Ez is érdekelheti

Gasztró
Hot dog helyett répa-dog – Megvan a 2021-es Év Strandétele
Lezajlott az Év Strandétele verseny, A Konyhám strandbisztró étele nyerte el leginkább a zsűri tetszését, amely répa-dog néven hódÃt a balatonfenyvesi strandon. Természetesen idén sem maradt el az Év Felfedezettje dÃj átadása sem.
Újra összeállt a strandételtesztelő zsűri, hogy 2021-ben is levadássza a legjobb beach foodot a Balatonon. Hetedik alkalommal rendezte meg a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt, melynek utolsó körös, kilencfős zsűrije az egész augusztus 3-i napot annak szentelte, hogy a döntős ételeket végigkóstolja.
Jártunk a balatonfenyvesi A Konyhámban, az alsóörsi Fogas Bisztróban, a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikátban, az örvényesi Random Bagel Barban, a balatonvilágosi Tarow Bisztróban, a balatonalmádi Teraszon és a zamárdi Tiki Beach Bisztróban is. Ugyanis a döntős ételek ezekről a helyekről kerültek ki.
A versenyen megadott szempontok a következÅ‘k voltak: az étel egészséges, jó minÅ‘ségű, lehetÅ‘leg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön, legyen egyszerű, de kreatÃv, nyárias, gyorsan és büfékben is elkészÃthetÅ‘, akár elvitelre is alkalmas, valamint szerepeljen a vendéglátóhely étlapján. Az újragondolt lángostól a gyömbéres tökfÅ‘zeléken át több izgalmas kreációval találtuk szemben magunkat a tegnapi napon. ErÅ‘s volt a vega és a vegán vonal, de természetesen voltak húsos, nehezebb strandételek is.
Az Év Strandétele verseny
Korábban strandbüfé kategóriában semmilyen szakmai dÃj és fórum nem létezett, ezért indÃtotta el 2015-ben a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt. A célja akkor is az volt, és most is az, hogy elÅ‘mozdÃtsa a minÅ‘ségi versenyt ebben a szektorban, és a jó gyakorlatokat, a szakmailag indokolt fejlÅ‘dési irányokat kiemelje. A versenyen és annak zsűrizésében a We Love Balaton szerkesztÅ‘sége is aktÃvan részt vett az elmúlt években.


És a nyertes: répa-dog – 1690 Ft
A balatonfenyvesi A Konyhám répa-dogjával került a legjobb hét közé, végül az Év Strandétele dÃjat is bezsebelte. A hot dog alapötletébÅ‘l kiinduló ételnél a kiflit magát a kettévágott sárgarépa adja, mely rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákuumozás és szuvidálás, majd rántás után válik répa-doggá. Mindezt pesztós majonézzel, szárÃtott hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával a tetején tálalják.

Az Év Felfedezettje: vegán bundás kenyér – 2350 Ft
Az új, a balatonvilágosi Club Aliga területén lévÅ‘ Tarow Bisztro vegán bundás kenyérrel rukkolt elÅ‘, melyet a zsűri egyértelmű döntése alapján az Év Felfedezettje dÃjjal jutalmazott. A csicseriborsóliszt-bundában sült bagett guacamoléval, friss salátával és fekete sóval van ÃzesÃtve, és igazán laktató, Ãzgazdag alternatÃvája a hagyományos bundás kenyérnek (a tojás hiánya szinte nem is érzékelhetÅ‘). A bundás kenyér kizárólag hétvégi reggeli menüben kapható.

A verseny eddigi nyertesei:
- 2015: Kalóz, Fövenyes – Harcsa & Krumpli
- 2016: Kishableány, Badacsony és Paletta, Balatonboglár – Big MEKK
- 2017: Paletta, Balatonboglár – Pulled Ponty
- 2018: Konyhám, Balatonfenyves – Gofcsi
- 2019: Tiki Beach Bisztró, Zamárdi – Koviubileves
- 2020: Port Étterem, Balatonmáriafürdő – BalaToros, valamint Fogas Bisztró, Alsóörs – Halerőleves gombóccal,
- 2021: A Konyhám, Balatonfenyves – Répa-dog
