Idén a Balatoni Kör tagjai zsűrizték elő az ételeket, amelyeket július 15-ig tudtak nevezni az Év Strandétele versenyre a vendéglátóhelyek. Az előzsűrizés a Balatoni Kör és a We Love Balaton által korábban alkotott szempontok alapján történt, kiegészítve egy újjal, mely azt állította fókuszba, hogy mennyire eredeti egy étel koncepciója. Mindegyik szempont 5-5 pontot ért, és a végén a legmagasabb pontszámmal lehetett döntőbe jutni. A következő hét strandbisztró lett döntős (ábécésorrendben):
- A Konyhám, Balatonfenyves
- Fogas Bisztró, Alsóörs
- Kedvenc Kávé és Delikát, Tihany
- Random Bagel Bar, Örvényes
- Tarow Bisztro, Balatonaliga
- Terasz (Bistro & Beach Bar), Balatonalmádi
- Tiki Beach Bisztró, Zamárdi
És akkor jöjjenek a döntős ételek saját leírásukkal!
Répa-dog
A Konyhám Balatonfenyvesről répa-dogjával került a legjobb hét közé: a sárgarépát rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákumozás és szuvidálás, majd rántás után válik répa-doggá, melyet pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával tálalnak.
Gyömbéres tökfőzelék
Az alsóörsi Fogas Bisztro gyömbéres tökfőzeléke nem csak egy főzelék: füstölt tokhalas túrógombóc és harcsatekercs is gazdagítja.
Balote
A tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát balotéja a méltán népszerű mexikói elote balatoni változata.
Az étel fő alapanyaga a minden strandi büfében megtalálható kukorica, melyet a grillezést követően ízesítenek mindenféle földi jóval: házi majonézzel, tejföllel, csilipaprikával és zöldfűszerekkel.
Mekk Mester
Az örvényesi Random Bagel Bar Mekk Mester nevű vega bagelével került a döntőbe. Egészben sült cékla, rukkola, joghurtos-zöldfűszeres öntet, grillezett Dobosi kecskesajt és epervelő ízkombinációja mindez. Fantázianevét a jól ismert mese, Mekk Elek, az ezermester ihlette.
Vegán bundás kenyér
Az új aligai Tarow Bisztro vegán bundás kenyérrel rukkolt elő, mely tulajdonképpen egy csicseriborsóliszt-bundában sült bagett guacamoléval, friss salátával és fekete sóval. A bundás kenyér kizárólag hétvégi reggeli menüben kapható.
Balatoni Bokréta
A balatonalmádi Terasz (Bistro & Beach Bar) döntős étele hajdinalisztből, friss salátából, füstölt tokhalból és Ivácson Attila (Nemesvámos) kemény sajtjából áll össze Balatoni Bokrétává. Azt ígérik, csakúgy, mint a kedvenc csokor virágodat, a Balatoni Bokrétát is frissen a kezedbe adják, és már mehetsz is!
Édesburgonya-lángos szarvasraguval
A zamárdi Tiki Beach Bisztró újragondolt lángossal hódít: egy könnyebb kovászos lángostészta a recept alapja, melybe főtt, összetört édesburgonyát kevernek, kakukkfűvel ízesítik, mindezt 170 fokos olajban sütik ki. A lángost ezek után szarvasraguval bolondítják meg, amit borókával, áfonyával és csokoládéval ízesítenek.
A győztes étel tehát a bemutatottak valamelyike lesz, melyet újabb értékelést követően választ ki a Balatoni Kör zsűricsapata, mások mellett a We Love Balaton szerkesztőségének közreműködésével.