Közeleg a tél vége, talán a Covid-járvány vége is, mi pedig megmutatjuk, min dolgoztak az utóbbi egy évben a balatoni sörfőzők. Ugyanis akad egy-két (kézművesnek is nevezett) kisüzemi főzde a tó tágabb környékén, amik piacra dobtak újdonságokat. Körbekérdeztünk Balatonvilágoson, Balatonszentgyörgyön, Tapolcán és Zircen is, hogy milyen új söröket ajánlanak, és kaptunk mindent, a rozsos ale-től a klasszikus pilseni lageren át az alkoholmentesig. Következzen a részletes bemutató és a mi műkedvelői, hobbisörözői értékelésünk!

Lassan itt a tavasz, de minden be van zárva a járvány miatt, hát mit csinálhat az ember ilyenkor? Sorolhatnánk a kültéri, egészséges aktivitásokat, de nem leszünk naivak, bizony sokan pattintunk egy sört, főleg, ha a tavasz a melegebb arcát mutatja. A Balatonnál szerencsére több kisebb-nagyobb (de nem nagyüzemi) sörfőzde üzemel évek óta, amik az utóbbi időszakban is piacra dobtak vagy terveznek új fajtákat.

Bemutatjuk hát a négy fontosabb főzde új söreit, amiket magunk is megkóstolhattunk (3 fokos hűtőből kiszedve), szóval laikusok kritikájára számítsatok. Fontos felhívnunk a figyelmet: mint minden alkoholt, a sört is fogyasszátok felelősséggel, és ne üljetek a volán mögé már egy pohár után se!

Hedon: Firpóék elbúcsúztak

A parthoz talán legközelebbi főzde a balatonvilágosi Hedon. Róluk mindenkinek a fantáziadús címkék jutnak eszébe: a búzasör Helmut a Bundesliga-frizurás, hasitasis keletnémet turistával, a Credo nevű IPA a René Magritte pipás képét idéző logóval vagy épp cikkünk szereplői, a Charlie Firpo és a Johnny Firpo nevű sörök az …és megint dühbe jövünk Bud Spencer–Terence Hill-filmből.

Azonban minden véget ér egyszer, gazdaságossági okokból a Hedon útja elválik a Spencer–Hill párosétól. (Kár értük, jó ügynökök voltak...)

Még év elején jelentette be a Hedon, hogy túl drága a licencdíj, amit fizetniük kell a név- és a képhasználatért (merthogy a sörök neve mellett a színészek arcképe is szerepelt a pufi és a filigrán üvegeken), így a mostani általános gazdasági visszaesés idején inkább elengedik ezt. A vásárlók annyi változást észlelhetnek, hogy a címkékről eltűnnek Spencerék képei, azokat átfazonírozták, a nevekből pedig a Firpo családnév vész el. Marad a Charlie és a Johnny, a fejlesztett receptúrájú két sör. Az előbbi a malátás-rozsos, Cascade komlóval fűszerezett american pale ale (APA), ami kissé citrusosabb lett; illetve az utóbbi, a könnyedebb, virágos illatú, kellemesen komlózott blonde ale (Chinook és Mosaic komlóból), ez a Johnny.

A párost egy harmadik, új sör bővíti trióvá, amit kissé késve tudunk bemutatni, ugyanis a március már csak nyomokban tartalmaz telet. A Winter Charlie nevű sör a főzde közleménye szerint „egy olyan rozsos stout, amelyben a Niko Kyoto Cold Brew kávé – a főzde első saját fejlesztésű, alkoholmentes terméke – és laktóz teszi felejthetetlenné, ugyanakkor lágyabbá az élményt”. Az új sör Vic Secret és Lovral komlóval készült, kevéssé kesernyés sötét ale.

ÉRTÉKELÉSÜNK: A Winter Charlie-t kóstolva még az első korty előtti benyomás a jó erős füstaroma volt, ami megcsapta az orrunkat. A hab színe kávébarna, hívogató, a sör maga 5%-os, de erősebbnek tűnik. Az első korty után is az az érzése az embernek, mintha egy eloltott tábortűz maradványait kortyolná. Ez nem rosszat akar jelenteni, egy igazi, nevéhez hűen téli, komótosan kortyolós, nem egyben lehúzós sör ez. A kávés-füstös vonalon ennél súlyosabb sörökkel is találkoztunk már, szóval azért nem kell félni, nem lakunk jól egy palackkal.

HOL KAPHATÓAK A BALATONNÁL? Azt az információt kaptuk, hogy a jelenlegi, vendéglőbezárós helyzet miatt egyelőre nem közli a Hedon, hol kaphatók a sörei. Ellenben a nagyobb szupermarketláncokban meg lehet őket venni, valamint a Hedon saját világosi, Petőfi Sándor utca 46. alatti boltjában is.

