Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / gasztró

szerkesztés

Az újragondolt lángostól a gyömbéres tökfőzelékig – Megvannak az Év Strandétele verseny döntősei

Szerzők

  • We Love Balaton

2021. 08. 03. 14:07

Idén hetedik alkalommal jön az Év Strandétele verseny, melynek döntőjébe hét kiváló balatoni strandbisztró került be. Az újragondolt lángostól a gyömbéres tökfőzeléken át több izgalmas kreációval találhatjuk szemben magunkat.

Idén a Balatoni Kör tagjai zsűrizték elő az ételeket, amelyeket július 15-ig tudtak nevezni az Év Strandétele versenyre a vendéglátóhelyek. Az előzsűrizés a Balatoni Kör és a We Love Balaton által korábban alkotott szempontok alapján történt, kiegészítve egy újjal, mely azt állította fókuszba, hogy mennyire eredeti egy étel koncepciója. Mindegyik szempont 5-5 pontot ért, és a végén a legmagasabb pontszámmal lehetett döntőbe jutni. A következő hét strandbisztró lett döntős (ábécésorrendben):


És akkor jöjjenek a döntős ételek saját leírásukkal!

Fotó: Balatoni Kör

Répa-dog

Répa-dog

Fotó: A Konyhám - Patay Mária

A Konyhám Balatonfenyvesről répa-dogjával került a legjobb hét közé: a sárgarépát rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákumozás és szuvidálás, majd rántás után válik répa-doggá, melyet pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával tálalnak.

Gyömbéres tökfőzelék

Gyömbéres tökfőzelék

Fotó: Fogas Bisztró - Patay Mária

Az alsóörsi Fogas Bisztro gyömbéres tökfőzeléke nem csak egy főzelék: füstölt tokhalas túrógombóc és harcsatekercs is gazdagítja.

Balote

Balote

Fotó: Kedvenc Kávé És Delikát - Patay Mária

A tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát balotéja a méltán népszerű mexikói elote balatoni változata.  Az étel fő alapanyaga a minden strandi büfében megtalálható kukorica, melyet a grillezést követően ízesítenek mindenféle földi jóval: házi majonézzel, tejföllel, csilipaprikával és zöldfűszerekkel.

Mekk Mester

Kecskesajtos bagel

Fotó: Random Bagel Bar - Patay Mária

Az örvényesi Random Bagel Bar Mekk Mester nevű vega bagelével került a döntőbe. Egészben sült cékla, rukkola, joghurtos-zöldfűszeres öntet, grillezett Dobosi kecskesajt és epervelő ízkombinációja mindez. Fantázianevét a jól ismert mese, Mekk Elek, az ezermester ihlette.

Vegán bundás kenyér

Vegán bundás kenyér

Fotó: Tarow Bisztró

Az új aligai Tarow Bisztro vegán bundás kenyérrel rukkolt elő, mely tulajdonképpen egy csicseriborsóliszt-bundában sült bagett guacamoléval, friss salátával és fekete sóval. A bundás kenyér kizárólag hétvégi reggeli menüben kapható.

Balatoni Bokréta

Balatoni Bokréta

Fotó: Terasz (Bistro&Beach Bar) - Patay Mária

A balatonalmádi Terasz (Bistro & Beach Bar) döntős étele hajdinalisztből, friss salátából, füstölt tokhalból és Ivácson Attila (Nemesvámos) kemény sajtjából áll össze Balatoni Bokrétává. Azt ígérik, csakúgy, mint a kedvenc csokor virágodat, a Balatoni Bokrétát is frissen a kezedbe adják, és már mehetsz is! 

Édesburgonya-lángos szarvasraguval

Édesburgonya-lángos szarvasraguval

Fotó: Tiki Beach Bisztró

A zamárdi Tiki Beach Bisztró újragondolt lángossal hódít: egy könnyebb kovászos lángostészta a recept alapja, melybe főtt, összetört édesburgonyát kevernek, kakukkfűvel ízesítik, mindezt 170 fokos olajban sütik ki. A lángost ezek után szarvasraguval bolondítják meg, amit borókával, áfonyával és csokoládéval ízesítenek.

A győztes étel tehát a bemutatottak valamelyike lesz, melyet újabb értékelést követően választ ki a Balatoni Kör zsűricsapata, mások mellett a We Love Balaton szerkesztőségének közreműködésével. 

Hasonló tartalmak

Admin mode