FonyĂłd központjában, egy áruház harmadik emeletĂ©n nyĂlt meg Szikra Gabi Ă©s társa, RenczĂ©s Gábor egĂ©sz Ă©vben nyitva tartĂł Ă©tterme, a Konyhám StĂşdiĂł 365. A balatonfenyvesi strandbĂĽfĂ©, A Konyhám tulajdonosainak rĂ©gi álma vált valĂłra a tĂ©len is működĹ‘ Ă©tteremmel, ahol a klasszikus fogásokat a saját stĂlusukban, sok játĂ©kossággal Ă©rtelmezik Ăşjra.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Az Év Strandétele verseny győztese Fonyódra is magával vitte a játékos profizmust – A Konyhám Stúdió 365-ben jártunk
Vasárnap érkezünk, jóval túl vagyunk már az ebédidőn, de még mindig nagy a pörgés (aki biztosra akar menni, foglaljon asztalt). Egy áruház felső szintjén vagyunk, nem egy tipikus balatoni éttermi környezet fogad, a tó látványában csak a teraszról és az ablakokhoz közeli asztalok mellől lehet gyönyörködni. De itt nem a panoráma, hanem az A Konyhámból ismert gasztroélmény lesz a főszerepben.

Egy régi álom vált valóra az étteremmel
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Gabi mindenhol jelen van, irányĂt, kĂ©zben tart, felĂĽgyel Ă©s közben mosolyog, mintha sĂ©fnek lenni a világ legkönnyebb munkája lenne. Az egyik pillanatban mĂ©g a látványkonyhában tálal, a következĹ‘ben a vendĂ©geit ĂĽdvözli az egyik asztalnál, majd kitĂ©rĹ‘t tesz, hogy egy másik asztaltársaság közös szelfit kĂ©szĂthessen vele.

A vendégek mindent láthatnak
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Szikra Gabit sokan a budai SzalonspiccbĹ‘l vagy a SĂ©fek SĂ©fe cĂmű műsorbĂłl ismerik, saját helye, a balatonfenyvesi A Konyhám az ötödik nyári szezonon van tĂşl. A strandĂ©tteremrĹ‘l azok is hallhattak, akiknek Balatonfenyves nem szerepelt az Ăşti cĂ©ljaik között, a hely kĂ©tszer is megnyerte az Év StrandĂ©tele versenyt – 2018-ban a gofri Ă©s a tĂłcsni „szerelemgyerekĂ©nek” is beillĹ‘, gofcsi nevű Ă©tellel, 2021-ben pedig a rĂ©pa-dog nevű kreáciĂłval –, de az elsĹ‘k között vezette be a környĂ©ken a strandon valĂł reggelizĂ©s kultĂşráját is Ă©s kĂnált alternatĂvát a salátákon kĂvĂĽl a vegán vendĂ©geknek.