Sörművek: Csernus doki befigyel

A déli part másik kisüzemi sörfőzdéje a balatonszentgyörgyi Sörművek, ami a 90-es évek eleje óta működik, 2017-ben alaposan megújult, azóta folyamatosan bővítik a palettát. Kis palackos, ezüstös címkés söreik egyre több boltból és vendéglátóhelyről néznek vissza a fogyasztóra. Már tízfajta sört gyártanak, szintén elég fantáziadús nevekkel: ilyen a Fater Lager nevű világos sör, a Bojler IPA vagy a Henry Porter barna sör. Ők sem álltak le a kísérletezéssel, a szentgyörgyi csapat is piacra dobott új ízeket.

A karácsonyi szezonra limitáltan készítették a Király almás-fahéjas sört, amit jövő télen is előhoznak majd az üzemből. De az igazi újításuk a Doki Pils, nevéből adódóan egy klasszikus pils típusú sör, amiről maga Csernus Imre, a híres-hírhedt pszichiáter néz vissza a sörivóra. Eddig minden sörükön a Király családhoz kapcsolódó személyek szerepeltek, a Doki pedig az egyetemi évek alatt a családfő, alias Fater legjobb barátja volt. Együtt pezsegtek a pesti éjszakában, törzshelyük egy cseh söröző volt, így egyértelmű volt, hogy a Dokinak egy sörcímkére kell kerülnie. És még egy infó: nyárra új sörrel jelentkezik majd a Sörművek, de egyelőre iparági titok, hogy mi lesz az.

ÉRTÉKELÉSÜNK: A 4,5%-os világos sörről először azt hittük, szűretlen, kissé zavaros volt az állaga, de sebaj. Szép fehér, dús habot nyújtott, az íze édeskés volt kissé, az átlagos pilseni típusúakhoz képest pláne. Összességében egy könnyen gördülő, stégen ülős, sztorizós sör, nyáron jól fog csúszni a máriafürdői beachen.

HOL KAPHATÓAK A BALATONNÁL? Az Auchan és a Lidl áruházakban időszakosan, Balatonakaliban a Fék Príma ABC-ben, illetve vendéglátóhelyeken, amik cikkünk írásakor zárva vannak.

Zirci Apátsági Sör: új monostori háromság

Ugyan nem a Balaton partján, de még pont értelmezhető távolságban van a tótól Zirc és főzdéje. A ciszterci apátok először 1735-ben kísérleteztek serfőzéssel, majd büszkén megállapították: „Vidit et gustavit, quia bona esset." Magyarul, megkóstolták, és észlelték, hogy a főzet jó lett. A serital készítése egy ideig működött, majd elhalt, aztán évszázadokkal később, 2015-ben élesztették újjá. Mókás címkékre természetesen ne számítsunk, a design inkább patinás. Gyártanak klasszikus lager sört (Pils néven), félbarna ale-t (Belga), szűretlen búzasört (Búza), búzamalátás, levendulás, narancshéjas szűretlen búzasört (Levendulás), meggyes szűretlen félbarnát (Apátok Kedvence), és még sorolhatnánk, itt találod a szortimentet.

Ami cikkünk szempontjából a legfontosabb, hogy milyen újdonságokkal rukkoltak elő a bakonyiak. Tavaly három újfajta sörük jött ki a hordókból. A Promus becenevű sörről azt írják, „egy nagyon kellemes, a maláta és a komló fűszeres, földes, gyógynövényes aromájára épülő sör”, ami visszafogottan keserű, enyhén szénsavas. A Dubbel nevű ital egy malátaközpontú sör, amiben „a komló csak mellékszereplő”, amiben „az angol nemes komló levendulás, mézes, fűszeres, virágos jegyei, valamint az élesztő által adott aszalt gyümölcsös aromák komplexebbé teszik ezt a félbarna italt”. A harmadik az Alevation nevet kapta, ez egy rozsos pale ale, azaz felső erjesztésű különlegesség. Ebben az amerikai komló citrusosságát enyhe fűszeresség kíséri, illatában szegfűszeges-banános jegyek érződnek. Nyárra újabb sör is jöhet még, de a zirci sörfőzők egyelőre nem árulják el, micsoda.

ÉRTÉKELÉSÜNK:
Promus: A kedvenc címkedesignunk a kóstolt sörök közül a zircié, ezen belül is a Promus talált be legjobban. A szűretlen, világos, 4,8%-os erejű sör habzása elég mérsékelt volt, nevéhez hűen pedig kellően zavaros, nem lehet igazán átlátni a poháron. Markáns, erős illata van, annyira pedig nem szénsavas, amennyire ez a címkén szerepel. Pont fogyaszthatóan kesernyés, a korty elejétől a végéig nagyon sokféle íz játszódik le.
 
