Izgalmas tippekről és történetekről olvashatunk a balatoni gasztronómia és a helyi nevezetességek kapcsán úgy, hogy közben meghaladjuk a Balaton szezonális szavatosságát is. Az Így főz a Balaton nemrég megjelent, egyedülálló formátumú könyvnek köszönhetően a nyári időszakon kívüli balatoni kirándulásokhoz is inspirációt kapunk.

„Jöjjenek minden évszakban! Autóval, vonattal vagy akár kerékpárral, és kóstolják meg az egyedülálló balatoni ízeket!”

„Jöjjenek minden évszakban! Autóval, vonattal vagy akár kerékpárral, és kóstolják meg az egyedülálló balatoni ízeket!”

– fogalmaz Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal együttműködésben készült, Így főz a Balaton című kötetben. A sokak által kitűzött közös célt, miszerint a Balaton már nemcsak nyáron érdekes és népszerű környék, ez az egyébként kétnyelvű (magyar és angol) kötet is támogatja. Ugyanis amellett, hogy a tipikus nagy képes, kellemesen végigolvasós könyvélményt adja a kulináris felfedezéshez, közben útikönyvként is funkcionál azzal, hogy mankót kínál útba eső látnivalókhoz, legyen az geológiai vagy természeti különlegesség vagy éppen ikonikus épület.

Csak gurulunk és gurulunk, miközben felfedezzük a környéket

Mégis hogyan szólhat egy kemény táblás album közvetlenül, gyakorlati tippekkel az olvasóihoz? A Balatont többnyire 2-3 településenként gasztronómiájában bemutató blokkok előtt kidolgozott útitervet kapunk a környék felfedezéséhez két keréken. Ehhez pedig egy-egy QR-kóddal ellátott térkép is jár, melyet beolvasva a telefonunkba máris útnak indulhatunk.

A beszámozott megállók mellé jól felépített tanácsokat is kapunk, hol csatlakozzunk rá vagy éppen hol térjünk le a Balatoni Bringakörútról. Aki tehát ezt a könyvet a kezébe veszi, szeme láttára fedezheti fel a Balatont részeire bontva, majd teljesen megismerve. De aki túl van már néhány Balaton-körön, annak is érdemes lehet így is, több arcát megismerve, a javasolt megállók érintésével körbetekerni a tavat.

A csopaki pincepörkölttől a somogyi gánicáig

A vendéglátóhelyekről és a helyi „arcokról” szóló rövidebb ismertetőket recepttel és természetesen borajánlókkal kiegészítve „tálalja” a könyv, úgy, hogy közben jut elég néhány legendás történet megismerésére is.

Attól függ tehát, milyen szemszögből nézzük: az Így főz a Balaton útikönyv extra kiadásban vagy ismeretterjesztő könyv némi kitekintéssel, mely a How to cook könyvsorozat része.

Címkék