A Balatonfüredtől 5 kilométerre található Szőlősi Kocsma a nevével ellentétben már rég nem szimpla kocsma: 2017-ben egyszerűbb fogásokat kínáló étteremként született újjá, tavaly télen pedig Krasznai Norbert vette át a konyháját. Ezzel ismét új időszámítás kezdődött a balatonszőlősi hely életében. A séf úgy próbálja megőrizni a klasszikus vonalat, hogy közben a saját stílusára hangolja az ételeket, amelyek nemcsak a színek és a textúrák harmóniájával, hanem a váratlan, izgalmas ízekkel is lenyűgöztek minket.

Balatonszőlős az a hely, ahová a nyugalmat keresők elvonulnak a partközeli pörgés elől. Szőlők, dombok között vezet az út ide Balatonfüredről, és néhány perc alatt megérkezünk a Fő utcán álló Szőlősi Kocsmába. Az épület – fehér falú földszintes ház – még emlékeztet kicsit azokra a tipikus, falusi kocsmát és boltot magukban foglaló épületekre, amelyekből egyre kevesebb létezik eredeti funkciójában. Bent azonban már semmi nem utal erre a világra: egy otthonos, tágas étterembe érkezünk, ahol a fehér és a szürke falak minimalizmusát a színes székek és szőnyegek, a vidám színek és a fafelületek dobják fel, és ahol azonnal úgy érezzük magunkat, mintha egy ismerős nappalijában ülnénk le.

A hely már 2017 húsvétja óta étteremként működik – ekkor hívta új életre Tálos Attila, a Bortársaság alapító-tulajdonosa, hogy a helyieknek, kétlakiaknak, nyaralóknak, vagyis mindenkinek, aki erre jár, legyen hol inni, enni, beszélgetni, együtt lenni (a helyről akkor mi is beszámoltunk). A Szőlősi Kocsma történetében aztán tavaly decemberben következett újabb fordulat.

Ekkor vette át az éttermet Krasznai Norbert séf és párja, Korcsmáros Noémi marketinges. Krasznai Norbert korábban olyan budapesti éttermek konyháit vezette, mint a Gerlóczy Kávéház, a Monk’s Bistrot vagy a Société Bisztró, és zsűrizett a Bocuse d’Or szakácsverseny hazai döntőjén. Noémivel együtt a zánkai Zen Garden Resortban is dolgoztak, 2022-ben tértek vissza a fővárosba. „Valahogy éreztük, hogy nem az igazi. Mindig visszavágyódtunk, nem találtuk a helyünket” – meséli Noémi.

Nyáron összefutottak itt Tálos Attilával, és meg is beszélték, hogy valamit lehetne kezdeni ezzel a hellyel, mert több van benne, mint amit az elmúlt években nyújtott. Novemberben a hely tulajdonosa felkérte őket az étterem vezetésére, Norberték pedig belevágtak. Egy hónap alatt felszámolták a fővárosi életüket, és eddig nem bánták meg.

A Szőlősi Kocsma korábban egyszerűbb ételeket – töltött paprikát, rizses húst, pitéket – kínált, Norbert pedig a hely hagyományaihoz híven próbálja megőrizni ezt a klasszikus vonalat, de úgy, hogy közben a saját stílusára hangolja az ételeket. Mindig szerepel főzelék vagy valamilyen klasszikus étel az étlapon, desszertvonalon is a hagyományos édességek váltakoznak a kínálatban. Norbert és Noémi nagyon figyelnek a visszajelzésekre – melyik az az újítás, ami még belefér a törzsvendégeknek, és mi az, ami esetleg már túl sok. De egyelőre úgy tűnik, pozitívak a visszajelzések, a vendégek értékelik a szintlépést, szinte mindig benéznek a látványkonyhába, és elmondják a tapasztalataikat.

Először egyébként a vendégek azt gondolták, hogy Norbert „pop-up” jelleggel viszi a konyhát, meséli Noémi. Ilyenkor elmondják, hogy nem erről van szó, sőt a cél az egész éves nyitvatartás.  

A tojásos nokedlitől a steakig

A minden érzékszervre ható fogások először a tálalással nyűgöznek le, aztán az illatokkal, majd jönnek az ízkombinációk, amelyekben apró meglepetések várnak. Minden étel olyan, mint egy izgalmas történet, amely valahonnan ismerős, de közben váratlan csavarokkal bolondítja meg az alkotó.

Kérhetünk csak a borokhoz falatokat.

A tyúkhúsleves állandó szereplő a tavaszi étlapon, de már beköszöntött a hideg gyümölcsleves ideje, ami színpompás árnyalatokkal és a textúrák játékával hódít.

Az előételek között szinte mindig szerepel valamilyen pirított kovászos kenyér. A hidegebb hónapokban velő, vagy tepertőkrém került rá a ház savanyított zöldségeivel, a nyári változat egy kecskesajtkrémes kenyér, amit zöldborsóval, sült és savanyított spárgával kínálnak.

Az egyik klasszikus a Tojásos nokedli, matuzsálem sajt, ecetes saláta nevű fogás, ami a hideg évszak főzelékeit váltja fel. A sajt a nemesvámosi Tekeresvölgyi Családi Birtokról érkezik.

Az egészben sült citromos bébicsirkét cukkinisalátával és korianderrel kínálják.

Rib-eye steak sárgarépasalátával és citromfűvel.

És az elmaradhatatlan Túrógombóc, tejfölhab, sóskaramell. A vendégek egyik nagy kedvence, amit nem lehet levenni az étlapról.

A cél az, hogy minél több olyan alapanyag legyen, amit a környékről tudnak beszerezni. Van néhány termelő, aki képes biztosítani azt a mennyiséget, amire a konyhának szüksége van a gyakran változó étlap mellett. A sajt Nemesvámosról érkezik, helyi a zöldséges, az ecetet PécselyrőlSusanne Daucher műhelyéből hozzák. Az étterem mögötti hátsó udvarban magaságyásokban a séf mikrozöldségeket nevel.

A kora tavaszi étlap fogásait a galériában találjátok.

Borbolt az étteremben

A Szőlősi Kocsma borboltként is működik, a tulajdonos pincészete, a Gellavilla szortimentje található meg itt, természetesen nemcsak az ételekhez, hanem elvitelre szintén. Télen családias hangulatú borkóstolókat is tartottak, ahol a tulajdonos mesélt a tételekről. 

Norberték egész éves nyitvatartást terveznek, és kialakítanak majd egy séfasztalt is, olyan „titkos” ételekkel, amelyekről nem kapnak előre információt a vendégek. „Szeretnék, ha kialakulna az, hogy ha a Norbihoz jövünk enni, akkor jót eszünk, és rábízzuk magunkat a séfre” – mondják.

Címkék