Nagyot lazultak a járványügyi szabályok, kiirtott erdőről szednék le a védettséget, bezárt egy ismert borbár. Ezek voltak a múlt hét balatoni hírei.

Egészen hűvös és esős héten vagyunk túl, ami kétségkívül jól jött azoknak, akik aggódtak a maratoni aszály miatt. Az Időkép jóslata szerint azonban az előttünk álló hét kellemesebbé és melegebbé válik. Hétfőn reggel 10, nappal 21 fok lesz, elvétve még előfordulhat egy-egy zápor. Ez a hőmérséklet kb. kitart csütörtökig, amikor már 25 fok is lehet. A melegedés fokozódik, a hétvégén már 15 fokos reggeli és 27 fokos nappali hőmérsékletek is lehetnek. Esőre nem kell számítani, csak szerdán, akkor eléggé záporos-zivataros üzemmódba vált az égbolt. A Balaton vize 14 fokos.

Most pedig következzen szokásos heti hírösszefoglalónk a természet, közlekedés, építkezések, gasztronómia, biztonság, kultúra, strand és sport legfontosabb híreivel.

Vírus & veszélyhelyzet

Június 20-án véget ér Magyarországon a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet. Ez turisztikai szempontból olyan változásokkal jár, mint az ingyenes parkolás megszűnése július 1-től. A kártyás fizetés 15 ezer forintos, PIN-kódot igénylő limitje változatlan marad. (Magyar Nemzet)

Fontos új intézkedéseket vezettek be május 29-től: a szabadtéri események megtekintése is megengedetté vált, így kinyithatnak a vidéki stadionok, szabadtéri uszodák, színpadok, kertmozik, de még a cirkuszsátrak is. A nézők közt három ülőhelyet üresen kell hagyni, egymás mögé se szabad ülni. Zenés, táncos rendezvényeket továbbra sem lehet tartani. (Index)

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a Balatonnal határos megyékben május 11-én ennyi fő igazoltan koronavírus-fertőzött: Zala - 255, Veszprém - 66, Somogy - 29. (Koronavírus.gov.hu)

Tihany után Balatonföldvár is csatlakozott a maszkos kezdeményezéshez. A Nubu designermárka 100 maszkját osztják ki a helyi vendéglátók és szolgáltatók között, ezeken a helyi Hajózástörténeti Látogatóközpont sziluettje lesz látható. (Balatonföldvár közleménye) 

Természet, pusztítás

Balatonfűzfőn jó ideje tűzzel-vassal akarnak keresztülvinni egy strandröplabda-központot. Az előző polgármester fiának érdekeltségébe tartozik a terület, amin egy Natura 2000 besorolású erdőt is kiirtottak, a kormányhivatal szerint jogellenesen. A volt polgármesterhez húzó helyi képviselő-testület megszavazta, hogy az új polgármester köteles beperelni az államot azért, hogy vegyék le a Natura 2000-es védettséget a területről. A kormányhivatal felszólítása ellenére a tarvágást végző Balaton Sport Klub Kft. még nem ültetett fákat a kipusztítottak helyére. (24.hu)

Már 78 ezren írták alá a SzabadaHang tóvédő petícióját. A szervezők szerint a petíció elindítása óta eltelt hónapokban 15 helyen történ természetkárosítás. Az egyik céljuk, hogy tiltott legyen a fakivágás a madarak költési időszakában - március 1. és augusztus 31. között. Hamarosan rajzpályázatot és fotókiállítást is szerveznek. (Összefogás a Balatonért közleménye)

69 féle gyógyszermaradványt mutattak ki a Balatonban, de egyik sem jelent egészségügyi kockázatot Maáz Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa szerint. A kutató megállapította, a térség szennyvízkezelését kéne fejleszteni, hogy ez a mennyiség is csökkenjen. (24.hu/MTI)

A sertéspestis miatt anyagilag jobban megéri a vadászoknak megsemmisítésre leadni a kilőtt vaddisznók húsát, mint feldolgozóba vinni. Dél-balatoni vadászok szerint emiatt a lelőtt disznók zöme szeméttelepek konténereibe kerül a feldolgozók biztonságos hűtőkamrái helyett, így sok helyen rengeteg tetem rohad nyitott konténerekben. (HírBalaton)

Ságváron gólyafészket helyeztek el egy önkormányzati épület kéményén, amit be is kameráztak. Eddig 176 ezren nézték az itt fészkelő madarakat. (Sonline)