Az enteriőr maradt, a konyha megújult
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
„Végre van egy hely, ahol rendesen tudunk tálalni”
Korábban egy újhullámos étterem, a Padlás Bisztró üzemelt itt. Évekkel ezelőtt megszűnt, a helyiség régóta üresen állt, Gabiék pedig kihasználták a 2021 decemberében adódott lehetőséget, és bérbe vették az éttermet.
„Semmit nem változtattunk az enteriőrön, kb. 10 nap alatt összeállt a csapat és a menü. 5 napig éjjel-nappal főztünk, és december 27-én pedig megnyitottunk.”
Az, hogy GabiĂ©k tĂ©len sem pihennek, egyáltalán nem Ăşjdonság. Akkor sem álltak le a munkával, amikor a fenyvesi strandĂ©tterem a tĂ©li álmát aludta. A korábbi Ă©vekben a közeli Kakastanya, majd a Hubertus Hof konyháján tevĂ©kenykedtek – amĂg a vĂrushelyzet közbe nem szĂłlt –, de ez most valami egĂ©szen másrĂłl szĂłl. Egy kreatĂv, szezonális Ă©s helyi alapanyagokon alapulĂł saját konyhárĂłl, ahol minden egyes fogásban ott van A Konyhám játĂ©kossága Ă©s profizmusa.
A látványkonyhának köszönhetĹ‘en a vendĂ©gek mindent figyelemmel kĂsĂ©rhetnek, ami az ebĂ©djĂĽkkel vagy a vacsorájukkal törtĂ©nik, Ă©s bár a dĂszletek Ă©s a lehetĹ‘sĂ©gek mások, a fenyvesi „gasztrokocsmában” megszokott közvetlensĂ©g itt is megmarad. Gabinak rĂ©gi vágya vált valĂłra itt: mĂg a part menti vendĂ©glátĂłhelyen nemcsak fĹ‘z, hanem fel is szolgál, A Konyhám StĂşdiĂł 365-ben teljes egĂ©szĂ©ben a konyhai feladatoknak szentelheti magát.
„Úgy Ă©rezzĂĽk, hogy itt játszadozhatunk. Itt nincs az a nagyon nagy rohanás, nem sietnek a vendĂ©gek a vĂzbe, hanem tĂ©nyleg azĂ©rt jönnek el, hogy Ă©lvezzĂ©k azt, hogy jĂł Ă©teleket kapnak” – mondja.
„És végre van egy hely, ahol rendesen
tudunk tálalni” – teszi hozzá Gábor, utalva a szűkös helyre a strandétteremben.
Az Ă©tlap rövid, de Gabi megfogalmazása szerint „mindenkire gondoltak”: a hal- Ă©s vadĂ©telek, sertĂ©starja, kacsamell Ă©s többfĂ©le vegetáriánus fogás mellett rántott csirkemell is szerepel a kĂnálatban, hogy azok a vendĂ©gek is nyugodtan rendelhessenek, akik nem nyitottak az ĂşjĂtásokra. AmikbĹ‘l nincs hiány: rĂ©gi Ă©telek kaptak Ăşj köntöst, egĂ©szen Ăşj Ă©rtelmezĂ©sben kĂ©szĂĽl a brassĂłi, a hortobágyi hĂşsos palacsinta Ă©s a harcsapaprikás tĂşrĂłs csuszával.

Harcsapaprikás túrós csuszával
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Klasszikusok A Konyhám Stúdió 365 stílusában
Az alkotĂłelemeibĹ‘l ĂşjraĂ©pĂtett hortobágyi hĂşsos palacsintával kezdjĂĽk a kĂłstolást. TulajdonkĂ©ppen egy palacsintába csomagolt csirkepörköltet kapunk, ami szokatlan kĂĽlleme ellenĂ©re hozza a hagyományos Ăzvilágot. A töltelĂ©k egy tejszĂnnel ledarált, könnyedebbĂ© varázsolt pörkölt, az egĂ©sz batyu pedig egy finom szalonnás, tejfölhabos szĂłsz közepĂ©n uralja a tányĂ©rt.

Hortobágyi húsos palacsinta másképp
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Ezek után meg sem lepĹ‘dĂĽnk – na jĂł, egy kicsit –, hogy a vaddisznĂłgerincet nemcsak Ă©desburgonya-pĂĽrĂ©, hanem gesztenyĂ©s gnocchi Ă©s fĂĽstös meggy is kĂsĂ©ri. A pĂĽrĂ©t gyömbĂ©rrel bolondĂtják meg, a gnocchi tĂ©sztájába fĹ‘tt gesztenye kerĂĽlt, a meggyet pedig Green Eggben fĂĽstöltĂ©k meg.

VaddisznĂłgerinc
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
A karfiolrózsák grillen nevű étel összetevői között grillezett hagyma,
marinált retek, cékla, saláta, ropogós tápiókachips és zöld majonéz szerepel. Laktató
fogás, játék a textúrákkal. A késői ebédünket a csokoládé 365 nevű desszert koronázza
meg: a belga Callebaut csokoládéból álló gömb belsejébe egy gyümölcsös, folyékony keveréket dermesztettek.
A tálalás, a textúrák, a köretek a többi
„hagyományos” fogásnál sem követik a megszokott eljárásokat: a konfitált sertéstarja vöröslencse-pürével és terijakiszósszal, a rosé kacsamell narancsos-gyömbéres sütőtökpürével készül.

A karfiolrózsák tálalása
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A desszert belseje is okoz meglepetést
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Lehet, hogy a Michelin ellenőrei is benéznek majd?
A fonyĂłdi Ă©tteremre a szakma is figyel: a Dining Guide nemrĂ©g a Bib Gourmand-esĂ©lyes vidĂ©ki Ă©ttermek között emlĂtette, a balatonszemesi KistĂĽcsökkel Ă©s a balatonfĂĽredi MