Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton a mínuszokban is menő – 22 ötlet a téli bakancslistához

A Balaton a hidegben sem pihen, ahogy elcsendesedik a természet, úgy telnek meg a cukrászdák és a borbárok. Hangulatos karácsonyi vásárokon vadászhatunk egyedi ajándékokra, 8 műjégpályán is korcsolyázhatunk (ha esetleg nem lesz elég vastag a tó jégpáncélja), vezetett túrákon vehetünk részt, és még SUP-ra is pattanhatunk egy patakon, ami soha nem fagy be. Összegyűjtöttük, milyen kihagyhatatlan programok várnak a téli Balatonnál.

1/22

Korcsolyázz!

Arra sajnos most sincs garancia, hogy a tél folyamán biztonságos, vastag jégpáncél alakul ki a Balatonon. Szerencsére nem kell erre várni ahhoz, hogy korcsolyával vagy fakutyával hasíts a jégen: sorra nyitnak a balatoni jégpályák, ahol a tó panorámájában gyönyörködve, az időjárástól függetlenül van lehetőség a csúszásra. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze, hol csúszhatsz a télen. 

2/22

Öltözz fel jól, és túrázz télen is!

Az erdők csendje, a naplementében fürdő romok sziluettje vagy a tó látványa olyan dolgok, amelyeket kár lenne kihagyni azért, mert beköszönt a tél. Öltözzetek fel jól, vigyetek magatokkal egy termoszban teát, fedezzétek fel a téli túraösvényeket, és nézzetek körül egy könnyen megközelíthető kilátóról! Ezekben a cikkekben rejtett látnivalókhoz vezető, könnyű, illetve panorámás útvonalakat gyűjtöttünk össze, de érdemes felfedezni a Balaton környékének legújabb kilátóit is. A téli túrázással kapcsolatban itt találtok tanácsokat!

3/22

Vegyél részt egy szarvasgomba-kereső túrán!

A Pécsely környéki erdőket nemcsak a túrázók, hanem a szarvasgombák is kedvelik. Az Erdőkerülő vezetett túráin a Pécselyi-medence erdőiben folyik a szarvasgomba-vadászat, örökmozgó gombakereső kutyákkal és profi vezetőkkel, közben pedig rengeteg információt megtudhattok a környéken elterjedt gombafajokról és a szarvasgomba gasztronómiai felhasználásáról. A túrákkal kapcsolatos információt a szervezők Facebook-oldalán találjátok, mi ebben a cikkünkben számoltunk be egy ilyen túrán szerzett élményeinkről.

4/22

Bringázz, ha enyhébb az idő!

Vannak olyan enyhébb, szélcsendesebb napok télen is, amikor plusz 5 foknál is jóval melegebb van. Ilyenkor akár nyeregbe is pattanhattok a megfelelő öltözetben, és felfedezhetitek a téli Balaton nyugalmát. Az biztos, hogy ilyenkor nem kell más bicikliseket kerülgetni a bicikliúton, ugyanakkor arra is fel kell készülni, hogy kevesebb nyitvatartó helyen pótolhatjátok a kalóriákat. A kisebb forgalomban a kevésbé ismert útszakaszokat is könnyebb végigtekerni, a Pécselyi-medence kanyargós útjaitól kezdve a Balatonedericsről Uzsára tartó útig.

5/22

Szüretelj tobozt a Folly Arborétumban!

December 11-én idén is megrendezi az immár hagyománnyá vált éves tobozszüretét a Folly Arborétum. Ezúttal advent harmadik hétvégéjén, december 11-én vezetett túrák során fogják leszedni a szakemberek az öthektáros arborétum szüretelésre váró atlasz- és himalájai cédrusainak, valamint óriástobozú fenyőinek a tobozait, egyes fák esetében speciális eszközökkel, alpintechnikával. A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen előfordul, hogy az arborétum fenyői több mint tízméteres magasságba nyúlnak. A Folly kertészei vezetett arborétumi túrán mesélnek majd a kert és fáinak történetéről. A túrák kiindulópontja várhatóan a Nádasház mellett álló, több mint 60 éves atlaszcédrus lesz, amelyet még Folly Réka édesapja, Folly Gyula ültetett. (x)
 
A tobozokat kizárólag magfogás céljából szüretelik le, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a látogatóknak, akik erdeifenyő-, feketefenyő-, himalájaiselyemfenyő-, mexikóiselyemfenyő- és ciprustobozok közül is választhatnak majd.

6/22

Evezz vagy SUP-ozz a hévízi kifolyón!

A Hévízi-tó kifolyója télen sem fagy be, sejtelmesen gőzölög a hidegben. A túra induló szakaszán a víz 20 fokos, jégtáblák helyett tündérrózsák között evezhettek. Ha kedvet kaptok a kalandhoz, foglaljátok le a helyeket minél előbb a szervezett túrákra. SUP-túrára ezen a Facebook-oldalon, kenu- és kajaktúrára itt és itt tudtok regisztrálni. És hogy miért nem tavasztól őszig szállnak vízre itt a túrázók? Hogy ne zavarják meg az itt élő állatvilágot és a rendkívül gazdag madárvilágot.  

