gasztró

szerkesztés

Éttermet kapott a vendégház és az arborétum is – Megújult vendéglátóhelyek a Balatonnál

Szerzők

  • Molnár Zoltán

  • Chilembu Krisztina

2020. 07. 28. 12:49

Nemrég arról írtunk, csak kapkodjuk a fejünket a rengeteg új balatoni hely láttán, és hasonló a helyzet a meglévő, de alaposan ráncfelvarrt helyekkel is. Következzen egy szűk merítés a teljesség igénye nélkül!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Völgyhíd Kávézó – Villa Gréta

1/12

8617 Kőröshegy, Külterület 0111/3

Több Infó

Címkék

A nagy pörgésbe sokan belefáradtak az elmúlt években, a déli parti megapoliszból, Siófokból szaladt világgá a Szilágyi házaspár. Ugyanis a Villa Gréta cukrászda a Petőfi sétányon már akkora népszerűségnek örvendett, hogy az szinte tarthatatlan volt. A tömeges érdeklődés a kiégéssel fenyegette őket, de cirka egy év pihenő után, kapva egy lehetőségen, a Kőröshegyi-völgyhíd alatti Völgyhíd Kávézót vették át. A grétás minőség megmaradt, a tömeg enyhült, bár azért szellős asztalokra ne számítsunk szombaton délután.

Fotó: G&D Kézműves Cukrászda És Pékség Balatonkenese - Facebook

Szó Ami Szó

2/12

Balatonkenese, Óvoda utca 2.

Címkék

Ezért a croissant-ért megéri Balatonkeneséig utazni - írtuk meg tavalyG&D Kézműves Cukrászda és Pékségről. A Szó Dániel és Szó Gellért neve után alkotott rövidítés nem vált márkanévvé, mivel úgy döntött a salgótarjáni díjnyertes cukrász és pék, hogy tudnak frappánsabbat is (bár a G&D-t se dobták el teljesen, a Facebookon így találni meg őket). Ebből lett a Szó Ami Szó, ami étteremmé bővítette magát, megnyerve magának a Mádról érkezett séfet, Cetner Attilát is. A fejlesztéseknek nincs végük, tervben van egy borbár is.

Fotó: Figula Pincészet

Tölgyfa Csárda/Figula Borkert

3/12

Balatonfüred, Csárda utca

Címkék

Kissé kakukktojás a listában Balatonfüred egykori ikonikus csárdája, ami régesrég bezárt, de Figuláék végre fantáziát láttak benne. Felújították, visszahozták a régi patináját, és az egykori nevet sem feledve, de Figula Borkertként újramárkázva, megnyitották azt. Étel is lesz, amiről a veszprémi Oliva gondoskodik majd (ők a Nyárikonyha nevet használják, hogy még bonyolultabb legyen a helyzet). A panorámáról pedig a természet.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Balaton

Felix Wine Bar

4/12

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 4.

Címkék

A Várkert Bazárban rezidens Felix Kitchen & Bar Balatonfüred legmenőbb placcán is nyitott egy borbárt. A kínálat más, mint a Duna-parton: komoly vacsorák helyett inkább borkorcsolya vonalra lehet számítani, és természetesen sokkal több a balatoni tétel a borlapon, mint a fővárosban. De aki osztrák vagy új-zélandi bort, champagne-i pezsgőt kortyolna, az is megtalálja a számítását. A szűkített koktéllapon a klasszikus koktélok twistjei szerepelnek, a bartenderek pedig állítólag jól improvizálnak, ami a kezük ügyében van, abból bármit el tudnak készíteni.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Morzsa Bisztró

5/12

8242 Balatonudvari, Vászolyi út 1.

Több Infó

Címkék

A füredi Blaha Lujza utca szegényebb lett egy kellemes bisztróval, amikor a Morzsa atyja, Kaizer András belefáradt a füredi pörgésbe és valami nyugisabb után nézett (azóta amúgy a helyükön nyílt egy másik étterem). Elköltöztette a helyet a balatonudvari golfpálya főépületébe, ahol (ha épp nincs verseny) bárkit kiszolgálnak a megszokott ételekkel, mint a közismert Morzsa Szendó.

