Különleges hozzávalók, sajtok és a húsok helyi termelőktől, borok és egzotikus fűszerek: a balatoni delikátboltokban egy termelői piac és egy gourmet üzlet kínálata találkozik. Alap, hogy egy jó kávéért és egy frissen elkészített szendvicsért is beugorhatunk, de van, ahol reggelit is kapunk. A tó környékén fellelhető delikátüzletekből mutatunk be most tizenegyet.

1/11

Spájz

A balatonboglári piactér melletti kis üzlet a füstöt húsok, sajtok, fűszerek, mézek, bioszörpök, lekvárok és más mesterséges tartósítószer-mentes termék lelőhelye. A pult mögött Stickel Andrea áll, aki személyesen látogatja végig a beszállítóit, hogy garantálja a minőséget. Indulhat a nap itt egy kakaós csigával és egy kávéval, vagy egy házi termékekből készített szendviccsel, de készülj fel, hogy otthonra is vinni szeretnél majd a hozzávalókból. A kovászos kenyereket érdemes előre megrendelni, ha biztosra akarsz menni.

2/11

BeerDel

Boros József és Turi Tamás a lassan önálló kis gasztroközponttá váló Balatonszéplakon nyitotta meg a sörbolt és a delikát szerelemgyerekeként is meghatározható üzletet. A hely különlegessége, hogy palackba csapolva is vehetünk hazai kézműves söröket, ha nem elég a dobozos és az üveges választék és kiszerelés. És mint minden rendes delikátboltban, itt is válogathatunk a környékbeli termelők füstölt áruiból, lekvárjaiból és tejtermékeiből, amik közül sok szinte csak itt kapható (leszámítva a piacokat és néhány éttermet, ahová a termelők beszállítanak).

3/11

Gusto De

Az egykori Chianti Gourmet Delicate helyén található üzletben még a legelvetemültebb recepthez is megtalálod a hozzávalókat, ha a Balatonra utazás közben jut eszedbe, hogy magyar, olasz, spanyol, görög, thai, japán, stb. ételt akarsz készíteni, vagy csak valamilyen különleges itallal vagy desszerttel dobnád fel a nyaralást. Nagy a felhozatal helyi termékekből (kézműves sajtok, kolbászok, lekvárok) és borokból, de meglepően sokféle tésztát, fűszert, olajat, csokoládét, kávét és teát tartanak. A pult tartalmából bármikor összedobnak egy szendvicset, ha kóstolnál is.

4/11

Nekem a Balaton

Ördög Nóra és Nánási Pál delikátboltjában, ami 2021-ben új helyre költözötta kínálat 90 százalékát magyar termékek alkotják,és ezek jelentős része a környékről érkezik. A polcokon Spájz- és Mayer-szörpök, a Rosales lekvárjai, a MIMO Chutney és a Triffla termékei sorakoznak, a kovászos kenyér a Vál-Völgye Pékségtől érkezik frissen, a Hübris sörei csapolva, a Stari-sörök üvegben kaphatók, de találunk helyi sajtokat, kolbászokat és még magyar termesztésű rizst is. Saját márkás termékeket is árulnak, pl. csokit, kávét, és hamarosan Nekem a Balaton bort is vihetünk haza. Arra azért készüljünk fel, hogy a legtöbb vásárló egy szelfit is kér majd a blokk mellé.

5/11

Pörc

A balatonkenesei hely húsokban kimondottan erős delikátnak indult, bisztróval bővült, majd nagyobb helyre költözött. Bár az étterem műfajában is odateszi magát, a cikk szempontjából most az a lényeg, hogy a Pörc továbbra is a házi szalonnák és sonkák, ellenállhatatlan pörcök, sajtok, szörpök, kencék és más termelői finomságok lelőhelye. Kocsis Jenő, aki egy hentesdinasztia negyedik generációját képviseli, saját márkás kolbászokat és hústermékeket is készít, és bármikor szívesen mesél az áruról, a dédapja üzletében dolgozó tőkelegényekről és a termelőkről. Az idén már reggelit is kérhetünk az itt kapható hozzávalókból.