Közlekedés

Egy motoros panaszkodott arra, hogy rendőrök nem engedték parkolni a füredi Zákonyi utca sétányán. A cikkírót csak figyelmeztette a rendőr, szerinte a Füredre járó sok motoros fel van háborodva az eljárás miatt. Kerestük az ügyben a füredi önkormányzatot is, de hírgyűjtési lapzártánkig nem válaszoltak. (MotoRage)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság bejelentette: nem építenek ipari (azaz szolgálati) kikötőt Balatongyörökön. A Bahart és a vízügy uszályait helyezték volna el itt, de a lakosság heves ellenállása meghátrálásra késztette a vízügyet. Jelenleg a kikötő új helyét keresik. (Népszava; We Love Balaton)

Nyomatékosan kéri Siófok városvezetése az e-járművek (rollerek, chopperek stb.) vezetőit, hogy figyeljenek oda jobban közlekedéskor; a siófoki rendőrség is ellenőrzi ezek használatát. A KRESZ szerint elektromos rollerrel például tilos a járdán haladni, kell jogosítvány és kötelező biztosítás, bukósisakot kell hordani és közúton is max. 40 km/órával lehet száguldani. (Infostart)

Egyre jobban haladnak az északi parti bringaút-tatarozások és -építések. Átadtak Tihanyban egy új szakaszt a Völgy és Major utcák között a - felújítás alatt lévő - tihanyi bekötőút mentén. Már a zánkai szakaszt is leaszfaltozták, sőt már a felfestés is elkészült. Ilyen lett: (Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook 1, 2)

Épül-szépül

Felújítás miatt bezárt a nagyvázsonyi Kinizsi-vár. A belső tereket, a tetőteret és az épület főhomlokzatát is renoválni fogják, a földszintet teljesen újjáépítik. Multimédiás eszközöket is elhelyeznek majd bent, hogy átélhessék a látogatók az évszázadokkal ezelőtti várbeli létet. (Csodálatos Balaton)

Sport & strand

Siófokon strandjárőrök fogják ellenőrizni a védőtávolságok betartását, ezen kívül több vízbe vezető lépcsőt is elhelyeztek. A korlátokat és összefogdosott felületeket is fertőtlenítik majd. További általános strandszabályokról a linken olvashatsz. (Infostart)

Komoly szigorításokat vezettek be a csopaki strandon is. A távolságtartás miatt egyszerre legfeljebb ezer embert engedhetnek be, a jegyárakat emiatt megemelték, bérletet csak a helyiek és nyaralósok válthatnak, de ha teltház van, őket sem engedik be. Sok bérletet és jegyet megszüntettek, a strandot pedig takarítás céljából lezárják éjféltől a reggel 6 órás nyitásig, 6-8 között csak úszni lehet bemenni. (Termál Online)

A korábbi ígéretek ellenére Fonyód fizetőssé tette felújított szabadstrandjai egy részét (a Bélatelepi és Városi strandokat). Pedig korábban olyan pályázati pénzekből újították fel ezeket, amiket a Magyar Turisztikai Ügynökség szabadstrandok renoválására adott. Tavaly lapunk cikkben foglalkozott a szabadstrandok fenntarthatóságával. (24.hu)

A strandbelépők pár kivételtől eltekintve nem drágulnak idén, bár nyilván a járványszabályok miatt kevesebb embert tudnak majd beengedni. (Csodálatos Balaton)

Több olyan intézkedés lépett életbe, ami segíti a vitorlázókat. Újra lehet sportorvoshoz menni Pest megyében is, illetve lehet ottalvós - így vitorlás - táborokat is tartani. Közben a Reuters hírügynökség is cikket szentelt neki, hogy a magyarok szívesen törnek ki a bezártságból a vitorlázás által. (Magyar Vitorlás Szövetség; Reuters)

Kultúra & szórakozás

Ismét engedik a jogszabályok, hogy élőzene szóljon a vendéglátóhelyeken. Ez azért is fontos, mert a magyar zenészek bevételeik 60 százalékát az élő fellépésekből szerzik. (Index)

Közel egyhónapos a hír, de elsiklottunk felette: a badacsonytomaji önkormányzat a járványveszély miatt idén már nem engedi kinyitni az Egry József Emlékmúzeumot. (Egry József Emlékmúzeum/Facebook)

Újabb köréhez érkezett a veszprémi kultfőváros önkéntes programjának név- és szlogenpályázata. Mintegy 100 javaslatból előszűréssel 35-öt bocsátanak most közönségszavazásra. A végén ötöt a közönség, ötöt a szakmai zsűri visz a döntőbe. Szavazni a linkre kattintva tudsz. (VeszprémBalaton2023.hu)

Júniusról szeptember 3-5-re tolták el a Veszprém-Balaton Filmpikniket, amin a Magyar Mozgókép Szemle díjazottjait és hazai filmklasszikusokat mutatnak be. A filmeket szabadtéri, veszprémi és balatoni helyszíneken játsszák majd, emellett zenei és gasztronómiai kísérőprogramok is lesznek. (Veszprém-Balaton 2023 közleménye)