7/22

Csatold fel a síléceket Eplényben!

Az eplényi Síarénában hóágyúkkal biztosítják a megfelelő hóviszonyokat, és a járványügyi szabályokra is nagy figyelmet fordítanak. További újdonság, hogy ebben a szezonban már nem fizethettek készpénzzel, hanem csak bankkártyával és az aréna saját kártyájával, amelyre feltöltőpontokon és automatákból tudtok pénzt helyezni.

8/22

Kuckózz be egy cukrászdába!

Egy finom forró csoki vagy egy testet-lelket átmelegítő tea a kézben, a tányéron egy ellenállhatatlan sütemény, előttetek pedig – vagy sétatávolságra – a téli Balaton panorámája. A tó környéki cukrászdák kihagyhatatlan állomások egy téli túra vagy egy karácsonyi vásár után, vagy csak úgy. Ebben a cikkünkben ajánlunk nektek néhány szuper cukrászdát.

9/22

Melegedj fel egy forró levessel!

Kevés jobb programot tudunk elképzelni egy téli kirándulás vagy egy korcsolyázás után, mint egy testet-lelket melengető, forró, finom leves elfogyasztása. A balatoni éttermekben széles a kínálat, a hagyományos gulyásoktól a halászlén át a csípős ázsiai levesekig, a sütőtökkrémleves pedig szinte minden étlapon szerepel ebben az időszakban.

10/22

Tesztelj le egy idén nyílt helyet!

Új éttermek és pékségek nyíltak, Szigligetre Michelin-csillagos séfek érkeztek, delikátboltból is több lett az idén a tónál. Az éttermek egy része télen is nyitva tart, a tél pedig tökéletes időszak arra, hogy nyugodtan leteszteljétek azokat a helyeket, amelyekre a nyári rohanásban nem volt idő. Csak néhány tipp: nyitva tart a Völgyhíd Konyha, a Buborék, a Derce Pékség és a Bitang Burger is. Mivel a helyek egy része télen csak a hét második felében vagy a hétvégéken tart nyitva, mindig tájékozódjatok erről, mielőtt útnak indultok!
 
Háromrészes cikksorozatban mutattuk be az idén megnyílt helyeket, az első részben a Balaton kapujától Balatonfüredig, a másodikban a Tihanyi-félszigettől Gyenesdiásig, a harmadikban pedig a déli part új gasztrohelyeit térképeztük fel. 

11/22

Készíts forralt bort balatoni borból!

Fontos, hogy jó minőségű bor legyen az alap, hiszen a cukor és a fűszer sem fogja elfedni a bor esetleges hiányosságait. Dobai András, a Kredenc frontembere szerint a karakter néküli, reduktív, illatos fehérborok a nyerők, a Pláne Badacsonyban az olaszrizlinget turbózzák fel fűszerekkel és teával. Akár vörösből, akár fehérből készül a forralt borotok, érdemes megfogadni a profik tanácsait.

12/22

Borozz, és hódítsd meg a Badacsonyt!

A Gasztrohegy-programsorozat negyedik „évadában” is folytatódnak a tematikus gasztrós programok: a 10 részt vevő hely badacsonyi borokhoz illő ételekkel várja azokat, akik bevállalják ezt a kellemes zarándoklatot és végigjárják a különböző tengerszint feletti magasságban fekvő vendéglátóhelyeket. Decemberben az irodalmi ízek, januárban a marhából készült ételek, februárban a vadak lesznek a főszereplők, az utolsó két alkalom (füstölt fogások és vega ételek) pedig tavaszra esik.
De a karácsonyi időszak kivételével a hetente jelentkező Borbarangolás állomásai (mindegyik alkalom egy-egy borászatot foglal magában) során is különleges borvacsorákon vehettek részt, és megismerhetitek a borok készítőit. Az eseménysorozat pedig arra is biztat, hogy túrázzunk a dűlők érintésével.

13/22

Piacozz télen is!

Hideg lesz, de ezen segít a gyógytea, a forralt bor, extrém esetben a pálinka és egy jégeralsó. A balatoni termelői piacok télen a leghangulatosabbak, amikor nincs tömeg, van idő elbeszélgetni az árusokkal, nincsenek hosszú sorok, és spontán is összefuthattok a pultok között bóklászó ismerősökkel. A piacon az ehető és a kézműves ajándékokat is be lehet szerezni, és fel lehet tölteni finom sajtokkal, kolbászokkal, kencékkel és szörpökkel a készleteket. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc termelői piacainkat

14/22

Fedezd fel a veszprémi Óváros tér új üzleteit!

