Ahelyett, hogy egy puha takaró alá bújva várnátok a tavasz első melegebb napsugarait, induljatok el felfedezni a farsangi időszak balatoni programkavalkádját! Folytatódik a Kóstold Körbe! Bor & Gasztrofeszt, a karneváli hangulatért látogassatok el a Karolina Kávéházba vagy Keszthelyre, finom borokért pedig a Furmint Napokra. Bitang jó farsangozásra készülnek Alsóörsön is. Ha eltelítődtetek az isteni ízekkel és fánkokkal, vagy csak egy kis mozgásra vágytok a friss levegőn, tematikus sétákon vehettek részt Hévízen, Sümegen vagy akár egy izgalmas esti badacsonyi túrán. A kultúra szerelmeseiként vegyétek célba Veszprémet, ahol a most debütáló Holtszezon Kortárs Irodalmi Fesztivál változatos programjait élvezhetitek. 15+1 februári tippet gyűjtöttünk össze.

Farsangi buli a Hableányban, Badacsony – február 12.

A badacsonyi Hableány csapata rendhagyó bulit szervez február 12-én, szombaton. A rendezvényen minden adott lesz, ami a farsangi időszakhoz elengedhetetlen: kreatív jelmezek, jó hangulat és persze a kihagyhatatlan fánk. Szeretettel várják a szórakozni vágyókat jelmezben és jelmez nélkül egyaránt. 

A belépőjegy ára jelmezben érkezőknek 2000 Ft, a jelmez nélküli vendégeknek 3500 Ft. Az ár tartalmaz egy welcome drinket és egy tombolajegyet.

Ride & Slide, Eplény – február 11.

A Síaréna Vibe Park és a Porsche Hungária február 11-én, pénteken egy igazi téli fesztiválhangulatot idéző bulit szervez Eplényben. A különleges, éjszakai csúszás mellett változatos programokkal készülnek, mint például a látványjégfaragás, de megnézhetitek a tűzzsonglőrök merész mutatványait, a látványcsúszást, a snowboard freestyle show-t és a kiállított autókat is. A bulihoz a zenét két színpadról szolgáltatják olyan előadók, mint Szakács GergőNigel StatelyTigran vagy Marta Vendrey. A felejthetetlen téli sportélményről igazi hüttehangulat, isteni ételek és változatos italkínálat gondoskodik egészen hajnali 2 óráig!

Ha kedvet kaptatok, itt tudtok lecsapni a jegyekre. A fesztivál teljesen készpénzmentes, de a pénztárnál lehetőség van FestiPay kártya igénylésére. 

Kóstold Körbe! Bor & Gasztrofeszt, Keszthely – február 12–13.

Siófok és Köveskál után idén Keszthelyen folytatódik a Balatoni Kör által szervezett Kóstold Körbe! Bor & Gasztrofesztivál. A Balaton egyik legimpozánsabb helyszínén, a Festetics-kastélyban február 12-én és 13-án kiváló éttermek, borászatok, pálinka- és sörfőzdék kínálatát próbálhatjátok ki. A kastély gyönyörű falai különleges hangulatot teremtenek, a gasztronómia szerelmeseiként pedig garantáltan találtok kedvetekre való fogásokat, amiket ízletes italok vagy párlatok kíséretében fogyaszthattok el.

Nyitvatartás szombaton és vasárnap 12–19 óráig.

Bitang Farsang, Alsóörs – február 12.

Először készül a farsangra az alsóörsi Bitang Burger & Coffee Shop február 12-én, szombaton. Az alkalomhoz illően kapható lesz minifánk, és egész napos jelmezversenyt is hirdetnek. 15 órától a versenyezni vágyó felnőtteket és gyermekeket külön-külön értékelheti majd a Facebook-oldalt követő közösség. A szerelmesek napjáról sem feledkeztek meg, szombaton és vasárnap is lehetőség van elviteles Valentin-bokszot rendelni limitált számban, ami sütit, bort és nachosszettet tartalmaz az ünnepléshez.

Előfoglalás lehetséges, keresd őket a Facebookon!

Nagybakancsos vulkántúra, Szent György-hegy – február 12–13., 19–20., 26–27.

2022. február mindegyik hétvégéjén, szombaton és vasárnap is Kisapátiból indulva kirándulhattok a Szent György-hegynél Szentes Kata túravezetővel, aki a séta során a hely földrajzi és történelmi ismertetése mellett a Bálint-napi és farsangi hagyományokról is beszél. A túra körülbelül 3-4 órás és tízállomásos: a kisapáti temetőből indultok, majd a Szent Kereszt-kápolnán, a kulcsosházon, a Jégbarlangon és a bazaltorgonákon át juthattok el a kilátóba, innen pedig Hegymagast, az Oroszlánfejű kutat és a Tarányi Pincészetet érintve érkeztek meg a Lengyel-kápolnához

A túra díja 2000 Ft/fő. Ha messzebbről jönnétek, a szálláshellyel kapcsolatban keressétek Szentes Katát!

