Szüret és sztorizás a borásszal, murcikóstolás a pincében, éjszakai pincetúra a hegyen: egy sor izgalmas szüreti és boros programon ismerheted meg jobban az északi part pincészeteit és a borok készítőit. Kipróbálhatod, hogy bánsz a metszőollóval, beszélgethetsz házigazda borászokkal és egy legendás Fradi-győzelem részleteiről is hallhatsz beszámolót, első kézből.

Laposa Szüret 2020, Badacsony – Szeptember 18-20.

„Járd be velünk a hegyet az aljától a tetejéig, less bele a szüreti időszak minden titkába és a birtok életébe, és kóstolj bele a friss murciba!” – olvasható a 3 napos esemény Facebook-oldalán. Pénteken Hableány üzemlátogatás és murcikóstoló lesz a program, szombaton szüretelni indulhattok Laposa Zsófiával a birtok egyik legszebb dűlőjére, a Köves-hegyre (ide mindenképp vigyetek saját metszőollót!). Aznap szüreti vacsora is lesz a Laposa Birtok teraszán, és az estét a Tompos Kátya és Hrutka Róbert duó koncertje zárja a frissTeraszon.

A vasárnap a kevésbé pörgős programokról szól: Szüreti brunch-ra és naplementés élményfestésre lehet benevezni. A szüret ideje alatt a Szőlőhegy Bisztró szőlős desszerttel, a Hableány pedig szüreti menüvel készül. A programokon természetesen külön is részt lehet venni, van, amelyikre előzetes bejelentkezés szükséges. További információt az eseménynél találtok.  

Szent György-hegy Éjfélig, Hegymagas – Szeptember 19. és 26. UPDATE: a 26-ai elmarad!

A júniusi Szent György-hegy Hajnalig sajnos elmaradt az idén a járványhelyzet miatt, két őszi szombat délutánon és estén azonban újra átélhetitek a hegy hangulatát, és sétálva, dj-ket hallgatva, pokrócon ülve és a naplementét nézve borozhattok. A két szombati napon más-más helyek vesznek részt az eseményen, így teljesen más borokkal és atmoszférával találkozhattok. Pléd, fejlámpa és készpénz mindenképp legyen nálatok.

Az események a 2000 forintos támogatói poharak megvásárlásával látogathatók, cserébe egy saját Szent György-hegy Hajnalig poharat és egy térkép-képeslapot kaptok, amivel tájékozódhattok a hegyen. További információt az esemény honlapján találtok

UPDATE: a várható rossz időjárás miatt a 26-ai programok elmaradnak. 

Murci Fesztivál, Balatonfüred és Csopak – Szeptember 26.

Murci-, újbor-, és óborkóstoló, traktorozás és cefrecsömöszölés is szerepel az idei fesztivál programjában, amiben már három pincészet – a Gyukli Pince, a Söptei Pince és a Zelna Borászat – is részt vesz. Természetesen nem csak a szüreti teendőkről szólnak a délelőtt 10-kor startoló programok: a Söptei Pincében Dj Titz gondoskodik a zenéről, a Zelna Borbár és Vinotékában pedig este 8-tól lesz afterparty. A részletes program  még alakulóban van, itt érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket. 

Minden(ki)zöldell – ZöldFehér&Bor&Gasztrotúra, Balatonudvari – Október 10.

Mi köze a focinak a borhoz? És a Fradinak a gasztronómiához? Hajdu Attila, a Ferencváros egykori kapusa szerint nagyon is sok a közös pont. Az immár szőlővel és szálláshelykiadással foglalkozó ex-Fradi játékos barátaival úgy gondolta, hogy borral, gasztronómiával és persze néhány régi csapattárssal, így például Hrutka Jánossal, Telek Andrással és Vincze Ottóval ünnepli a Fradi 1995-ös, Grasshoppers elleni idegenbeli 3-0-s győzelmének negyedszázados évfordulóját.

A reggel 10-kor startoló gasztrotúrára azokat a focirajongó vendégeket várják, akik érdeklődnek a minőségi borok világa és a gasztronómia iránt, akik szívesen húznak túracipőt, sétálnak fel a pincékhez és kíváncsiak régi sztorikra. A túrán a Skrabski Pincét és a Vinotékát, a Fürjes Udvarházat és a Kalóz Strandbisztrót is útba ejtik a résztvevők, közben borokat, sajtokat kóstolhatnak és egy piknikkel zárják a programot. A túra ára 12 ezer forint, regisztrálni ezen az e-mail-címen lehet: udvarigasztroturak@gmail.com.

Somlói Juhfark Ünnep, Somlójenő – Október 17.

Szerencsére már nemcsak a fiú utódokhoz kapcsolódó legenda jut az eszünkbe a juhfarkról: a hazai borszakértők szerint a Somló az ország egyik legígéretesebb borvidéke, sőt, világviszonylatban is izgalmas, limitáltan hozzáférhető tételek készülnek itt. A Somlói Juhfark Ünnepnek már hagyományosan a Tornai Pincészet ad otthont, és ahogy a korábbi években is, egy izgalmas sétáló kóstolón, workshopokon, dűlőtúrán és pincelátogatáson is részt vehettek, ha csatlakoztok a programokhoz.

A szervezők Budapestről kedvezményes árú buszjáratot indítanak a 13 órakor kezdődő eseményre, a kijelölt Somló-környéki szállásokról pedig oda-vissza ingyenes transzfert biztosítanak. Jegyeket itt tudtok vásárolni a programokra.

Címkék