6/11

Nagyi kamrája

Dóri és Krisztián Budapestről költöztek a Balatonhoz két kisgyerekükkel, és 2019. májusában nyitották újra az üresen álló, egykori reggeliző-delikátot. Az üzlet neve maradt, a kínálat azonban teljesen átalakult. Dóriék helyi és az ország más részéből érkező finomságokat is árulnak, a Bükki Sajtot, a budakalászi Falukrém termékeit, a budakeszi Mayer szörpöket és a Püski Manufaktúra kolbászait is megtaláljuk a polcokon a Kapolcsikum szörpjeivel, az Ukko teákkal együtt, a mediterrán vonalat pedig Serrano sonkák és az olívaolajok képviselik. A tulajdonosok többféle borvidék boraival próbálkoztak, de a balatoniakra volt igazán igény, így ezt az irányt követik a kínálat kialakításánál. A pékáru a Lipóti Pékségtől, a süti az Arácsi Cukrászdából érkezik, sötét pörkölésű Carraro kávét adnak, a szomszéd helyiségben pedig reggelizőt alakítanak ki. 

7/11

Csopaki Kincses bolt

Nem itt van a környék legnagyobb választéka, de a hangulat és a sütik miatt mindenképp helye van az apró üzletnek a listánkon, ami a strandról és az Örkény sétányról is megközelíthető. A Petrányi Pince gourmet boltjában szörpök, kekszek, mézek, lekvárok, mentes termékek is kaphatók a pincészet boraival egyetemben. Ez egy olyan hely, ahol a vásárlás után is jó maradni, leülni egy kicsit egy kávé vagy egy pohár bor mellett.

8/11

Karolina SPEIZ,

A Karolina Kávéház közvetlen szomszédságában található delikátbolt kínálatát a kávézóhoz hasonlóan Karolina, a tulajdonos testvérpár szeretett nagymamája ihlette. Itt tényleg minden olyan, mint a nagymama éléskamrájában: lekvárok és befőttek, gerendákról lógó kolbászok és sok-sok illat, aminek hatására nem kizárt, hogy akkor is valamilyen ehető szuvenírrel távozol majd, ha ez nem szerepelt a terveid között. És hogy mi mindent találsz a polcokon? Húsok, mustárok, szószok, szörpök, csokik és borok, tihanyi levendulás ajándékok és kávék, de lehetetlen lenne mindent felsorolni. Szendvicseket is készítenek a termelői hozzávalókból.

9/11

Villa Delikát

Martonosi Zsolt, akinek neve a veszprémi Chianti Delicate-ból (ma Gusto13) és a balatonfüredi Baricska Csárdából lehet ismerős, szerteágazó gasztronómiai tapasztalatait most a Füred központjában megnyílt delikátüzletben hasznosítja. Nagy gonddal választja ki az árut, legyen szó olasz vagy távol-keleti termékekről, kávéról, mangalicakolbászról vagy ginről. Bár Balatonfüred csak 20 kilométerre van Veszprémtől, itt más termékeket keresnek a vevők, nagyon megy pl. a pezsgő és a prosecco, és persze a gin is népszerű. Zsolt a szomszédban nemrég egy kávézót is nyitott, ahol a delikát termékeiből készült reggelire is beülhetsz, egészen délután 2-ig... Egy nyaralás idején megesik, hogy elhúzódik a napkezdés. 

10/11

Szigligeti Kisbolt

A Kikötő Étterem és a Tölgyes Kúria tulajdonosainak új közös projektje a kikötő közelében található delikátbolt és a hozzá tartozó BBQ terasz. A reggeli kávét és a termelői piacozást is ki lehet pipálni itt: a sajtkínálatot Szegi Karcsi, a vászolyi Reményik Kálmán és a Tekeresvögyi Sajtműhely termékei jelentik, de megtalálod Fölföldi Béla füstölt termékeit, Rompos Tamás szigligeti sonkáját, Zsusska befőttjeit is. A sort folytathatjuk a Várvölgyi Pékáruval, Stari- és Hübris-sörökkel, vagy a Tóti Herba szörpjeivel, olasz pesztókkal és olívaolajokkal, gyorsan elkészíthető 1-2 személyes tésztákkal. Borokat és gint is beszerezhetünk itt, és szarvasgomba-előrendelésre is van lehetőség. 

11/11

Kávéh

A Kávéház a Vörös Lóhoz nevű étterem és közösségi hely ad otthont a Liliomkert Kamra nevű kis delikátboltnak, ami környékbeli és a Liliomkert piacon árusító termelők finomságait kínálja. Harmathy Ildikó, a hely üzletvezetője szerint a Kamra „a piac továbblépése”, és sok termelőnek jelent segítséget. Többek között tökmagkrémeket, sajtolt olajokat, eceteket, lekvárokat és kolbászokat találunk itt, érdemes betérni, ha nincs idő a híres termelői piacra. Az étteremben egyébként szintén a helyi termelők alapanyagaiból főznek, ha már itt vagyunk, megéri kipróbálni a házias fogásokat.

Címkék