Az Óváros tér egy külön kis világ az ezerarcú Veszprém szívében. Nem véletlen, hogy szinte minden fesztiválnak kiemelt helyszíne, és az sem, hogy a város új közösségi terei, kávézói, üzletei is a régi korok hangulatát idéző tér ódon házaiba költöznek. Itt nyílt meg a Füge Fagyiudvar, a Kedvencem Wok & Bar, a főleg helyi dizájnereket bemutató KUNSZT!, a Pekedli nevű szatócsbolt, ahol helyi termelők portékái közül lehet válogatni, a legújabb üzlet pedig a Wine & Vinyl nevű bor- és lemezbolt. Az adventi időszakban vasárnaponként a tér karácsonyi vásárnak ad otthont

15/22

Nézz meg egy időszaki kiállítást!

A balatonfüredi Vaszary Galériában 2022. január 9-ig látható a Mese, mítosz, história – Archaizálás és mágikus realizmus az 1960–70-es évek magyar művészetében című tárlat, ami a Kádár-kor magyar művészetének egy eddig kevéssé feltárt szeletét mutatja be. Szintén január elején zár a Balatonfüred 50 című fotókiállítás, ami a település várossá válásának első évtizedeibe repít vissza. A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban többek között a Gábor Áron rézágyújáról szóló, Lészen ágyú! című kiállítást és a Cholnoky Jenő és a Balaton című, a veszprémi születésű földrajztudós munkásságáról szóló tárlatot nézhetitek meg 2022. január 15-ig.

16/22

Ajándékozz balatoni termékeket és élményeket!

Vadássz ajándékokra a karácsonyi vásárokon, a termelői piacokon, a delikátboltokban vagy a veszprémi KUNSZT!-ban. A gasztroajándékok biztosan nem a szekrény mélyén végzik, egy Balaton-rajongó pedig biztosan örül egy tó környéki alkotó munkájának. Ha last minute kell megoldanod az ajándékozást, vagy inkább élményeket adnál a szeretteidnek, a különféle éttermi és szálláshelykuponok, városi sétákra szóló voucherek, fesztiválbérletek között érdemes keresgélni. 

17/22

Szállj meg egy borászatban!

A hidegben jólesik bekuckózni a kandalló elé és csendben figyelni a lángokat, egy pohár borral a kézben. Ha szeretnétek egy szőlőbirtok közepén ébredni és egyenesen a borospincéből választani bort az estéhez, foglaljatok szállást egy balatoni borászat szálláshelyén! Ebben a cikkben hét, pazar vendégházzal rendelkező szálláshelyet gyűjtöttünk össze.

18/22

Próbáld ki, milyen télen a tónál lakni!

Ha tényleg kíváncsiak vagytok a balatoni tél nyugalmára, költözzetek egy-két hétre egy fűthető nyaralóba, vagy béreljetek ki egy házikót! Először talán szokatlan lehet a csend, de a környéken tett séták, túrák, a nyugodt esték segítenek átgondolni az elmúlt időszakot, és feltöltődve fogtok visszatérni a hétköznapokba.

19/22

Szaunázz a parton, és ha bátor vagy, csobbanj a Balatonban!

Szigligeten a strandon és a balatonlellei BL YachtClubban a tó két vízparti szaunájából kisétálva vetheti magát a vízbe, aki elég elszánt. Balatonlellén szombatonként szaunaszeánszokon is részt vehettek, itt egy kiadós korcsolyázás utánra érdemes időzíteni a szaunázást. A szigligeti jégpálya a strandról néhány km-rel messzebb, a Várudvarba költözött, ettől függetlenül beiktathattok egy méregtelenítő izzadást a korcsolyázás után. 

20/22

Lazulj egy gyógyfürdőben!

A Balaton környékének nagy kincse a termálvíz. A hidegben az egyik legjobb program gyógyhatású, forró vízben ázni, szaunázni, gőzfürdőben méregteleníteni. Hévízen nemcsak a világhírű fürdőtóban, hanem a tóra épült wellnesskomplexumban, a Festetics Fürdőházban is kikapcsolódhattok, de felfedezhetitek Kehidakustány vagy Csisztafürdő forró vizes medencéit is, és letesztelhetitek Zalakaros Gyógyfürdő gyógycentrumát.

21/22

Szurkolj a Téli Regattának!

Mindig izgalmas látvány, amikor a tavat ellepik a vitorlások, különösen, ha ez éppen télen történik! A Téli Vitorlás Versenysorozat második állomásaként december 31-én, pénteken 9 órától Balatonlellén rajtol a IX. Szilveszteri Regatta Vitorlásverseny. Ha pedig már a BL YachtClubnál jártok, a korcsolyázást sem érdemes kihagyni.

22/22

Kezdd pozitív energiákkal az új évet!

Az év első napján sokan keresnek fel gyógyító, spirituális helyeket, hogy pozitív energiákkal töltekezve kezdjék az új esztendőt. A legendás balatoni kápolnákról szóló cikkünket itt találjátok, egy Szent György-hegyi újévi kápolnatúrához itt találtok tippeket, ebben a cikkben pedig a zalaszántói Béke Sztúpáról és az idevezető útvonalról írtunk. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Neked ajánlott

A