Sokan gondolják úgy, hogy az ősz a legszebb időszak a Balatonnál. Eltűnik a tömeg, csodás az idő, minden lassabb, élhetőbb. Ez egy olyan szakasza az évnek, amit a badacsonyi borvidéken nem csak a szüret tesz izgalmassá: ilyenkor jut idő a konyhákban kísérletezni, játszani az ősz ízeivel, színeivel. Alapanyagokban gazdag időszak ez, jöhetnek a vendéglátóhelyeken az új étlapok, minden visszaáll egy nyugodtabb kerékvágásba.
Nem véletlen, hogy ilyenkor indul a Gasztrohegy programsorozat is, hiszen az ősz és a tél azoké, akik igazi különlegességet keresnek. Ilyenkor van idő megismerni a Balaton egy nyugodtabb, otthonosabb arcát, amikor a vendéglátókkal is könnyebb összefutni és akár ráérősen borozgatni, lassan, alaposan felfedezni Badacsonyt.
Badacsony, borok, tapasok
A Gasztrohegy idén, a 4.
évadban hét tematikus hétvégével várja a kulináris kalandokat keresőket, és egy bónuszprogrammal is bővül a sorozat.
Az elsőre, az őszi Tapasok hétvégéjére szeptember 25-én és 26-án kerül sor. Minden hely 3-féle tapasból készült kóstolót kínál, és bort is ajánlanak a nagy gonddal megkomponált ízekhez.
„A tapasos hétvégéknek mindig hatalmas a sikere: a Balaton mellett ezekkel az izgalmas falatokkal egy mediterrán vízpartra csöppenünk, a szeptemberi, simogató időjárásban sem lesz ez másként” – mondja Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse. „Szeptember 25–26-án egy kötetlenebb Gasztrohegy-hétvégére számíthatnak a Badacsonyba látogatók.
Szombaton és vasárnap szabadon lehet bejárni a hegy legjobb vendéglátóhelyeit és kóstolni.”
Szombaton és vasárnap szabadon lehet bejárni a hegy legjobb vendéglátóhelyeit és kóstolni.”
Ez alkalommal ugyanis nincs bérlet vagy vezetett túra, mindenki maga állíthatja össze a menetrendjét. Így nincs más dolgunk, mint felkeresni a vendéglátóhelyeket és élvezni az ízek és a borok összhangját. De nézzük, pontosan milyen finomságokkal készülnek a résztvevők!
A kalácsburgertől a fogas-chevichéig
A Tölgyes Kúriában a nyári étlapon szereplő ételeket transzformálták tapasokká. „A céklatatár-salátánk, amit füstölt lazaccal, balzsamecettel, redukcióval adtunk a nyáron, most is megjelenik tapasként, akárcsak az egyik leghíresebb fogásunk, a mangalicapofa-pörkölt tépett mangalicapofa és hagymás kenyér néven”
– meséli Vincze Péter, az étterem, rendezvény- és esküvői helyszín ügyvezetője. „A harmadik étel az albondigas, vagyis paradicsomos húsgolyók lesz, amit olívás kenyérrel tálalunk. A tapasokat zöldségchips, mártogatósként olaj kíséri” –
teszi hozzá. Azt is elárulta, hogy a fogásokhoz BalatonBort, a Villa Tolnay 2020-as könnyed sauvignon blanc-ját és a Sabar Kőmagas Kéknyelűjét ajánlják majd.
Az
Istvándy Borműhelyben
a pincészet kéknyelűje lesz a tapasok közös nevezője, tudjuk meg Istvándy Gergő borásztól. A
füstölt pisztráng, vinaigrette, bagett nevű ételben kéknyelűből készült borecettel savanyítják a hozzávalók egy részét, és az ételt egy 2017-es fahordós kéknyelű kíséri. A császárhús, kelkáposzta, dió nevű tapas készítése során a kelkáposztaleveleket kéknyelűben párolják meg, a harmadik ételben (édeskömény, mazsola, tarkabab) pedig késői szüretelésű kéknyelűbe áztatott mazsola alkot felejthetetlen harmóniát a többi összetevővel.
Igazi mediterrán hangulatú kulináris utazást kínál a Tilia Borvendéglő is, a tapasokhoz azonban hazai alapanyagokat használnak majd. „Megnéztük, hogy milyen párhuzamok vannak a spanyol tapasok és a mi ételeink között, és találtunk 1-2 érdekességet" – avat be Nagy Miklós, az étteremnek otthont adó Neptun Badacsony hotel vezetője.
„A manitas de cerdo gyakorlatilag egy körömpörkölt, amit fűszeres paradicsomkockákkal összekeverve, bruschettaként tálalunk. A fogas-cheviche is nagyon izgalmas lesz, a fogast rengeteg lime-mal locsoljuk meg, szőlővel és chilivel párosítjuk, az eredmény pedig egy friss fogás lesz”
– kapunk egy kis ízelítőt a konyha kulisszatitkaiból. Azt is megtudjuk, hogy a hely harmadik tapasa, a croquetas de jamón a klasszikus sonkás krokett „magyar hangja” lesz mangalicasonkával és kecskesajttal. Mindhárom ízvilághoz jól illenek majd a friss, reduktív fehérborok, például a Sabar olasz- és rajnai rizlingjei vagy a Fata Pince BalatonBora.
A Hableányban különleges lángosokra számíthatunk, kaviárral, harcsával és tapenáddal, a Laposa Borbirtokon fehérboros ökörfarok lesz
az egyik választható fogás, burgonya kíséretében. A Kisfaludy-ház Étteremben libamájas kalácsburger és szőlőmustban, zelleres almapürével, céklás tápiókatuile-lel tálalt sous vide libamellbaton készül, a Pláne Badacsony borteraszon pedig a borok mellett a padronpaprika, a véres hurka, a zsálya és az articsóka lesznek a tapasok főszereplői. Borospoharakat a kézbe, és kezdődhet a felfedezés!
A Gasztrohegyen senkinek nem kell bevállalnia a sofőr szerepét, a helyszínek között a Hableány mellől induló Gasztrohegy-busszal lehet majd közlekedni. A jegyár 1000 Ft, a buszok minimum 4 fő esetén indulnak. Még több információt itt találtok a programokról.