A Balaton a mínuszok idején sem pihen, sőt, ilyenkor van idő nyugodtan szemlélődni a természetben és a kiállításokon, elvonulni és feltöltődni, bekuckózni a kedvenc helyünkre és ráérősen indítani a napot egy finom villásreggelivel. Ha aktívabb programokra vágyunk, az északi és a déli parton több műjégpályán is korcsolyázhatunk, kipróbálhatjuk a Téli Gyárkert hófánkpályáját, és az Inotai Hőerőmű hatalmas tereibe is ellátogathatunk. Összegyűjtöttük, milyen kihagyhatatlan programok várnak a téli Balatonnál.

Korcsolyázz, hasíts végig a Jégfolyosón!

Arra sajnos nincs garancia, hogy a tél folyamán biztonságos, vastag jégpáncél alakul ki a Balatonon, de ha eddig nem vetted elő a korcsolyát, itt az idő, hiszen számos jégpályán lehet siklani a tónál, és több helyen a Balaton adja a hátteret, Balatonfüred jégfolyosóján pedig összesen egy kilométeren keresztül lehet nagyobb irányváltások nélkül korcsolyázni a városban. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze, hol csúszhatsz a télen.

Öltözz fel jól, és túrázz télen is!

Az erdők csendje, a naplementében fürdő romok sziluettje vagy a tó látványa olyan dolgok, amelyeket kár lenne kihagyni azért, mert beköszöntött a tél. Öltözzetek fel jól, vigyetek magatokkal egy termoszban teát, fedezzétek fel a téli túraösvényeket, és nézzetek körül egy könnyen megközelíthető kilátóból! Ezekben a cikkekben rejtett látnivalókhoz vezető, könnyű, illetve panorámás útvonalakat gyűjtöttünk össze, ha pedig csak néhány órátok van, válasszatok önmagába visszatérő útvonalat! A téli túrázással kapcsolatban itt találtok tanácsokat!

Tesztelj le egy új helyet!

2023-ban számos izgalmas új hely nyílt a Balatonnál: magyarosízek-étterem, nápolyi stílusú pizzákat és brunchot kínáló hely, felturbózott zsíros deszkát adó borbár és egy pékség is, ahová télen is beülhetünk egy pazar, pezsgős villásreggelire. Nyílt világszinten egyedülálló kortárs művészeti gyűjtemény, több közösségi tér és rendezvényhelyszín – ebben a cikkben 13 olyan helyet válogattunk össze, amely a téli időszakban is nyitva tart.

Kezdd pozitív energiákkal az új évet!

Az év első heteiben sokan keresnek fel gyógyító, spirituális helyeket, hogy pozitív energiákkal töltekezve kezdjék az új esztendőt. A legendás balatoni kápolnákról szóló cikkünket itt találjátok, egy Szent György-hegyi újévi kápolnatúrához itt találtok tippeket, ebben a cikkben pedig a zalaszántói Béke Sztúpáról és az idevezető útvonalról írtunk.

Hófánkozz és korcsolyázz a Téli Gyárkertben!

A nyáron koncertektől hangos Gyárkert Kultúrpark decemberben Téli Gyárkertként nyitott újra. Egy 30x18 méteres jégkorcsolyapálya és 5 darab 50 méteres hófánkpálya vár rátok. A Gyárkert területére ingyenes a belépés, de a pályák használatához jegyet kell vásárolni.

A Téli Gyárkert január 28-ig tart nyitva.

Egyél egy finom pizzát!

A kovászos, vékony tésztás, nápolyi stílusú és minőségi feltétekkel megpakolt pizzák már a Balatont is meghódították. Őszi toplistánk összeállításába az olvasóinkat is bevontuk: a Facebookon tettük fel korábban a kérdést, hogy hol ettétek a legfinomabb pizzát a Balatonnál. A kapott válaszok és a mi kedvenceink alapján válogattunk.

A cikkben szereplő helyek egy része télen nincs nyitva, ezért mindig tájékozódjatok, mielőtt útnak indultok!

Állíts össze egy tökéletes téli napot a tónál!