Bor & gasztro

Végleg bezár a Bencze Birtok pop-up helyek, a Murci borbár. A működtetők sok izgalmas rendezvényt ígérnek cserébe. (Murci/Facebook)

A Balatonon is elindította az élelmiszer házhoz szállítását a Groenk Webshop. Termelői tejtermékeket, húsokat, zöldségeket vagy épp borokat lehet rendelni tőlük. Keddig kell leadni a rendelést és csütörtökön szállítanak. (Groenk Webshop közleménye)

Elkészült a Laposa Birtok első pezsgője, a pionír palackokat először június 20-án bontják fel. (Laposa Birtok/Facebook)

Az idei Szent György-hegy Hajnalig ugyan elmaradt, de meghirdették a jövő évit A találkozás! alcímmel 2021. június 5-re. (Szent György-hegy hajnalig/Facebook)

Laszip Tamás informatikus szentantalfai levendulásában szeddmagad akciót tartanak 3 hétvégén át. Június 12-14., 19-21. és 26-28. lehet jönni, a szüretelés mellett szörpöket, bioborokat és a Borganika séfjének főztjeit lehet kóstolni. (Budavári Dóra közleménye)

Turizmus & szállás

A Pannon Egyetem Balatoni Turisztikai Kutatóintézete két kérdőíves kutatást is elindított, aminek kitöltésére kéri az érintetteket. Az első szakmai, a turisztikai szereplők várakozásait és tapasztalatait kutatja. A második viszont nyitott mindenki előtt: ez a járvány utazási szokásokra gyakorolt hatásairól szól, itt érhető el. (Pannon Egyetem közleménye)

A többek közt Balira is coworking-táborokat szervező Paradise Project tető alá hozza első balatoni táborát is. Június 17-21. közözz Csopakon rendezik az ez évit, több infó a linken. (The Paradise Project közleménye)

Május 29-én egy csapásra megnyitott Siófok: több szálloda, kemping, panzió, apartman és magánszálláshely, valamint az összes siófoki strand, a Petőfi sétány és az Óriáskerék is kinyitott. (Siófok közleménye)

Jótékonyság

Vendégül látott pünkösdkor egy vacsorára egészségügyi dolgozókat a füredi Hotel Aura, hogy így fejezze ki a tiszteletét a járványhelyzet frontvonalában dolgozók közt. Több más vendéglátóhely is csatlakozott a kezdeményezéshez, tervben van a fontos szolgáltatásokat fenntartók, így buszsofőrök, futárok, pénztárosok és takarítók megvendégelése is. Az Aura ginfesztivált is tartott, amire ingyen mehetett el az, aki jegyet váltott az elmaradt bécsi (!) Vienna Gin Festivalra. (Hotel Aura közleménye)

Biztonság

Rendkívül súlyos közlekedési baleset történt a Fűzfőt, Kenesét és Akarattyát elkerülő 710-es főúton május 28-án. Egy kisbusz kamiont előzőtt, de a szembejövő teherautónak ütközött. Öt utas a helyszínen meghalt, négyen megsérültek. (24.hu

Horogra akadt

30,5 kilós pontyot fogott ki a büszke Takács Edvard a földvári mólón. A halat visszaengedték, viszont nem sikerült a fogást hitelesíteni. (Sokszínű Vidék

Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa szerint az idegenhonos halfajok közül az ezüstkárász, a busa, az amur, a folyami géb, a törpeharcsa vagy a naphal okoz gondokat a Balatonban. Az angolna azonban már eltűnőben van (az ő számlájára írják a menyhal eltűnését). A pontyok szaporodása pedig alig tetten érhető, a tó szabályozása miatt folyamatosan újra kell telepíteni. Jelenleg 22-23 halfaj tud szaporodni a Balatonban. (Magyar Nemzet)

Ingatlan

Furcsa eset történt Monostorapátiban: a telektulajdonosok aláírása és tudta nélkül egy fehérvári férfi - szerinte elhanyagolt - ingatlanok haszonbérletbe vételét indította el azzal, hogy az ilyenkor kötelező kifüggesztést kezdeményezte. A törvény és egyes telektulajok szerint jogtalan az eljárás, a kezdeményező szerint minden a jogszabályok szerint történik. (444)

+ Heti örkényi sztori

A déli parti Nyugati-övcsatornán tilos a halászat, de két férfi május 25-én mégis tett egy próbát. A halőrök rajtakapták őket, amint kifeszítik a hálót, mire egyikük elmenekült. Végül a 7-es főút balatonmáriafürdői hídjáról a csatornába vetette magát, majd megpróbált elúszni. Végül így is elfogták, kisegítették a vízből, majd értesítették a marcali rendőröket. A két férfi ellen orvhalászat gyanújával indult eljárás. (BalatoniHal.hu)

Címkék