Egyre csak szorítja a gyeplőt a koronavírus az életünk, no meg az előszezon körül. Körbekérdeztünk hát néhány balatoni vendéglátósnál, hogy mennyire csapta őket arcba a járvány, hogyan tudnak túlélni, mivel készülnek a tavaszra és a nyárra.

Egészen elképesztő, felfordulásokkal teli, Coviddal terhelt év áll Magyarország és a világ mögött, és hiába pörög az oltási kampány, már a harmadik hullámot éljük meg. Jellemző a helyzetre, hogy mióta ehhez a cikkhez elkezdtük összeszedni a válaszokat, többször is tótágast állt a járványhelyzet, a cikk írásakor épp kezdetét veszi egy kéthetes totális lezárás.

Arra voltunk kíváncsiak eredetileg, hogyan látja a járványt iszonyatosan megsínylő (balatoni) turisztikai szektor a jövőt, a nyári főszezont, életben tud-e maradni, és ha igen, hogyan. Random módon megkerestünk több különféle szereplőt a Balatonnál, ők pedig válaszoltak kérdéseinkre: Port Étterem és Panzió (Balatonmáriafürdő, étterem és szállás), Fogas Bisztró (Alsóörs, strandbüfé), Friss Hal Kft. (Balatonlelle, halbeszállító), Fügekert – Bed&Wine (Zánka, szállás), Borbély Családi Pincészet (Badacsony, borászat). Fontos, hogy a válaszok az elmúlt hetekben, a teljes országos zárlat bejelentése előtt érkeztek. Lássuk sorban, ki miként válaszolt a kérdésekre!

Várnak-e tavaszra országos nyitást, amikor már fogadhatnak vendégeket, elkezdhetik programok szervezését?

Várnak-e tavaszra országos nyitást, amikor már fogadhatnak vendégeket, elkezdhetik programok szervezését?

A Port Étterem felújításokat végzett februárban, márciusban elviteles üzemmódban nyitott meg az éttermük. „Optimisták vagyunk, hogy áprilisra elérjük a tömeges védettséget, így nyithatunk” – közölték, hozzátéve, a májusi nyitásra és a csak teraszos nyitvatartásra is felkészültek. A Porthoz hasonlóan a 2020-ban Év Strandétele-győztes Fogasból is azt a választ kaptuk, hogy „teljes gőzzel” készülnek a nyárra, hisz nem halaszthatnak mindent az utolsó pillanatra. Szeretnének már húsvétkor nyitni, addig is: „Kész kell lenni mindennel, hisz bármelyik pillanatban lazíthatnak az intézkedéseken!” Egy beszállítót is megkerestünk: a Friss Haltól az a válasz érkezett, hogy ugyan bizalmatlanok az emberek az oltásokkal kapcsolatban, április végéig aki akarja, az beadathatja a vakcinát. „Nyitni kell, ez mindenki érdeke” – zárult a válasz.

A zánkai vendégházból, a Fügekertből azt a választ kaptuk, hogy már március 15-én kinyitnának, de ez nem rajtuk múlik. Sok a visszajáró vendégük, sok megkeresést kapnak, többen „előrelátóan elkezdtek foglalni, annak ellenére, hogy nem tudni, mikor oldják fel a korlátozásokat”. A Borbély Pincészet szerint sok ágazat nehéz helyzetbe került, ők is, de „a természet nem áll meg, folynak a munkák a szőlőben és a pincében”.

Mi lesz, ha csak nyáron tudnak megnyitni, mekkora érvágás lenne ez?

Mi lesz, ha csak nyáron tudnak megnyitni, mekkora érvágás lenne ez?

A Port szerint az árbevételük jelentős része május és szeptember között keletkezik, így jobb helyzetben vannak, mint városi kollégáik. Azonban az őszi és a tavaszi hétvégék forgalma is nélkülözhetetlen nekik, ha az is kiesne, az végzetes lenne. A Fogas tavaly csak június 1-jén tudott nyitni, „viszont ami utána jött, arra talán senki sem számított”. A nyár bombasztikus forgalma kárpótolta őket a tavaszért, szóval ha idén is ez lesz, akkor ez a helyzet „talán nem lesz hatalmas érvágás”. A Friss Halat egész éves működése miatt kevésbé érintené a helyzet, és szerintük a balatoni szereplőknek is „még kibírható körülmény lenne” ez. Itt mindenki a nyári hónapokra készül, „az legyen meg, minden ennél több ajándék”.

A Fügekert már november óta zárva van, szóval komoly érvágás lenne nekik a tavaszi előszezon kimaradása, még ha a nyár is a legerősebb forgalmú időszakuk. Borbélyéknek inkább az a baj, hogy ők nem akkora méretű borászat, ami „jelentős mértékben értékesít a jól működő kiskereskedelmi láncok felé”, így kevésbé van eladási nehézségük. Nekik viszont zárva vannak a partnereik, de a saját vendéglátásuk se működhet, „így az értékesítésük szinte nullára csökkent”.

Meddig elég a tartalékuk, mi az a pont, amikor végleg be kell zárni a boltot?

Meddig elég a tartalékuk, mi az a pont, amikor végleg be kell zárni a boltot?

Ilyen opció nincs terítéken a Portnál, akik bíznak a nyitásban és a nyári főszezonban, „amikor árbevételünk jelentős részét realizáljuk”. Előrelátó vállalkozás a Fogasé, mindig hagynak tartalékot, és télen is dolgoznak. Persze évekig ők sem tudnák húzni, bíznak az idei szezonban. A Friss Hal szerint a vállalkozásuk „tavaly bizonyította, hogy válságálló”. Van alternatív bevételi forrásuk, de elemi érdekük, hogy a vendéglátók hamar visszacsatlakozzanak az ellátási láncokba.

A Fügekert rövid, keserédes választ adott: „Sajnos kezdenek kifogyni a tartalékaink, de szerencsére nincs olyan pont, hogy végleg be kellene zárnunk.” A Borbély Pincészet forgalma az elvitelesen működő nyitvatartás dacára is töredéke az elmúlt évekének. Ennek oka, hogy a nyaralótulajok még nem jöttek le, a távolabbról érkező vendégek pedig maximum üzleti céllal szállhatnának meg. Nyáron persze pörgött az élet, ez kompenzálta az előzőleg kiesett hónapokat. Remélik, idén is így lesz.

Milyen intézkedések segítenének önökön?

Milyen intézkedések segítenének önökön?

A bértámogatás, a hitelmoratórium és a Széchenyi Turisztikai Kártya is segít most a Port túlélésében, de ez csak 2-3 hónapig elég. Ha a zárlat marad, „további állami támogatásra lesz szükség az elmúlt évek adóbefizetéseinek arányában”. Mivel a Fogas szezonális, szabadtéri üzlet, nekik már az is segítség lenne, ha „a kerthelyiségek 100%-ig kinyithatnának”. A Friss Halnak mint beszállítónak az a fontos, hogy minél jobb pénzügyi helyzetben találja majd a nyitás a megrendelőit. Ekkor fognak prémiumminőségű alapanyagokat venni az éttermek és a büfék, így támogatják a vendéglátók feltőkésítését.

A Fügekert vissza nem térítendő állami támogatást szeretne, amit „az előző évi forgalom függvényében kapnának a szálláshelyek”. Sajnos rajtuk nem segített a tavalyi, a törölt foglalások alapján folyósított állami támogatás, mivel sokan nem mertek hivatalosan foglalni, csak e-mailben érdeklődtek.

Terveznek-e valamilyen változtatást az újranyitás kapcsán? (Kínálatbővítés, -szűkítés, profilváltás stb.)

Terveznek-e valamilyen változtatást az újranyitás kapcsán? (Kínálatbővítés, -szűkítés, profilváltás stb.)

Konyhát alakít át, a szakácsokkal új étlapot tesztel (odafigyelve még jobban a speciális étrendet követőkre) és tematikus vacsorákat tervez a Port 2021-re, ha minden összejön. Mindenesetre azt látják, hogy a vendégeknek van igényük izgalmas gasztroprogramokra. A Fogas tavaly nyitott, szóval nem terveznek nagy változtatásokat, inkább a napi ajánlatokat és a szezonális alapanyagokat részesítenék előnyben (valamint „felpofozzák” kicsit másik büféjüket, az Olíva Büfét). A Friss Hal már tavaly fontos lépéseket tett az új helyzethez való alkalmazkodás céljából: késztermékekkel bővítik a kínálatot, hogy könnyebb legyen a partnerek munkája a konyhában.

A Fügekert a 2.0-nak nevezett új épületszárnnyal már tavaly kibővült. Ez Zánka régi fogadója-kocsmája volt, amihez wellnessrészleget és reggelizőt is csatoltak a hat új szoba mellé, hogy már négy évszakos legyen a hely. Remélik, hogy az „egész éves bezártság után a belföldi turizmus beindul és dübörögni fog”, mint tavaly nyáron, és sokan a Balatont választják majd. Borbélyék az értékesítési csatornáikat bővítenék, de megújult a vendégházuk is, készen állnak a nyitásra. Így fogalmaztak: „Bízunk benne, hogy már csak rövid időt kell »túlélnünk«, és ismét jöhetnek a vendégek, beindulhat az élet a maga rendjén, végleg bezárásra nem is merünk gondolni.”

A téma kifejtését folytatjuk, a második részben egy kulturális programszervező és egy idegenvezető szemszögéből árnyaljuk majd a helyzetet. 

Címkék