Számos olyan hely található a Balaton környékén, amely egy korábbi épület, ipari terület vagy vendéglátóegység helyén működik, és bár funkciója kibővült vagy megváltozott, megőrizte a régi elnevezést. Így elsőre nem is gondolnánk, hogy egy egykori betonüzem vagy homokbánya közösségi térnek és bárnak ad otthont, hogy egy „kiskocsma” vagy egy vasútállomás épületében nívós étterem üzemel, és hogy egy régi malom épületébe galéria és hangversenyterem költözött. Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, amelyeknek a neve mást sugall, mint a helyek valódi funkciója, ez a csavar pedig izgalmas atmoszférát teremt.

1/7

Szőlősi Kocsma

A Balatonfüredtől 5 km-re található Szőlősi Kocsma a nevével ellentétben már rég nem egyszerű kocsma: a Fő utcai üzlethelyiség évekig zárva volt, majd a tulajdonosa, Tálos Attila megvette. A hely 2017-ben egyszerűbb fogásokat kínáló étteremként született újjá, 2022 telén pedig Krasznai Norbert vette át a konyháját. A séf úgy próbálja megőrizni a klasszikus vonalat, hogy közben a saját stílusára hangolja az ételeket.

A Szőlősi Kocsma borboltként is működik, a tulajdonos pincészete, a Gellavilla szortimentje található itt, természetesen nemcsak az ételekhez, hanem elvitelre is.

Az étteremről szóló cikket itt találjátok.

2/7

Kripta-villa

A panorámás magaslaton található Kripta-villa szomorú és bizarr történetével vonzza a látogatókat. Építtetője, Abrudbányai-Rédiger Ödön ugyanis annyira szerette az esküvő előtt elhunyt menyasszonyát, Magdust, hogy 1941-ben – már családos emberként – emlékvillát épített egykori szerelmének, és a mediterrán stílusú épületben helyezte el márványból kifaragott nászágyukat, rajta a néhai menyasszony és saját maga fekvő másával. Az épület felújítását követően, 2017-ben itt helyezték el a fonyódi születésű, 1986-ban tragikusan elhunyt szépségkirálynő, Molnár Csilla mellszobrát is.

Az épületben kávézó is működik, ahol világos pörkölésű kávét, matcha teát, koktélokat és finom sütiket is kérhettek, amíg az északi part tanúhegyeiben és a kilátásban gyönyörködtök.

3/7

Csopaki Resti

A csopaki vasútállomás egykori restijéből kialakított étterembenMede Ádám, a Laurel Budapest, és Karácsony Bence,a Csopaki Resti séfje főz. Nyáron (idén augusztus 20-ig) a teraszon lehetett megkóstolni a Kamado grillben készült fogásokat, többek között a híres a körömpörköltet és a bodagot, ősztől tavasz végéig pedig a benti apró, lakásétterem-jellegű bisztróban hatfogásos degusztációs menü várja a vendégeket. Az egyedi gasztroélményhez az időnként elrobogó vonatok zaja adja a nem hétköznapi aláfestést. Az ország minden valószínűség szerint legkisebb bisztrójában mi is végigettük a degusztációs menüt, itt számoltunk be a különleges vacsoráról. 

4/7

Káli Cool

Az egykori káptalantóti bolt épületénél a Közért Bár felirat tűnik fel először. Bár ezt a helyet sosem hívták közértnek, a ház a Káli Cool Galériának, egy kávézónak és egy szálláshelynek ad otthont. Az ingatlan hátsó részében az ötletgazdák három apartmant alakítottak ki vintage és indusztriális loft stílusban. Sok tárgy a Liliomkert Piacról és a Tihanyi PIAC placcról való – elhozták, ami tetszett, és később találták meg a helyüket az új funkciót kapott terekben.

Az épület a szálláshelyen kívül bár- és galériafunkciót is ellát. A Faur Zsófi Galéria kortárs magyar művészek munkáit hozta el a Káli Coolba, amikhez jól illenek az Amikor Antik és Design Galéria 70-es évekbeli berendezési tárgyai és plakátjai. Itt a bútorok is kiállítási tárgyak, mindenre árcímke került, így ha megtetszik egy műalkotás, meg is vásárolhatjátok.

5/7

Bánya Kert

Homokbányából változott kulthellyé a salföldi bánya, ahol nyáron koncertek, fesztiválok és kiállítások fogadnak. A régi őrlőépület, a világosbarna napvitorlák és a süppedős sóder egyedi hangulatú bárnak ad otthont: kézműves söröket, helyi borokat és néhány koktélt is kaphattok itt, az épület konyháján pedig rusztikus pizzák készülnek, a megszokott ízek mellett bivalymozzarellás, szarvasgombás és vegán verzióban is.

A helyszínen színházi eseményekenirodalmi estekenkülönböző workshopokon vehettek részt, de akár egy sakkversenyen is kipróbálhatjátok magatokat. 

6/7

B-üzem

A nemesgulácsi vasútállomás szomszédságában, egy korábbi betonüzem területén található a Szent György-hegyi Gilvesy Pincészet vinotékája. Itt a borok mellé a Telep Budapest nápolyi pizzáit lehet kérni, a lassú vasárnap délelőttöket brunchcsal tölti ki a Budapest Bägel, egyébként pedig DJ-szettek, borkóstolók és más programok zajlanak a tágas, ipari jellegű épület falai között. A B-üzem hatalmas előnye, hogy a vonatok tényleg a bejárat közelében állnak meg, így csak arra kell figyelni, hogy ne késsétek le az utolsót a buli végén.

7/7

Csigó Malom

Az egykori gyulakeszi malom épületében Bartunek Katalin iparművész létrehozta a Stílus Galériát, majd kulturális központtá alakította a helyszínt. A galériában mindenféle korok és stílusok tárgyait kiszúrhatjuk (régiségkereskedésként is működik), a Csigó Art Pont nevű, komolyzenei fókuszú összművészeti rendezvénysorozat keretein belül – mely a zene mellett a képzőművészetre és a műgyűjtésre fókuszál –, például szerveztek hangszerkiállításokat és -bemutatókat, de workshopoknak, koncerteknek, zenei kurzusoknak és más előadásoknak is helyet ad.

Címkék