Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Házias ízek és új kultközpont a Káli-medence szívében: Megnéztük a salföldi Káli Fecskét

Tavaly decemberben adták át Salföld új kulturális központját, a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központot, ami rengeteg programmal és egy magyaros ízeket és reggelit is kínáló étteremmel gazdagítja a Káli-medencét. A tájba simuló, négy egységből álló épületegyütteshez az étterem mellett egy kiállítótér, egy kertmoziként is működő fedett szabadtéri színpad, öltöző és több alkotóházi szálláshely tartozik. Megnéztük a Káli-medence új kulthelyét, és a házias bisztrót is kipróbáltuk.

A Káli Fecske Étterem és Kulturális Központot (korábban Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház) a több mint negyven éve használaton kívül álló egykori salföldi egyházi iskola területén alakították ki. Az épület nagyon elhanyagolt, romos állapotban volt, a területen birkák legeltek. 2020 tavaszán született meg a kultközpont ötlete, a projekt megvalósítását a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) vállalta magára, az épületegyüttes a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával készült el.

Az új kulturális központ egy kis emelkedőn található, a salföldi templom és a Salföldi Major szomszédságában. Nagy alapterülete (3300 négyzetméter) ellenére sem tűnik ki a környezetéből – a településen nem is lehetséges a hagyományostól eltérő, a tájba nem illeszkedő ingatlanok építése.

A Káli Fecske házias ízeket kínál, és nem akar semmit újragondolni

Először az étterem kínálatát teszteljük. Három egység közül is választhatunk: leülhetünk a tágas belső térben, ami az épület rusztikus hangulatát viszi tovább – a környéken gyakran túltolt provence-i romantika nélkül –, a külső teraszon és a belső udvar grillteraszán. A külső teraszt választjuk, ahonnan a templomra, a Salföldi Majorra és a Káli-medence hullámzó dombjaira látunk, és ahol csak a major lakóinak hangja töri meg a csendet. Legszívesebben itt maradnánk egész nap, a tájban gyönyörködve, de egy zápor mindenkit a belső térbe kerget.

Az étterem május 12-én nyílt meg, és egész évben nyitva tart. Az ételek Gyurecska László konyhafőnök irányítása alatt készülnek, a cél pedig egy magas minőségű, házias bisztró, ahol zömében magyaros fogásokat kínálnak, meséli Vesztergombi Dániel üzletvezető:

„Nem akartunk újragondolni semmit, és fine diningot sem akartunk, mert az nagyon kilógna a helyi jellegzetességek közül. Egy olyan helyet szerettünk volna, ami közönségkedvenc, a minőségben is megállja a helyét.”

„Nem akartunk újragondolni semmit, és fine diningot sem akartunk, mert az nagyon kilógna a helyi jellegzetességek közül. Egy olyan helyet szerettünk volna, ami közönségkedvenc, a minőségben is megállja a helyét.”

Az étlap rövid, két előétel, két leves, hat főétel, két saláta, két gyerekeknek szóló fogás és két desszert szerepel rajta többféle vegetáriánus étellel. A Salföldi kamra válogatásba (3500 Ft) sonka, kolbász, szalonna, sajt, zöldségek és házikenyér került.

Mindig szerepel az étlapon egy krémleves. Eperkrémlevest (2200 Ft) kapunk, ami igazi felüdülés a fülledt időben.

Bár a magyaros konyha van a fókuszban, azért szerepel néhány nemzetközi fogás is az étlapon, mint például a tagliatelle vagy a rizottó. Utóbbi most krémes parajjal készül, tapolcai pisztrángfilével vagy mandulás sült camembert-rel (4800 Ft). Mi az utóbbit választottuk.

A kemencés csülök citromos, rozmaringos burgonyával és káposztakrémmel (6300 Ft) a Káli Fecske ikonikus étele is lehetne. Szerintünk nem fogják tudni levenni az étlapról.

A bélszínsteak tükörtojással és sült burgonyával, grillzöldséggel a napi ajánlatban szerepelt. 

Az étlapon kétféle desszert szerepel, az egyik az elmaradhatatlan túrógombóc mézes görög joghurttal (2100 Ft), de a pultból is választhatunk süteményeket.

A kiadós, egyszerű, de nagyon finom ebédek és vacsorák mellett egy reggelire is beülhetünk 9 órától (tervben van, hogy hétköznap is lesz).

Kiállítások, koncertek, kertmozi és színház

A másik épületben található kiállítótérben a Káli Kultúrtér rendez kiállítássorozatot, amelyben többek között a magyar kortárs művészet és a progresszív fotóművészet jelentős alkotóit mutatják be. Július 23-ig a legendás Pajta Galéria alapítója, a World Press Photo Golden Eye díjas Török László A jellé vált kép című kiállítása látható, de lesz tárlat Mészáros László fotóiból és Szax Olivér festményeiből is.

A rendezvénytér irodalmi esteknek, csütörtökönként kertmozinak, péntekenként jazzkoncerteknek ad otthont, a hétvégéken pedig a Thália Nyárikert helyszíne. A gyerekelőadások mellett koncertek és önálló művészi estek szerepelnek a programjukban olyan előadókkal, mint Udvaros Dorottya, Pindroch Csaba vagy Földes László Hobo. A nyarat a tervek szerint egy jazzfesztivállal zárják majd szeptember első napjaiban.


Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A