balaton

szerkesztés

Mondj igent a zöldre! – Fenntartható helyek a Balatonnál

Szerzők

  • Fülöp Luca

2021. 08. 05. 16:34

Környezetünk védelme napjainkban mindennél fontosabb, ezt pedig egyre több és több szolgáltató ismeri fel országszerte, többek között a Balatonnál is. Ha te is úgy gondolod, hogy lejárt a műanyagból készült zacskók, evőeszközök és a környezetszennyező tevékenységek ideje, ezeket a csomagolásmentes boltokat, fenntartható alapanyagokkal dolgozó éttermeket és ökotudatos szállásokat ne hagyd ki, ha a Balatonnál jársz!

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Green Home Shop

1/7

8360 Keszthely, Rákóczi tér 20.

A keszthelyi Green Home Shop a környék egyetlen csomagolásmentes boltja. A Rákóczi téren található üzletben a tisztítószerektől kezdve a szépségápolási termékeken át egészen a lisztfélékig mindent megtalálhatunk, ökotudatos köntösben. Müzliket, lencsét, babot és egyéb szárazételeket és még sok mást is kimérhetünk magunknak a saját üvegeinkbe, dobozainkba és vászonzsákjainkba, de olyan termékeket is vásárolhatunk, amik környezettudatos csomagolásban, bioalapanyagokból készültek.

Fotó: Feltöltő Pont Veszprém Facebook

Feltöltő Pont

2/7

8200 Veszprém, Cholnoky Jenő u. 34.

Ide nemcsak a csomagolásmentes boltokra jellemző, kimérhető termékek miatt érdemes betérni, hanem azokért a praktikus, környezettudatos kiegészítőkért is, mint az újrahasznosítható alapanyagokból készült palackok vagy az utazó-fémevőeszközök. A tudatos vásárláson túl a Feltöltő Pont alkotásra és cselekvésre is ösztönöz: ruhacserét, karkötőkészítő workshopot és különböző életvezetési és pszichológiai témájú előadásokat is tartanak. Ha Veszprém kiesik, Alsóörsön, Balatonfüreden és Siófokon is van átvételi pont, a termékeket elég online megrendelned ide vagy akár egészen az ajtódig, a Feltöltő Pont honlapján

Fotó: Kis-Balatoni Ökoporta

Kis-Balatoni Ökoporta

3/7

8743 Zalaszabar, Kossuth u. 23.

A zalaszabari Kis-Balatoni Ökoporta nemcsak nyugodt pihenést kínál festői környezetben, de a vendéglátást is teljes mértékben ökotudatosan végzik. A reggelihez felszolgált zöldségeket, gyümölcsöket és tojást saját, környezetkímélő gazdaságukból biztosítják, de a sajtot, a tejet és az egyéb termékeket is csak helyi, környezetbarát módon gazdálkodó termelőktől szerzik be. Itt minden a természet szépségéről és annak védelméről szól.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Vánkos

4/7

8257 Badacsonyörs, Füredi út 29.

Több Infó

Címkék

A badacsonyörsi Vánkos panzióban csak helyi hozzávalókból készül a reggeli, de az ebéd és a kávé mellé kapható finomságok is termelői termékekből állnak össze. A zöldségek, a gyümölcsök és a húsok is a környék piacairól kerülnek az asztalra. Itt biztosan nem találkozunk műanyagból készült szívószállal, sőt még lebomlóval sem, a kávéhoz elviteles poharat szintén nem tartanak – vagy saját termoszba, többször használható pohárba vagy helyben megvásárolható bambuszpohárba kérhetjük a kávét.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zöldülő Terasz

5/7

8265 Hegymagas 983/16.

A Zöldülő Terasz Hegymagason tavaly nyáron nyitott, ez idő alatt több tucat környezettudatos törzsvendéget szerezve magának. A helyet egy fiatal pár igazgatja, akiknek fontos a természetvédelem és a helyi portékák megbecsülése. Az ételek, az italok és a borok is ezt a szemléletet tükrözik, sőt, még a leghétköznapibb részletekben is megjelenik: a vendégek számára például a hagyományos angolvécé helyett komposztvécé áll rendelkezésre.

Fotó: Folly Arborétum És Borászat

Folly Arborétum és Borászat

6/7

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Több Infó

A badacsonyörsi Folly Arborétum nemcsak a különleges fafajok ültetésével és megőrzésével vívta ki magának a környezettudatos hely megnevezést, de a teljes Folly-vállalkozáshoz kapcsolódó hozzáállásukkal is. Itt már nagyon régóta nem botlunk bele műanyag zacskókba, helyette fémdobozos vagy lebomló csomagolásban vásárolhatjuk meg a termékeiket, ha pedig ajándékot vásárolunk, vászontáskát vehetünk mellé. Nem csoda, hogy 2017-ben a Folly Arborétum tanösvény kategóriában elnyerte az Év Ökoturisztikai Létesítménye címet is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

La Téne Badacsony

7/7

8258 Badacsonytomaj, Park u. 3.

A La Téne-ben minden kiegészítő ökotudatos alapanyagokból készült. Papírdobozokat, elviteles fa evőeszközöket és ami a legfontosabb: minőségi, helyi alapanyagokból készülő finomságokat találunk itt. A környezettudatosság jegyében jött létre Sétáló Süti nevű kezdeményezésük is: ennek keretében olyan desszerteket vásárolhatunk, amiket üvegekben vihetünk el, ezeket pedig legközelebb visszaválthatjuk pár száz forintos vásárlási kedvezmény fejében. 

Ez a cikk a SIÓ-val együttműködésben készült, ami kiemelt figyelmet szentel a környezettudatosságnak. Próbáld ki az új SIÓ Smoothie Kék Balatont és merülj el a balatoni élményben!

Hasonló tartalmak

Admin mode