok információt szerezni.

17/20

villa sa

A svéd Sandahl testvérek 2004-ben fedezték fel a Badacsony értékeit. Csak rajnai rizlinggel foglalkoznak, mégis évjáratonként és évjáraton belül is rendkívül változatosak a boraik a különböző mustfrakciók, a dűlők, az évjárati sajátosságok miatt. A borkóstolókat szakképzett kollégák vezetik, előre egyeztetett időpontban. 

A részleteket és az elérhetőséget itt találjátok.

18/20

Domaine Edegger

Ha nem akartok hegyet mászni, de a szép kilátásból és a minőségből nem engedtek, a Római út csendesebb szakaszán található Domaine Edegger ideális választás. A borászatban ötféle fehér- és háromféle vörösbor készül, boraik 2015 óta bió minősítéssel rendelkeznek. 

Itt találtok bővebb információt.

19/20

Skiz

Először voltak a borok, aztán egy kis borbár borterasszal, ami szokatlan helyszíne (egy kis falu, Badacsonytördemic főutcája) ellenére hamar népszerű lett a kényelmes bortúrázók és a bringások körében. Sike Balázsék nemrég átköltöztek az egykori Nefelejcs étterem épületébe, ahol melegételeket, kencéket és desszerteket kínálnak a borok mellé. De térjünk vissza a borokhoz: a SkizoBor mellett a Sike Balázs nevével fémjelzett, magasabb kategóriába lépő borokat is érdemes megkóstolni.

Itt találtok információt a nyitvatartásról és az eseményekről.

20/20

Istvándy

Badacsonytomaj és Káptalantóti között félúton, Istvándy Gergőék pincészetének domboldalában nyugágyban és pokrócon is piknikezhettek. Jobbra legelésző szürke marhák, balra szőlőtőkék, előttetek pedig a nagy kékség. Bár nem a Badacsony hegy területén található, és ebből a szempontból kakukktojás a hely, boraival ezer szálon kötődik Badacsonyhoz, már csak a kéknyelű miatt is. 

További információt itt találtok.

Címkék