Új helyre költözött, egyben szintet is lépett a Balaton első vegán étterme, a több mint 5 éves Veganeeta Home. Az elhivatottság és a kreativitás maradt, a konyha és a koktélkínálat bővült, a korábbinál jóval tágasabb hely a jövőben még több rendezvénynek és főzőkurzusnak ad majd helyet. Kipróbáltuk az új étterem nyár eleji kínálatát.

Az új Veganeeta Home-nak a Balatonalmádi és a Káptalanfüred nevű településrész határán, a 71-es út mellett található hófehér, teraszos épület ad otthont. A főbejárat a csendes Dr. Óvári Ferenc utcából nyílik, a hatalmas, főútra néző terasz felől nem lehet belépni  itt már minden a gasztroélményekről szól. 

Bent a korábbi Veganeeta-bázison megszokott csajos, kék-fehér enteriőrök fogadnak, kicsit mélyebb kékekkel és több játékossággal, mint az előző étteremben. Az egyik falat a barokk enteriőröket idéző tapéta díszíti, előtte télikerthangulatú sarok csábít pihenésre kényelmes fotelekkel. Az üzenet egyértelmű: ez a hely nem csak egy étterem, itt le lehet ülni egy kicsit, hogy az ember nyugodtan összeszedje a gondolatait, elkortyolja a kávéját vagy a koktélját, mielőtt visszatér a hátköznapokba.

„Be kellett látni, hogy kinőttük a helyet”

Dr. Árvai Anita 2018 áprilisában nyitotta meg Balatonalmádi belvárosában az első Veganeeta Home-ot. Annak idején sokan kétségbe vonták egy tisztán növényi alapú ételeket kínáló vendéglátóhely létjogosultságát a Balatonnál, az étterem azonban olyan népszerű lett, hogy előfordult, hogy a hely korlátai miatt nem tudtak mindenkit leültetni. (Az étteremnyitásról és annak előzményeiről, Anita karrierváltásáról itt írtunk korábban.)

A rendezvényeken és a főzőkurzusokon is csak meghatározott számú vendég vehetett részt, nem tudtak nagyobb esküvőket vállalni, és szükség volt egy olyan konyhára is, ahol van elég hely a videós tartalmak elkészítéséhez. Be kellett látni, hogy kinőttük a helyet – meséli Anita.

Két évvel ezelőtt vásárolta meg ezt az épületet és kezdte el kialakítani a családja segítségével az új bázist. Már tavaly szeretett volna átköltözni, de nemcsak az épület elejét bontatta le és építtette újjá, hanem az emeletet is, így csak idén, június 3-án került sor a megnyitóra.

A belső térben 70-80 vendég tud leülni, és ehhez a konyhának is ki kellett bővülnie. Most már három szakács főz az executive chef tanácsait követve, a csapat létszáma a kétszeresére nőtt.

A Veganeetában a vendégek kétharmada húsevő

Azt gondoltuk, hogy a Veganeetába vegánok, vegák vagy tisztítókúra miatt speciális étrendet folytatók járnak, de ennél nem is tévedhettünk volna nagyobbat: a vendégek kb. kétharmada húsevő, mondja Anita. 

„Mi nem pótoljuk a húst, nem akarunk húshoz hasonló dolgokat használni, hanem kreatív ételeket fejlesztünk” 

„Mi nem pótoljuk a húst, nem akarunk húshoz hasonló dolgokat használni, hanem kreatív ételeket fejlesztünk” 

– folytatja. „Nagyon sok minden változott, és nagyon sok minden állandósult az étlapunkon. Vannak olyan tételek, amiket ha akarnánk, sem tudnánk levenni, vagy csak időszakosan, mert annyira keresik, és ilyenkor fel kell venni a helyére egy másik jolly jokert, például a sajttorta helyett a túrógombócot” – folytatja. Ilyen a vegán babgulyás (2350 Ft), a Veganeeta pizza (4050 Ft) vagy a Homeburger (4550 Ft).

A másfél-kéthavonta változó étlapból mi is kaptunk egy ízelítőt. A roppanós, ropogósra sült tavaszi tekercsben (3150 Ft) friss zöldségek, füstölt marinált tofu és sok szezámmag találkozik, az ízeket az édes-csípős mártogatós teljesíti ki.

A csípős thai vörös curry (4450 Ft) grillezett ördögszekérgombával, mungóbabcsírával készül. Egy thaiföldi piacon érezzük magunkat, amikor megkóstoljuk. Annak ajánljuk a fogást, aki szereti a csípős ételeket és a kaffir lime levelének ízét.

A „kecskesajtos” salátában (4450 Ft) természetesen nem igazi sajt van, hanem házi készítésű kesudiósajt (ez az az étel, amit a Veganeeta Jane Goodall számára készített a világhírű etológus veszprémi látogatása során). Színpompás saláta kíséri.

Az ebédet a Veganeeta-recept alapján készülő hamis túrógombóc (1950 Ft), vagyis a kölesgombóc zárja, ami a túrógombóc vegán testvére. Házi epervelőlekvárral kínálják. 
 

Nem csak étterem: kávézó, reggeliző és koktélbár

A Veganeeta kávézó is, ahol különféle kávéitalokat és kávékoktélokat is kérhetünk – a lattékat és a kapucsínókat természetesen csak növényi tejjel. A világos és a sötét pörkölésű kávét a paksi Umami Pörkölő szállítja, az italokat képzett barista készíti el.

Ahogy a korábbi helyen, itt is kínálnak reggelit és brunchot saját készítésű, adalékanyag-mentes péksüteményekkel, kenyerekkel, kovászolt fahéjas csigával, de van csicseriborsó-rántotta és chiapuding is.

Bővítették a koktélkínálatot is, amelynek főszereplői az egyedi gin-tonikok, amelyek összetételét és arányait a Veganeeta csapata kísérletezte ki. A koktélbár hangulata nőies, laza, és nemcsak a pasztellszínekben pompázó italok miatt: itt is jelen van az egész helyet átható Veganeeta-életfilozófia és a törekvés, hogy ez egy második nappali legyen, egy olyan hely, ahol ki lehet kapcsolni egy kicsit, ha szükséges.

Címkék

Elérhetőségek

Veganeeta Home 8220 Balatonalmádi, Dr. Óvári Ferenc u. 72. Facebook-oldal Weboldal