XXI. Keszthelyi Városi Karnevál – február 19.

Egy év kihagyás után idén ismét megrendezik a Keszthelyi Városi Karnevált február 19-én, szombaton. A Festetics-kastély bejáratánál 13.30 óráig várják azokat a csoportokat és egyéni nevezőket, akik szeretnének felvonulni a karneválon. Évről évre egyre többen érkeznek Keszthelyre azért, hogy részt vegyenek a színes kavalkádban akár nézelődőként, akár indulóként. Óvodások, iskolások, családok, felnőttek egyaránt nevezhetnek!

A rendezvényre előnevezés szükséges, amit február 18-ig tehettek meg a Tourinform Keszthelynél.

ELHALASZTVA: Aranyakkord, Keszthely – február 19.

Cikkünk megjelenése után kaptuk a hírt, hogy a február 19-re meghirdetett Aranyakkord koncert elmarad, egy későbbi időpontban rendezik meg. Amint értesülünk az új dátumról, frissítjük a programot.

Az Aranyakkordot Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) alkotta meg 2018-ban. Hosszú barátságuk és közös munkájuk során több alkalommal is dolgoztak együtt filmzenéken és egyéb projekteken, azonban csak mostanra értek össze a szálak annyira, hogy duót alapítsanak. „Közösen játszunk dalokat, főleg sajátokat, de néha Quimby-feldolgozásokat is, és az egész nagyon intim, mondhatni, kanapéfíling. Ugyanakkor pszichedelikus is, effektezgetünk, ilyenek” – mesélte Kiss Tibi egy korábbi, vele készített interjúban. A formációhoz Gábor Andor „UFO” is csatlakozott különleges hangzású ütőhangszeres játékával. 2022. február 19-én, szombaton a keszthelyi Balaton Színházban láthatjátok őket.

A jegyár 5900 Ft. Jegyek kaphatók a Balaton Színház jegypénztárában, valamint a jegy.hu oldalon.

Holdfénytúra a Badacsonyon – február 19.

A megszokottól eltérő, izgalmas kirándulásban lehet részetek, ha csatlakoztok 2022. február 19-én, szombaton a badacsonyi Holdfénytúrához. A kirándulás alatt megismeritek a Badacsony természeti értékeit, majd a kilátóba felérve különleges színvilágban láthatjátok a Balatont és a tavat körülölelő települések fényeit, amiknek a látványát tiszta idő esetén még a csillagok is fokozzák. Az útvonal a Szegedy Róza-házból a romantikus Rózsakövön és a Hertelendy-emléken át vezet a Kisfaludy-kilátóig. Elemlámpát, túracipőt, folyadékot vigyetek magatokkal!

A túra gyermekeknek 6 éves korig ingyenes, 6–14 éves korig 1000 Ft, felnőtteknek 2000 Ft. A részvételi díj a helyszínen, készpénzben fizetendő a túravezetőnél.  

Gasztrohegy – Vadak a hegyen, Badacsony – február 19–20.

Gasztrohegy 4. évadának következő állomása a Vadak a hegyen február 19–20-án. A gasztrotúra tökéletesen alkalmas a Badacsony nyugodtabb arcának megismerésére, az ízek és a borok felfedezésére, ráadásul teljesen személyre szabható, a látogatók tervezhetik meg az útvonalat a tíz vendéglátóhely között, a Gasztrohegy-buszokkal pedig a helyszínek közti közlekedés is könnyen megoldható.

Jegyek elérhetők a tixa.hu weboldalon.  

Fürdőtörténeti séta Hévízen – február 20.

Hévízi Túrák által szervezett tematikus séta bemutatja Hévíz mocsaras vidékből nemzetközi hírű fürdővé válását. Csorja Krisztina vezetésével fény derül arra, hogy hogyan alakult ki a fürdő a tó körül, milyen jegyárak voltak, mi volt a fürdés rendje, valamint hogy hogyan változtak a fürdő épületei. Érdekes legendákat hallhattok a tó vizének jótékony hatásának felfedezéséről, csodálatos gyógyulásokról vagy éppen Nelly, az elefánt gyógykúrájáról.

A séta kiindulópontja a hévízi Tourinform Iroda, hossza 1,5 km, kb. 2 óra. A részvétel díja felnőtteknek 1500 Ft, nyugdíjasoknak 1000 Ft, gyerekeknek 500 Ft, 6 év alatt ingyenes. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amit itt tudtok megtenni.   

Tematikus séta Sümegen – február 21.

