aktív

gasztró

szerkesztés

Bor, pokróc, panoráma: A legjobb piknikezőhelyek a Balatonnál

Szerzők

  • We Love Balaton

2020. 07. 16. 12:01

Bár az éttermek és a büfék a kellő távolságtartással látogathatók, az igazi balatoni nyárhoz egy panorámás helyen elköltött piknik is hozzátartozik. Elő a piknikkosarakkal, a behűtött sörökkel és a pokrócokkal, mert nyolc olyan helyet ajánlunk, ahonnan nem akarsz majd hazamenni, miután elfogytak a magaddal hozott finomságok! Ahhoz is adunk tippeket, hol szerezheted be a hozzávalókat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonakarattyai magaspart

1/8

Az Akarattyai Magaspart, más néven a Kisfaludy sétány vagy Tengerlátópart a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. 50-60 méter magasról látható innen a kenesei part, a Fűzfői-öböl, Almádi, Káptalanfüred, az aligai, világosi magaspart és a siófoki szállodák. A hozzávalókat beszerezheted a Nekem a Balaton delikátboltból, a kávét pedig a közeli Rusty Coffee Box baristái készítik el neked.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonfüredi Kiserdő

2/8

8230 Balatonfüred, Fenyves park

Több Infó

A Balaton egyik legnyüzsgőbb városában is lehet piknikezni: ehhez a legjobb helyszín a Szívkórház közelében található tágas park, amit Balatonfüred tüdejének is hívnak. Eredetileg angolparknak építették a 18. század végén, a reformkorban az itt nyaraló írók és közéleti személyiségek fontos találkozóhelye volt, ma pedig ősfás park, ahová elmenekülhetsz a hőség és a tömeg elől. Asztalokat, pihenőtereket, vizesblokkokat is kialakítottak itt, minden adott egy kényelmes étkezéshez. Bevásárláshoz a közeli Villa Delikátot és a Péklányt ajánljuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Emberi komédia szoborcsoport

3/8

8254 Kővágóörs, Kornyi-tó

Több Infó

Címkék

Furcsa szobrok figyelik a Káli-medencét a Kővágóörs és Köveskál közötti út mellett található  Kornyi-tó partján.  Veszprémi Imre 2-3 méteres, acélból és mészkőből készült alakjai kissé drámai, de Instagramra kívánkozó díszletet adnak egy jó kis piknikezéshez. A hely nemcsak a szabadtéri étkezéshez, hanem az "élet nagy kérdéseit megvitató” nyári estékhez is ideális. A szobrok Jancsó Miklós rendezőt is többször megihlették: a Szörnyek évadja, az Égi bárány és az Életünket és vérünket című filmjeiben is láthatók. Az alapanyagokat a Liliomkert piacon és a Káli Kapocs abc-jében szerezheted be.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Csobánc vára

4/8

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy

Több Infó

Címkék

A piknikezést egy középkori vártúrával is összekötheted, ha a Csobánc kopár tetejét célzod meg. Innen lélegzetelállító a kilátás, de bármelyik másik tanúhegy vagy közeli magaslat sem fog csalódást okozni. Érdemes kipipálni a Halápot, a Szent György-hegyet, a Badacsonyt vagy a Káli-medence kisebb dombjait mint pl. a Kopasz-hegyet. Ha maradsz a Csobáncnál, a Kávéház a Vörös Lóhoz delikátboltjában töltheted fel a piknikkosarat.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Gyenesdiási nagymező

5/8

Az erdei tisztáson tűzrakó helyek, padok, esőbeállók és játszótér vár, itt bográcsozni, szalonnát sütni is lehet. A Nagymező számos túraútvonal kiindulópontja, eljuthatsz innen a Festetics-kilátóba, a Berzsenyi-kilátóba, a Vadlánlikhoz és számos más túracélponthoz a Keszthelyi-hegységben. A piknik előtt érdemes meglátogatni a gyenesi vagy a hévízi termelői piacot.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kő orra

6/8

A Balaton-felvidék kevésbé ismert magaslata, amit több irányból is meg lehet közelíteni. A 406 méter magasan fekvő kilátópontról a tanúhegyeket, a déli partot, a Somlót és még a távoli Kab-hegyet is láthatjuk. Annyira szép a kilátás, hogy akkor sem akarsz majd innen továbbmenni, ha már minden finomság elfogyott. És hogy hol vásárolj be ehhez? A gyenesdiási piacon.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kishegy

7/8

8638 Balatonlelle, Kishegy telep

Több Infó

A „déli parti Badacsony” Balatonlelle tótól távolabbi részén emelkedik. Az itt található Szent Donát-kápolna az egyik legromantikusabb helyszín a Balatonon, de a borteraszok és éttermek miatt is érdemes tenni errefelé egy kiruccanást. Ha pikniktakaróval érkezel, a boglári Spájzban magadhoz vehetsz mindent, ami egy nyugodt szabadtéri ebédhez kell.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Gömbkilátó

8/8

8630 Balatonboglár, Kilátó utca (Várdomb tetején)

Több Infó

A balatonboglári Várdomb tetején álló kilátó előtti placc igazi kánaán a piknikezés hívei számára, nem véletlen, hogy ez volt a helyszíne az első két szeptemberi Balaton Pikniknek (a rendezvény 2020-ban a Club Aliga területére költözik). A fenyőkkel beültetett terület nemcsak az itt fellépő világsztárok koncertjeinek volt hangulatos helyszíne, hanem a csillagnézős estékbe hajló, pokrócon elköltött vacsorákhoz is méltó díszlet. A piknikkosarat a Spájzból tudod feltölteni. (Tudtad, hogy a Gömbkilátó hivatalos neve Xantus János kilátó, és hogy a Budapesti Nemzetközi Vásárban indult a karrierje?)

Hasonló tartalmak

Admin mode