Korai indulással és alapos tervezéssel egy nap is elég lehet arra, hogy ízelítőt kapjatok a téli balatoni hangulatból, korcsolyázzatok egy jót, bekuckózzatok egy cukrászdába, aztán megcsodáljátok a varázslatos téli balatoni naplementét, és ha már beköszöntött a téli este, egy finom vacsorával búcsúzzatok a tótól a következő kiruccanásig. Egy tökéletes téli naphoz adtunk itt tippeket.

Látogasd meg a felújított Tihanyi Bencés Apátságot!

A tél az elcsendesedés, a befelé figyelés ideje is, és ehhez az egyik legjobb helyszín a Tihanyi Bencés Apátság és annak múzeuma, ahol egy érdekes kiállítást is megnézhettek. Az apátság tárlata unalmas történelmi tények helyett az épületegyüttes és a bencés rend történetének érdekes részleteire helyezi a hangsúlyt, a szerzeteslét misztikumát pedig az atyák hétköznapjainak bemutatásával, fontos kérdések megválaszolásával oldja fel. Ebben a cikkben 10 érdekességgel adtunk ízelítőt az apátság kiállításából.

Síelj vagy snowboardozz Eplényben!

Rövid autóútnyira a Balatontól magas színvonalú pályákat találtok síeléshez és snowboardozáshoz. Arra is van lehetőség, hogy kezdődként elsajátítsátok ezeket a téli sportokat. Bár az enyhe időjárás miatt a Síaréna január elején bezárt, január 9-étől újra birtokba vehettük a pályákat.

Szaunázz a parton, és ha bátor vagy, csobbanj a Balatonban!

Szigligeten a strandon, Balatonlellén a BL YachtClubban, Siófokon pedig a Nagystrandon is szaunázhattok a vízparton, és besétálhattok a vízbe, ha elég elszántak vagytok. Az utóbbi helyen dézsafürdőzésre is van lehetőség, és mindezt egy kiadós korcsolyázás utánra érdemes időzíteni.

Nézz be egy herceg gyerekszobájába!

Nemrég öt új szoba is megnyílt a látogatók előtt a keszthelyi Festetics-kastélyban. Többek között Festetics IV. György herceg gyerekszobája és a két szomszédos helyiség is látogatható. És ha már a környéken jártok, érdemes meglátogatni a Festeticsek egykori uradalmának legfontosabb helyszínei közé tartozó fenékpusztai majorságot is, ahol annak idején a legendás versenylovakat tenyésztették. Korábbi cikkünkben a Festeticsek örökségéhez kapcsolódó helyszíneket, épületeket gyűjtöttük össze, a Balaton nyugati medencéjére koncentrálva.

Látogass meg misztikus romokat a ködben!

A téli túrázást összekötheted egy várrom vagy egy templomrom meglátogatásával. Naplementében, ködben még misztikusabb lesz az élmény, mintha egy fantasy díszletei között sétálnál. Ha még csak ízlelgeted a téli kirándulások hangulatát, rövid sétával elérheted a salföldi pálos kolostorromot, a dörgicsei templomromokat, a somogyvámosi pusztatemplomot, a nagykeszi templomromot vagy akár Zádorvár megmaradt falait.

Ismerd meg a balatoni építészet történetét!

Ha érdekel a balatoni építészet, és szeretnél többet tudni a régió templomromjairól, kápolnáiról vagy az 50-es évek nyaralóiról, egy hosszú téli este tökéletes arra, hogy elmélyedjetek egy-egy izgalmas kötetben. A korábbi válogatásunkban szereplő kötetek más-más megközelítésből, de egyaránt szolgálják a tó környéki építészeti és társadalmi-kulturális értékek őrzését. Zubreczki Dávid a balatoni templomok nyomába ered, Wettstein Domonkos a tópart 20. századi építészeti örökségével foglalkozik, Bolla Zoltán pedig 350 épületet mutat be a balatoni modernizmus és art deco jegyében.

Vadássz street art alkotásokra!

Az elmúlt években jelentősen nőtt a Balaton környéki street artok száma, melyek üde színfoltokként mosolyt csalnak az arra utazók és kirándulók arcára, legyen szó egy színes lépcsőről, egy tűzfalfestményről, alagutakról, egy régi tejcsarnok faláról vagy miniszobrokról, amelyek néha meglepő helyeken tűntek fel. Itt a korábban feltűnt alkotásokat gyűjtöttük össze, itt a Kolodko-miniszobrokról írtunk, itt a balatonfűzfői miniszobrokról, itt pedig Veszprém legújabb street art festményeit láthatjátok.

