Első alkalommal látogat Veszprémbe a 7 éves Kenyérlelke Fesztivál: szeptember 4-én, szombaton Balaton-felvidéki gazdák, molnárok és pékek találkoznak a Budapestről érkező kézművespékségekkel az Óváros téren, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat és ízelítőt adjanak a termékeikből.

Egyre több kovászos kenyeret kínáló hely nyílik a Balatonnál, a nyáron előttük kígyózó sorok pedig azt jelzik, hogy óriási igény van a minőségi, hagyományos eljárással készülő kenyerekre és péksüteményekre. A Kenyérlelke Fesztivál szervezői úgy döntöttek, Veszprémben is összehozzák a kovászos kenyerek és a kenyérsütés szerelmeseit egy nagyszabású családi rendezvény keretében, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként.

Az egész napos gasztronómiai esemény résztvevői – a Balaton-felvidéki, Veszprém környéki és fővárosi pékek, molnárok, hobbi- és profi kenyérsütők  megismerhetik egymást, megoszthatják tapasztalataikat és bemutathatják a nagyközönségnek termékeiket. Itt minden a kenyérről szól majd: a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a kenyér és a péksütemények készítését, a felnőttek pedig a számtalan szórakozási lehetőség mellett végigkóstolhatják és meg is vásárolhatják a legjobb magyar kenyereket.

De nézzük, milyen pékségekkel találkozhatunk az Óváros téren! Itt lesz a veszprémi Makmoiselle és a Derce Pékbisztró, a kővágóörsi Andriska Pékbisztró és a kisapáti Búzalelke, Budapestről pedig a Panelpék, a Freyja, a Panificio il Basilico, a Pékműhely, a Pipacs, a Bake My Day, a Marmorstein és a Pano.

A tökéletes kenyérhez megfelelő minőségű lisztre is szükség van, nem véletlen, hogy a fesztiválon molnárokkal és biomalmok vezetőivel is találkozhatunk. A kenyérsütők megismerhetik a Szápári Ökofarm és Biomalom, a Szabó Hengermalom és a várpalotai LisztFelhő termékeit is.

„Ez egy csúcsgasztronómiai esemény, ahol nagyon laza a hangulat. A Kenyérlelke Fesztiválon olyan termelők, szörp- és lekvárkészítők, kávékészítők is részt vesznek, akik osztoznak az esemény gondolatiságában” – mondja Till Attila műsorvezető, a fesztivál egyik alapító-szervezője. „Egy kézműveskenyér-készítő például nem áll messze gondos odafigyelésével és precizitásával egy specialty kávézó üzemeltetőjétől” – teszi hozzá Tilla.

Ennek jegyében találkozhatunk a Mayer Szörp, a BWT, a Roastopus kávépörkölő műhely, az Ugar Brewery, a Superjuice és a Kristinus Borbirtokkal is a rendezvényen.

A Kenyérlelke Fesztiválon már hagyomány, hogy az otthon sütők összemérhetik a tudásukat. Az idén fehér/félbarna kenyér kategóriában versenyezhetnek a természetes alapanyagokból és természetes (vad-)kovásszal készült kenyerekkel, a győztes pedig az elismerésen kívül egy KitchenAid Artisan 4,8 literes robotgépet is hazavihet.

Több olyan veszprémi kenyérkészítő is van már, akik korábban versenyeztek a Kenyérlelkén: a Makmoiselle pékség alapítójának édesanyja, Hegyesi Gabriella a bagett kategóriában nyert pár évvel ezelőtt, és Papp Zsanett, a nemrég megnyílt Derce Pékbisztró pékje is itt kapott komoly szakmai megerősítést.

Természetesen tanulásra is lesz lehetőség: a budapesti Kenyérlelke Fesztiválon rendszeresen szereplő pékségek vezető pékjei, mint Ormós Gabi (Jenői Pékség / KovászLabor), Miklós Mihály (Marmorstein Pékség) és Tóth Márton (Pipacs Pékség) és Kovács Bea (Búzalelke Pékség) 10 órától workshopokat tartanak a helyszínen.

A gyerekek sem fognak unatkozni, a Miele gasztroszínpadán perecet, brióst készíthetnek játékos workshopok keretében. A workshopokkal párhuzamosan a #zenelazutca színpadon egész nap énekesek, zenészek váltják egymást, 15 órától például a Lóci játszik lép fel. „Aki kenyeret süt otthon, mindenképp jöjjön, mert kaphat egy löketet a saját munkásságához!” – üzeni Till Attilla a kenyérrajongóknak és az érdeklődőknek.

A fesztiválra ingyenes a belépés, regisztráció nem szükséges. További információ: www.kenyerlelke.hu, Facebook, Instagram.

Címkék