Modern pincészettel bővül a Homola Pincészet Paloznakon, az új épület kulturális rendezvényeknek is otthont ad majd, mindezt úgy, hogy a technológiát és a kultúrát nemhogy nem választják el egymástól, de még össze is kötik azokat a készülő épület látványtereiben.

Üvegfelületeken keresztül látható acél bortartályok, betonelemek és csövek – a Homola Pincészet nemcsak közel hozza a borászati technológiát új pincészetében, de mindezt kultúrával egybekötve tálalja majd. A tervek szerint a négy évszakon át működő épület kulturális rendezvénytér is lesz.

Bár az indusztriálisnak is nevezhető, Paloznak határában megnyíló új központ még bőven építés alatt áll (hiszen csak 2022-re készül el), Homola Szabolcs, a Homola Pincészet és Borterasz tulajdonosa büszkén avatott be minket társaival a végső célokba, tervekbe. A balatoni panorámás, többfunkciós épület 

egyszerre lesz pincészet, vinotéka, valamint kiállításoknak, divatbemutatóknak vagy éppen színházi előadásoknak, irodalmi esteknek és koncerteknek is otthont adó helyszín.

egyszerre lesz pincészet, vinotéka, valamint kiállításoknak, divatbemutatóknak vagy éppen színházi előadásoknak, irodalmi esteknek és koncerteknek is otthont adó helyszín.

Mindezt úgy, hogy az eseményeknek otthont adó terekben közben minden zajlik majd, ami egy pincészetben történhet – a rozsdamentes acéltartályokban „pihennek" a borok, vagy éppen csöveken át érkezik meg a frissen darált szőlő, ahogy most, a betekintő pincetúrán is az éppen leszüretelt syrah-t hozták meg. 

Homonna Attila és Nagyváradi Péter, a Homola Borászat borászai a munkálatok közepette elmondták, hogy a pincészetben gravitációs és félgravitációs szőlészeti technológiát alkalmaznak, így a lefelé terjeszkedő térben a folyamatok is lefelé csoportosulnak. Ennek értelmében az épület belsejéből kifelé vezető technológiai irány a vinotékában ér majd véget.

Új arcok, új food truck

Az új épület munkálatai mellett a Homola Borterasz is megújult: az idei őszi szezontól Horn Tamara, a Homola Borterasz új üzletvezetője és Pacsai Martin séf, a pincészet új gasztronómiai projektmenedzsere (akik korábban az 5 Ház Birtok üzemeltetői voltak) működtetik a laza, mégis gourmet-konyhát. Szeptembertől már a Borteraszon állomásozik a pincészet új food truckja is, melyben olyan újragondolt, tapasjellegű fogások kaphatók, mint a vegán körözött, a gravlaxpisztráng vagy éppen ázsiai–magyar fúziós ételkülönlegességek.

Az alapanyagokat illetően elsősorban Balaton-felvidéki termelőkre támaszkodnak, ezenkívül kizárólag magyar termelőkkel működnek együtt. A fenntarthatóság jegyében még a biogazdaság is fókuszba kerül, ami a pincészet biodinamikus szőlőtermelésre való átállásával van összhangban.

A borászat az őszi és a téli szezonra programokkal is készül. A még 2016 őszén útnak indult DJ a szőlőben programsorozat kora tavasztól egészen decemberig várja közönségét egy délutáni piknikre a Borteraszon. Októberben szerveznek még tematikus zenés gasztroestet, valamint egész napos családi szüreti programokra is várják az érdeklődőket.

A Homola Pincészet nem titkolt célja, hogy az északi part egyik vezető borászati és gasztrokulturális brandje legyen, és persze hogy Paloznakot is egyre többen megismerjék. Ez utóbbi főként a Jazzpiknik miatt – ami szintén a Homola Pincészet égisze alatt valósul meg minden évben – már javarészt teljesült is.

Címkék