Vonulj el, és töltődj fel egy nyugodt vendégházban!

A Balaton és környéke tökéletes hely arra, hogy kipihenjük az év fáradalmait, és lelassuljunk egy kicsit. A január és a február a hosszú, beszélgetős esték, a naplementébe hajló séták és a feltöltődés ideje, amikor mi is más szemmel tekintünk a tó téli világára. 10 szálláshelyet ajánlottunk ebben a cikkben, a szőlőhegyi présháztól a négycsillagos szállodáig, ahonnan garantáltan feltöltődve vethetitek bele magatokat az új év kihívásaiba, akár családdal, akár gyerekek nélkül kapcsolódnátok ki.

Vegyél részt az Inotai Hőerőművet bejáró legújabb sétán!

A Várpalota mellett található Inotai Hőerőművet már korábbi vezetett sétákon is felfedezhettétek, de januártól Tiéd a gyár! címmel indít új vezetett sétát a Túrajó. A legújabb séta az eddigieknél rövidebb, az erőmű kulcsfontosságú épületeire fókuszáló verzió, melyen a kazánház földszintjét és a turbinaház tereit, valamint a vezénylőtermet és az egyik hűtőtornyot járhatjátok be – olvasható a program leírásában. A hőerőművet a We Love Balaton is bejárta már, riportunkat itt olvashatjátok. 2023-ban fesztivált is rendeztek a területen, az erről szóló beszámolónkat itt találjátok. A séták gyorsan betelnek, érdemes lecsapni a szabad helyekre itt.

Ugorj át Veszprémbe, és fedezd fel a legújabb látnivalókat!

Az Európa Kulturális Fővárosa programév után is rengeteg program és látnivaló vár Veszprémben. Izgalmas kiállításokat láthattok és gyönyörű épületeket járhattok be a várnegyedben, és akár félnapos túrára is indulhattok a város területén belül vagy a környező erdőkben. Finom kávék mellett melegedhettek fel, aztán később egy pohár itallal, koncerteket vagy DJ-szetteket hallgatva vághattok neki a mozgalmas veszprémi éjszakáknak. Itt sétaútvonalakat ajánlottunk, ebben a cikkben pedig elmondtuk, milyen helyeket és programokat ne hagyjatok ki a királynék városában.

Bulizz!

Ha már a királynék városában jártok, érdemes belecsapni az éjszakába: Az Expresszóban a Vad Fruttik, a Bëlga és a Csaknekedkislány, az Acticityben a Brains, ha pedig inkább korán szeretnétek ágyba kerülni, a Hangvillában délután lép fel a Budapest Bár, és akusztikus, kora esti koncertet tart a Punnany Massif.

 

Nézz meg egy kortárs kiállítást!

Télen lassan, sietség nélkül mélyedhettek el a műalkotások szemlélésében, utána pedig jó egy finom kávé vagy egy forró csoki mellett megbeszélni az élményt. Balatonfüred legújabb kiállítótere, a Modern Műtár (MoMű) Szöllősi­-Nagy András és Nemes Judit gazdag magángyűjteményéből ad ízelítőt. Veszprémben többek között egy kinetikus művészeti tárlatot és a BALATORIUM projektfolyamtáról szóló, Zavargó Vizek című kiállítását nézhetitek meg, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény legújabb kiállítása pedig akonstruktív és a konkrét művészet legjelentősebb európai kötődésű alkotóit mutatja be. Nem érdemes lemaradni a február végén záró Egry József-kiállításról sem!

Nézd meg a naplementét a „kagylós parton”!

A déli part egyik eldugott kincsét, „a kagylós partot” a bélatelepi strand mellett találjátok. A több millió éves geológiai folyamatok emlékét őrző balatoni kecskeköröm, vagyis a mintegy 5 millió évvel ezelőtt a Pannon-tengerben élt, Congeria ungula caprae nevű kagyló szürreális szőnyeget képez a lábunk alatt a parton, a hátteret pedig a Tapolcai-medence tanúhegyei adják a túlsó parton. A kecskekörmök legendájáról itt írtunk korábban.

Címkék