Fotó: Kalóz - Facebook

Kalóz

6/12

8242 Balatonudvari-Fövenyes, Strand utca 1.

Több Infó

Címkék

Alaposan átszabták a fövenyesi strandbisztrót: a Nesmanufaktúra és a Balaton Galéria csempéi és halacskái kerültek a falra, de a fedett rész is nagyot nőtt. De a nagy újítások nem csak ezt érintik. A Nagy-Golyán házaspár ettől a nyártól reggeliztet, menüztet, de a csúcs az lesz, hogy egész éves nyitvatartást terveznek. Az épület felújítása-bővítése is e célt szolgálta.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

7/12

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Több Infó

A Hazai Provence-hez hasonlóan új, gasztrolábon akar megállni Badacsonyörs patinás arborétuma is. Folly Rékáék szintén éttermet álmodtak az évtizedes fenyők és ciprusok árnyékába, ami a család 160 éves lakóházában kapott helyet. Friss bisztrós kínálatot és hétvégi szezonális ajánlatokat adnak, de a helynek erős a street food iránya is. Ha idejössz, fontos tudni, hogy az étterem nem látogatható az arborétumtól függetlenül, belépőjegyet kell váltanod.

Fotó: Parázsló - Facebook

Parázsló

8/12

8281 Szentbékkálla, Kossuth u. 39. (Pegazus)

A Parázsló egy új, izgalmas gasztroprojekt, amelynek a szentbékkállai Pegazus ad otthont. A nyitóhétvégén olyan fogásokkal mutatkoztak be, mint a padlizsán saláta bowl, a sült paradicsomos spagetti, vagy a füstölt marhaszegy, mézes mustáros császárhús, bbq csirkeszárny, vagy a túrógombóc házi füstös baracklekvárral. A Parázsló csapata a vegánokra is a gluténmentesen étkezőkre is gondol, és nemcsak füstölni, hanem házilag savanyítani is szeretnek. Egy újabb ok, hogy a koncertek és a kiállítások mellett a szentbékkállai kulthely felé vegyétek az irányt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hold és Csillag

9/12

8313 Balatongyörök, Eötvös Károly u. 153.

Címkék

A Szépkilátónál található Csókafészek története az idén véget ért, visszatért azonban a vendéglátóhely elődjét üzemeltető csapat a helyszínre. Szakítottak a Csókafészek előtti, "hagyományos" vonallal, és egy magyaros, újító, szerethető bisztrót nyitottak, ahová tényleg nemcsak a világbajnok panoráma miatt érdemes betérni. Erős a felhozatal halakból és bivalyból készült fogásokból, és az aszú kivételével a környék borait ajánlják az ételekhez.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hazai Provence Vendégház

10/12

8294 Kapolcs, Kossuth utca 84.

Több Infó

Címkék

Régóta Kapolcs egyik legcsinosabb vendégháza a Hazai Provence, ami úgy döntött, ideje kissé megújulni és bővülni. Most már tíz szobával, privát wellnesszel és a legfőbb: saját étteremmel várnak mindenkit. A július 31-én nyitó 84 Bisztrót – mint A séf arca sorozatunk első részéből kiderült – a Pura Vida éttermeket hátán vivő séf, Árkosi Erika csinálja majd franciás-mediterrán vonalon, szűk étlappal, tengeri herkentyűkkel.

Fotó: Fricska - Facebook

Felönt a garatra - Romkocsma a Fricska malmában

11/12

8200 Veszprém, Miklós u. 8.

Címkék

Csak 100 lépcső a várból a július megnyílt romkocsma, aminek a Fricska épületéhez tartozó 600 éves Frick malom ad otthont. Műemléki környezetben iszogathatod a kínálatban szereplő balatoni borokat, prémium és kézműves söröket, szörpöket.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

5 Ház Borbirtok

12/12

8483 Somlószőlős, Zártkert

Több Infó

Címkék

Tavaly még az Év Felfedezettje volt az Év Strandétele versenyen a Pinyó Büfé, ami idénre sajnos bezárt. Azonban a szellemiségét Horn Tamara és Pacsai Martin átvitték a Somlóra. Átvették a csodás fekvésű házakból álló birtok konyháját. Amit sajnos a kívülről betévedők nem élvezhetnek még, csak a megszálló vendégek.

Hasonló tartalmak

Admin mode