Ha igazán egyedi gasztronómiai élményt keresünk mesés és nyugodt környezetben, a Tihanyi Vinarius Borárium és Gasztrobár kínálatát és hangulatát mindenképp érdemes felfedezni. A 200 éves műemlék présházban működő étteremben fine bistro stílusban elkészített ételek, izgalmas tételeket tartalmazó borkínálat és profi éttermi csapat vár – nem véletlen, hogy az étterem megkapta az ajánlott helyeknek járó „Tányér” jelölést a Michelin-kalauztól, és a Dining Guide TOP 100 Étteremkatalógusba is bekerült. Az idei nyárra több újdonsággal is készülnek, mutatjuk ezeket!

Tihany a Balaton egyik legnépszerűbb települése, nyáron rengetegen keresik fel a Tihanyi Bencés Apátság, a strandok, a levendulamezők és a félsziget természeti kincsei miatt. A Vinariusnak otthont adó környék azonban mindig a nyugalom szigete, az étterem teraszáról az apátság tornyaiban, a Belső-tóban és Tihany magaslataiban gyönyörködhetünk.

A Vinarius egy kétszáz éves, nádfedeles présházban, a Tihanyi Apátsági Pince műemlék épületében nyílt meg 2019-ben. Számos építészeti megoldás, régi falfelület tiszteleg a múlt előtt a belső térben is, amely egy hatalmas, kettős kereszt alaprajzú, dongaboltozatos pincében folytatódik. Egykor itt tárolták az apátsági birtok borait, ma pedig a Borárium széles borkínálatának, esküvőknek, családi vacsoráknak és más rendezvényeknek ad otthont.

Gasztronómiai kultúrák randevúja a 200 éves présházban

Számos változás történt az étterem életében és a kínálatban is, mióta itt jártunk. Az egyik az, hogy az étterem konyháját Vadász Imre executive chef segítségével az idei évtől Horváth Dávid séf irányítja. Áprilisban megújult az étlap, amelynek szereplői a fine bistro stílust képviselik, és amelyen egyaránt találunk nemzetközi fogásokat és magyar klasszikusokat.

Megmaradt a választékban néhány signature-étel, mint például a két főre kínált Vinarius borkorcsolya-válogatás, amely olyan fogásokat tartalmaz, mint a kacsapite, a harissakaramell, a ráktarte, a waldorfkörte, a kézműves kovászos kenyér és a Tekeresvölgyi camembert. De kérhetünk előételnek balatonfenyvesi angus tatárt is, amelyet sarkantyúlevél, cézárkrém, érlelt tojás kísér.

A levesek is túllépnek a szokásos hús- és zöldségrémlevesek világán. A bakonyi betyárleves az erdő kincseit hozza el a Balatonhoz: szarvas, vargánya és vadkolbász kerül bele.

A halleves több gasztronómiai kultúra ízeit vonultatja fel: harcsaspecl, crème fraîche és az észak-afrikai gasztronómia jellegzetes szósza, a chermoula találkozik benne.

A nem hétköznapi alapanyagok és ízek különleges randevúja a főételekben is megjelenik. A mangalicarotisserie tárkonyos szőlősalátával, zellerrel és a zaatar (közel-keleti fűszerkeverék) répával kerül a tányérra. A tapolcai pisztrángot vadbrokkolival, pancettával, somogyi burgonyával tálalják, és garnélabisque (francia rákleves) teszi teljessé a harmóniát. De olyan, kevésbé ismert hozzávalóra is építenek fogást a Vinariusban, mint az ördögszekérgomba.

A Vinarius 200 nevet viselő dizájndesszert a legutóbbi alkalommal is megkoronázta a ebédünket – az édesség a présház és a pince két évszázadának állít emléket. A korábban tortaszelet formájában kínált étcsokoládés desszertet levendulával és vörösborral ízesítik, hogy egy kicsit belecsempésszék a Tihanyi-félszigetre jellemző illatokat és ízeket. A bor a Tihanyi Bencés Apátság és az IKON Borászat által készített, Szent Ányosról, az apátság védőszentjéről elnevezett Anianus cuvée.

A kínálat azonban ennél szélesebb: kéthetente tematikus séfajánlatokkal bővül – a mostani például a Levendula Hetekhez kapcsolódik.

Az elmúlt télen az étterem együtt dolgozott Ruzicska Tünde kerámiaművésszel, egyedi tányérokat, tálakat álmodtak meg, amelyeket már használnak is a tálaláshoz. A közös munka során olyan művészi kollekció született, amelynek darabjai a nád rajzolatát, a 200 éves boltíves pince téglájának, a bazalt- és a tufarétegek textúráját, színét és rusztikusságát tükrözik vissza.

Helyi pincészetek tételei és pezsgőritkaság a borlapon

Az étterem borlapja is kibővült: korábban a kínálatban nem szerepelt, környékbeli pincészetek tételeit is tartalmazza, így kérhetünk bort a badacsonyörsi Folly, a Szent György-hegyi Szászi, a Nivegy-völgyben található Tánczos Pincétől és a Szabó és Fia Borászattól, illetve a paloznaki Guden Kisbirtoktól.

A pezsgőválaszték egy igazi kuriózummal, Rácz Lilla Brut Nature 2018-as pezsgőjével gazdagodott. A siklósi tétel sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir alapborok házasításával készült, hagyományos palackos erjesztéssel. Pálinkából is szélesebb lett a kínálat: az eddig megszokott Árpád és Csalló pálinkák mellett a Nagygombosi pálinkafőzde cseresznye és ágyasmeggy pálinkájával is koccinthatunk.

A Vinarius Borárium és Gasztrobár hétfő és kedd kivételével mindennap nyitva áll a vendégek előtt.

Címkék