5/12
Mor
A füredi Blaha Lujza utca szegényebb lett egy kellemes bisztróval, amikor a Morzsa atyja, Kaizer András belefáradt a füredi pörgésbe és valami nyugisabb után nézett (azóta amúgy a helyükön nyílt egy másik étterem). Elköltöztette a helyet a balatonudvari golfpálya főépületébe, ahol (ha épp nincs verseny) bárkit kiszolgálnak a megszokott ételekkel, mint a közismert Morzsa Szendó.
6/12
Kaló
Alaposan átszabták a fövenyesi strandbisztrót: a Nesmanufaktúra és a Balaton Galéria csempéi és halacskái kerültek a falra, de a fedett rész is nagyot nőtt. De a nagy újítások nem csak ezt érintik. A Nagy-Golyán házaspár ettől a nyártól reggeliztet, menüztet, de a csúcs az lesz, hogy egész éves nyitvatartást terveznek. Az épület felújítása-bővítése is e célt szolgálta.
7/12
Folly
A Hazai Provence-hez hasonlóan új, gasztrolábon akar megállni Badacsonyörs patinás arborétuma is. Folly Rékáék szintén éttermet álmodtak az évtizedes fenyők és ciprusok árnyékába, ami a család 160 éves lakóházában kapott helyet. Friss bisztrós kínálatot és hétvégi szezonális ajánlatokat adnak, de a helynek erős a street food iránya is. Ha idejössz, fontos tudni, hogy az étterem nem látogatható az arborétumtól függetlenül, belépőjegyet kell váltanod.
10/12
Hazai
Régóta Kapolcs egyik legcsinosabb vendégháza a Hazai Provence, ami úgy döntött, ideje kissé megújulni és bővülni. Most már tíz szobával, privát wellnesszel és a legfőbb: saját étteremmel várnak mindenkit. A július 31-én nyitó 84 Bisztrót – mint A séf arca sorozatunk első részéből kiderült – a Pura Vida éttermeket hátán vivő séf, Árkosi Erika csinálja majd franciás-mediterrán vonalon, szűk étlappal, tengeri herkentyűkkel.
12/12
5 ház
Tavaly még az Év Felfedezettje volt az Év Strandétele versenyen a Pinyó Büfé, ami idénre sajnos bezárt. Azonban a szellemiségét Horn Tamara és Pacsai Martin átvitték a Somlóra. Átvették a csodás fekvésű házakból álló birtok konyháját. Amit sajnos a kívülről betévedők nem élvezhetnek még, csak a megszálló vendégek.