Dubbel: Szép kávészíne van a sörnek, ami annyira szűretlen, mintha planktonok úszkálnának benne. Az íze nagyon rendben van, bár a gyártó által leírt komplexitást amatőrként nem éreztük (a mézes-gyümölcsös vonalat viszont határozottan!). Édes-savanykás hatása van, de ez így elég jó mixet alkot, plusz még a barna sörök kávés ízét is haloványan érezni. Hiába 6,5%-os, nem érezni eszeveszetten erősnek.
 
Alevation: Tényleg benne van a címkén beígért banán az illatában, az ízében meg nagyon enyhén a citrusosság. Elég kesernyés az utóíze, emiatt picit nehezebben csúszik, nem egy könnyed darab, de összességében finom. Átlátszatlan, szép sűrű, aranysárga sör, habja minimális. Itt is nagyon szuper a design, az egyetlen sörünk a kóstolás során, ami dobozos.

HOL KAPHATÓAK A BALATONNÁL? METRO, INTERSPAR, CBA Príma, GRoby üzletek (utóbbinak a webshopjában is), Reál Alfa áruház, Borháló Veszprém, Gusto Veszprém, jelentősebb italwebshopok.

Stari: Epres és mentes

1992 óta Tapolca és vidékének sörközpontja Starcsevicsék Stari nevű sörfőzdéje. A választékuk elég széles, elmondásuk szerint mindig gyorsan felülnek a legfrissebb sördivatokra és kikísérletezik saját megfelelőiket. Vannak pilseni típusú söreik (Pils és Premium Pils), búzasörük (Fehérlófia), ír vörösük (Rubin Hood), barna sörük (Fekete Lovag), és még sokáig lehetne folytatni, az alábbi linken magatok is meggyőződhettek a sokszínű termékpalettáról. Félig újdonság, hogy a Balaton IPA nevű sörük megújul, immár hatféle komlóból készül majd (Mosaic, Cascade, Mandarina Bavaria/Huel Melon, Hallertau Blanc, Magnum).

Tapolcáról két újdonságot kaptunk, amik jócskán elütnek a fenti kisüzemi főzdék premiertermékeitől. Érdekesség, hogy ezekre sokat kellett várnunk, ugyanis annyira újak, hogy cikkünk írásakor még nem is lettek piacra dobva, az elsők közt kaptunk belőlük kóstolót. Az első egy földi epres sör (ez az Epres Álom), ami 30 százaléknyi valódi epret tartalmaz, tehát egy főzethez 400 kilogramm epret adagolnak. Igazi frissítőnek szánják ezt a nagyon epres sört. A második újdonság pedig egy alkoholmentes (!) sör (a Stari 0.0). A Stari elmondása szerint a mentes sör kifejezetten egészséges is tud lenni, szóval ajánlják mindenkinek, aki nem ihat alkoholt. A főzéskor két szempont volt fontos nekik: hogy ne legyen édes a sör, és legalább 9,5-10 Balling-fokos (a sörlé cukoraránya) legyen az eredeti extrakttartalma – mindkét terv sikerült.

ÉRTÉKELÉSÜNK:
Epres Álom
: Kesernyés szörp vagy calippós ízvilágot észleltünk első reflexre. Mindenesetre az átütő gyümölcsösség átjött, egyből belénk hasított az eper (bár a szamóca és a málna szavak is elhangzottak kóstolás közben). Nem tűnik túl alkoholosnak, nagyon könnyed, nagyon nyári, pont annyira édes, hogy ne legyen gejl. A könnyed nyáresti beszélgetések nyitósöre lehet.
Stari 0.0: Az alkoholmentes sörtől minden sörbarát előre berzenkedik, szóval mi is tartottunk tőle. A Starié klasszikus mentes sör, az illata sem emlékeztet az alkoholos testvéreire. Érezni, hogy a gyártó ráment a keserűségre, de az ital kevéssé lett sörízű. A színe és a habja viszont kifejezetten szép.

HOL KAPHATÓAK A BALATONNÁL? A vendéglátóhelyek nyitásáig söreiket a tapolcai sörfőzdén kívül a www.stari.hu oldalon működő webshopban lehet megtalálni. Az ingyenes kiszállítás országosan elérhető.

További állócsillagok a sör egén

Persze a fentieken túl is főznek itt-ott sört a Balatonon vagy épp balatoni helyeknek. Két apátság is így tesz: Bakonybélen (gyógynövényest) és Tihanyban is (levendulás búzát) lehet saját monostori sört vásárolni. Valamint érdekesség, hogy a Laposa-birodalommal együttműködésben a fővárosi Reketye főzde is készített egy Nekem a Balaton nevű sört, amin a badacsonyi Hableány logója és neve látható (egy búzasört és egy session lagert hoztak össze).

Címkék