Úgy tűnik, kiapadhatatlan azoknak a helyeknek a száma, ahonnan újra és újra rácsodálkozhatunk a Badacsony és a Balaton szépségére. A Badacsony lábánál, a Sipos Borházban egy ilyen új élményben lehet részünk. A csodás panorámát finom borok és intim hangulat egészíti ki, ha pedig úgy döntünk, hogy nem akarjuk elhagyni a borház Titkos Pincéjét, meg is szállhatunk az egyik apartmanban.

A Folly Arborétumtól Badacsony felé indulva, alig 1 km távolságra találjuk a Sipos Borház és Vendégházat, amelyről elsőre nem feltétlen gondolnánk, hogy több mint egy vendégház: ha betérünk a nagy kapun, rájövünk, hogy az udvarról elérhető Titkos Pince és annak terasza sok izgalmas történetet és élményt ígér

A betérő vendégek (és a szállóvendégek) számára rendszerint kóstolókat és vacsoraesteket szerveznek. Baráti társaságok, családok vagy éppen a Balatonnál tekerő kirándulók egyaránt jól érezhetik magukat a Sipos Borházban, amely a Badacsonyi Borút minősített állomása is. Nemcsak szívesen látják a bicikliseket, de kerékpárbérlésre is van lehetőség.

Családi történet

A Sipos Borház az első badacsonyi magánpincészetek között nyitotta meg kapuit: a jelenlegi tulajdonos, Sipos Balázs Tihamér dédnagyapja a herceg Esterházyak badacsonyi vincellére volt egészen 1945-ig, majd az államtól vásárolt kis szőlőterületen folytatta tovább a gazdálkodást.

Ma a borokért az alapító fia, Sipos Balázs Tihamér és Altinger Krisztián borász felelnek. 7 hektár területen gazdálkodnak, a kéknyelűtől az olaszrizlingen át a rózsakőig több új telepítésük is van. Sipos Balázs Tihamér úgy gondolja, hogy kedvenc szőlőfajtája, a kéknyelű magában foglalja mindazt, amit Badacsony jelent és jelenteni tud.

A Balaton közelségéből adódó kedvező páratartalmat, a bazalthegy és a bazaltkő törmeléke által nyújtott jó termelési lehetőségeket kihasználva készülnek a Sipos kézműves borai. A már említett kéknyelvű – melynek aktuális forgalomban lévő palackja 2020-as évjáratú – egy komoly, nagytestű bor, a csak Badacsonyra jellemző ásványos jegyekkel, melynek ízvilágát a fehérhúsú gyümölcsökön és érett citrusokon kívül, édes és sós fűszerek játéka jellemzi. Házasított fehérboruk, a karcsú rajnai palackban lévő Balatoni délutánnak például nemcsak íze, hanem címkéje is izgalmas: a pasztell színekkel ábrázolt tájképbe beleolvadó meztelen női alak különleges harmóniát sugároz.

A Titkos Pince

A borok egyedi történetét (mely mindegyik fajtának van, legyen az egy történelmi esemény, egy szerelemi pillanat vagy akár egy tréfa) szívesen megosztják a borkóstolókra érkező közönséggel. Kemencés vacsorával, sajttálakkal és borkorcsolyák variációival egészíthetjük ki az ott töltött időt. Ha pedig tekerésből érkezünk, a teraszon lévő panorámás jakuzziban vagy éppen a szaunában is feltöltődhetünk.

Ha ottlétünket hosszabb távra terveznénk, a vendégház 4 szobája és 3 apartmanja közül választhatunk. A pincészetre épült Sipos Vendégház télen-nyáron nyitva áll, egyszerre akár 20 vendég is megszállhat a borfajtákról elnevezett apartmanokban. A szálláshoz reggelit is kérhetünk: akár hideg, akár meleg étellel indítanánk a napot, a Sipos Vendégház teraszán bármelyik verziót kérhetjük, miközben a távolban ébredezik a Badacsony is. A gyerekek számára az udvaron játszótér, a vendégházban pedig játszósarok gondoskodik a minőségi időtöltésről.

A borteraszról, a szállásról és a szolgáltatásokról bővebben a Sipos Borház és Vendégház honlapján olvashattok.

Címkék

Elérhetőségek

Sipos Borház és Vendégház 8257 Badacsonytomaj, Szőlő út 23. Facebook-oldal Weboldal