Minden hónapban érdemes valamit várni: novemberre számos balatoni vendéglátóhely készül Márton-napi tematikával, amikor minden a liba körül forog. Gyöngyöző libaesszencia-leves, irodalmi és borvacsora, zenés estek, gyerekprogramok és többnapos vásár az északitól a déli partig – izgalmas programokat ajánlunk november második hétvégéjére.

Szent Márton-napi Gasztro hétvégék a Follyban, Badacsonyörs – november 5–14.

Folly Arborétum és Borászat izgalmas gasztrokalandokkal hódol Szent Márton hagyományának a libanapokon. Két hétvégén át, november 5–7. és november 12–14. között séfjük ajánlásával kóstolhatjátok meg hagyományos és modern felfogású libás specialitásaikat, melyekhez igazán jól illik a Folly borok gazdag választéka. Az étlapon olyan fogások szerepelnek, mint az előételként kóstolható töltött libanyak majonézes céklával és tormahabbal, a gyöngyöző libaesszencia-leves tépett húsával, vele főtt zöldségekkel, minimaceszgombóccal, a főételek közül pedig a rozmaringgal konfitált libacomb vörösboros körtével, csicsókával és édesburgonya-gratinnal érkezik. November 6-án és 13-án, szombaton pedig vezetett túrával egybekötött degusztációs borvacsorán vehettek részt.

A borvacsorához regisztráció szükséges, melyet ezen a linken lehet megtenni. A vacsora ára 16 900 Ft.

Libadalom, Siófok, Fő tér – november 12–14.

Nem telhet el liba nélkül a november Siófokon sem: idén is megszervezik a háromnapos Márton–napi fesztivált a város főterén. A népszokásoknak hódolva hagyományos ételek kerülnek az asztalra, de számíthattok meglepő gasztroélményekre is. Az étel–ital mellett zenei aláfestésről is gondoskodtak a szervezők, koncertekkel és gyerekfoglalkozásokkal várják az egész családot. A vásárban különböző kézműves termékek közül választhattok, akár a karácsonyfa alá való egyedi ajándékot is.

A rendezvény ingyenes és védettségi igazolvány nélkül látogatható, a részletekről itt olvashattok.

Libavacsora Grecsó Krisztiánnal, Balatonboglár, Kislaki Borkert – november 13.

Irodalom, liba, bor – különleges Márton-napi vacsorán vehettek részt november 13-án 18 órától a Kislaki Borkertben. A négyfogásos menüről a budapesti Babka tulajdonosa, Nemesvölgyi Attila gondoskodik, és olyan ételkülönlegességekre számíthattok, mint a kislaki libamájmousse, a libabőrös hokkaidótök-leves sült gesztenyével vagy a fehér csokoládés lúdlábtorta. Kísérőnek a Légli Géza nevével fémjelzett Kislaki borokat kóstolhattok, a 2021-es Irsai Olivér-Zenitet, Riesling narancsbort és még négy további tételt. A délutánt különlegessé és ünnepivé Grecsó Krisztián József Attila–díjas író, költő teszi: Veráról és magamról többet című előadását hallhatjátok egy baráti hangulatú, gasztroélményekben gazdag vacsora közben. 

Az esemény előzetes jegyvásárláshoz és regisztrációhoz kötött, a jegy ára 19 900 forint. Az elérhetőségekről és a részletes menüről itt olvashattok

Variációk ABORRA és Márton–nap, Hévíz – november 13–14.

10+1 helyszínen várnak november második hétvégéjén Márton–napi kikapcsolódásra Hévíz különböző éttermei, hotelei. Részt vehettek különleges borvacsorákon, megkóstolhatjátok a kizárólag erre az alkalomra összeállított libahúsos menüket, és a hűvösebb őszi napokon szaunában lazíthattok. A Bonvital Wellness & Gastro Hotel és a Brix Bistro például birsalmasörbettel tálalt libamáj-crème-brűlée-vel vár, de választhattok ropogós libacombot káposztás cvekedlivel is. A NaturMed Hotel Carbona az Attila Étterem jóvoltából kedvezményes Márton-napi büfékínálattal kedveskedik nektek szombaton és vasárnap is. Ha mégis valami libamentesre vágynátok, megnézhetitek a séfek reformkonyha- és vegán ajánlatait: wokban sült zöldségek, padlizsános muszaka vár rátok, és mindenképp kóstoljátok meg a mascarponés, fehér csokis levendulás sütit vagy a pisztáciás panna cottat desszert gyanánt. A Magyar Csárda és a Római Pince is különleges tematikus menüvel készül a Márton–napra, és még további hét helyszínen lakomázhattok. 

A részt vevő éttermek listáját és a részletes menüt itt nézhetitek meg.

Márton-nap Gyenesdiáson – november 13.

November 13-án a Gyenesdiási Piac és Rendezvénytér ad otthont egy jó hangulatú, hagyományőrző Márton-napi ünnepségnek. 13 órakor a gyerekek vonulnak fel látványos lampionokkal, 15:30-tól pedig a Re-Folk Zenekarral mulathattok koncerten és táncházban. A kacsás, libás ételkülönlegességekről Németh Tamás gondoskodik. A gyenesdiási séf pitmaster, vagyis a húsok zsenije, érdemes betérni hozzá két előadás között egy BBQ-ra!

Még több infót itt találtok a programokról. 

Márton-napi vigasság és tökfaragó verseny, Badacsonytomaj – november 13.

Badacsonytomaj sem marad ki a sorból, november 13-án a Fő téren változatos programokkal ünnepeli Szent Márton emlékét. Mivel a hiedelem szerint ezen a napon nemcsak a libás ételek fogyasztása ajánlott, hanem az újbor ivása is, a szervezők mindkettővel készülnek. Az újborból készült Márton-napi cuvée megáldása után a helyi borosgazdák csapra verik a hordót: a kóstoló mellé tépett libahúsos-töpörtyűs zsíros kenyeret, langallót, pogácsát, édes és sós süteményeket ehettek. A gyerekeknek töklámpásfaragó versenyt hirdetnek, és a nap folyamán bemutatkoznak az óvodai és iskolai szülői munkaközösségek is különböző kézműves termékekkel, ételekkel. A délutánt zenés mulatság teszi teljessé és tombolasorsolás zárja. 

A részletes programról és a versenyhez szükséges regisztrációról itt olvashattok.

Címkék