Az idegenvezetők világnapját minden év február 21-én ünneplik meg, ami idén hétfőre esik. Sümegi Kata idegenvezető, a Talpalatnyi Süveg Facebook-oldal tulajdonosa – megragadva az alkalmat – régi legendákról mesél nektek a városi séta során, majd ki is bogozza a hihetetlennek tűnő történetek kusza szálait. Minden érdeklődőt vár a Palotakertben, a Szent László-szobornál 16 órakor. Az élmény sajátossága miatt a séta rossz idő esetén alternatív időpontban lesz megtartva.

A regisztráció nem kötelező, de megköszöni Kata, ha telefonon egyeztettek!  

Karolina Karnevál, Balatonfüred – február 25.

Ha farsangi hangulatú programot kerestek, a balatonfüredi Karolina Kávéház & Koktélbár szeretettel vár benneteket egy igazi beöltözős, zenés karneválra. A menüsor pazarul hangzik: hideg libamájatkemencés libacombot birsalmás párolt káposztával és persze desszertként házi baracklekváros farsangi fánkot kínálnak. Legyetek kreatívak, ötleteljetek egyedi maskarákon! A személyzet komolyan veszi a jelmezviselést.

Az est ára 22 000 Ft/fő, amiből 10 000 Ft előleg befizetése szükséges személyesen vagy átutalással, aminek részleteiről a Facebook-eseménynél tájékozódhattok.  

Holtszezon – Kortárs Irodalmi Fesztivál, Veszprém – február 25–27.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében február 25–27. között Holtszezon névre keresztelt kulturális, irodalmi fesztivált rendeznek Veszprém belvárosában. A fesztivál célja az olyan műfajok felkarolása, melyek általában kevesebb figyelmet kapnak a kulturális eseményeken. A három napig tartó rendezvényen nyolc helyszínen közel 60 művészeti produkció, előadás és koncert tekinthető meg, például a Platon Karataev, OHNODY, Funktasztikus, Nyáry Krisztián, Cserna-Szabó András, Likó Marcell és Vecsei H. Miklós. Részt vehettek workshopokon is, ahol a sci-fi-írás, a képregénykészítés vagy épp a költészet rejtelmeibe nyerhettek betekintést. A helyszínek között megtalálható többek között a KUNSZT!, az Expresszó, a Papírkutya, valamint a Wine & Vinyl Bar & Store.

Részletes program és jegyinformáció a Veszprém–Balaton 2023 weboldalán.

Furmint Napok, Köveskál – február 25–27.

Február 25–27-ig, péntektől vasárnapig a furmint lesz a főszerepben Köveskálon, a Káli-medence gasztrofalujában. A Furmint Napok célja, hogy mindenki közelebbről megismerhesse ezt a fajtát, mivel az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert, de az olaszrizlinghez képest még nem olyan ismert fajta. Az esemény csúcspontja a sétálókóstoló február 26-án, szombaton, ahol a legjobb balatoni borászatok furmintjait kóstolhatjátok végig.

A sétálókóstoló részvételi díja 11 900 Ft/fő, ami korlátlan kóstolást tartalmaz, és mesterkurzusokra is válthattok jegyet, ahol a furmint szakmai oldalával lehet megismerkedni. 

Sportos Farsangi Karnevál, Balatonlelle – február 26.

A balatonlellei Virág Strandon sok szeretettel várnak benneteket február 26-án, szombaton egy közösségi szabad sportolásra karneváli hangulattal, melegételekkel, italokkal és élő zenével. Lehetőségetek lesz nevezni nordic walkingra, SUP-ra és futásra különböző távokon. A jó hangulatot a versenyzőknek és azoknak is biztosítják, akik betérő vendégként csak elfogyasztanának egy finom melegételt vagy egy jó puncsot. A program gyermekekkel is látogatható, a kisebbeknek külön verseny lesz meghirdetve. Vegyetek részt közösen egy télűző szabadtéri mozgolódáson!

A hely 12 órakor nyitja meg kapuit.

Dekameron, Veszprém – február 27.

Tíz színész igyekezett megtalálni újra alkotóképességét és belső értékeit. Mire találkoztak volna, hogy együtt hozzanak létre színdarabot, a mesterük elhunyt, így nem volt lehetőségük megismerni egymást. Egyikük névtelen levelet írt a Pannon Várszínháznak, amely nagy lehetőséget látott ebben és a közösségi médiát segítségül hívva felkutatta a tanítványokat. 2021. novemberben 26-án debütált a csupán félig megírt előadás, amit február 27-én két alkalommal, 15 és 17 órától tekinthettek meg a veszprémi Hangvillában. Az előadás során Géczi János költő, Likó Marcell zenész, a Vad Fruttik frontembere és Vándorfi László rendező igyekszik segíteni a különböző személyiségek összehangolását és egyéni kiteljesülését.

Jegyek elérhetők a Pannon Várszínház weboldalán!  

Címkék