Aligán fűszeres grillkolbász és porchetta készül egy gurulóbüfében, Földváron egy villa kertjében kóstolhattok kisüzemi söröket, Kőröshegyen pedig nyugágyakban heverészve, egy sor finomsággal hangolódhattok a Balatonra. Az új helyeket bemutató cikksorozatunk harmadik, déli partra fókuszáló része következik.
A 2021-es balatoni strandszezon számos izgalmas új helyet hozott magával: cikksorozatunk első részében az északi parton feltérképezett vendéglátóhelyeket gyűjtöttük össze, Balatonakarattyától Tihanyig, ezt követte a második rész, amely a Tihanyi-félszigettől Gyenesdiásig kalauzolt el az újonnan felfedezett helyekhez, most pedig, a harmadik részben néhány déli parti újdonságot mutatunk meg.
2/5
Cafe Spirit
A
frekventáltabb helyektől kicsit távolabb nyílt meg Siófokon a környék első és egyetlen mentes
kávézó-cukrászdája, ahol tej-, glutén- és cukormentes szendvicseket,
süteményeket és pékárut találunk. A limonádékba cukormentes szirup kerül, és
alap, hogy a világos pörkölésű specialty kávéba is kérhetünk gabona- vagy
magtejeket, de akár mentes fagyit is. A tulajdonosok egy másik piaci rést is
kiszolgálnak a mentes ételek mellett: az emeleten egy bérelhető, légkondicionálóval
és nyomtatóval felszerelt tárgyalót alakítottak ki, ahol akár 12 fős
meetingeket is lehet tartani.
3/5
Völgyhíd Konyha & Rét
A Villa Gréta egykori kőröshegyi bázisa, a panorámás, egész napos chillezésre is tökéletesen alkalmas ingatlan több gasztrohelynek ad otthont: a kávékról és a cukrászsüteményekről az
à table! gondoskodik, a július közepén megnyílt, Konyha nevű bisztró fogásai Pillók Attila séf irányítása alatt készülnek, a fagyizóban az Ojo Ice prémiumfagylaltjai kaphatók. A borkínálatot balatoni pincészetekre alapozták, a Rét pedig koncerteknek, naplementés jógának is otthont ad.
5/5
BL Delikát
Tóth Balázsnak, a BL Yachtclub & Apartments ügyvezetőjének régóta szívügye, hogy teret adjon a helyi termelők portékáinak. A lezárások idején jött az ötlet, hogy egy rendelkezésre álló helyiségben egy olyan delikátboltot nyit, ahol kizárólag Balaton környéki termékek kerülnek a polcokra. A felsorolás csak a kínálat töredékét fedi le, de találunk itt kastélyosdombói, Nübel és Vászolyi sajtokat (utóbbiért néha hajóval mennek át az északi partra), látrányi Balaton-Hús termékeket, Csehi tésztákat, kisberényi lekvárokat és szörpöket Spiesz Orsitól, csokikat a lellei Csilli Choco Bonstól, ezenkívül 12-féle kézműves sör, többféle balatoni gin és még brandy is kapható. Tóth Balázs természetesen nem húzza le a rolót augusztus végén: a télen is nyitva tartó üzlet a tervek szerint bor- és whiskykóstolóknak, workshopoknak ad majd otthont.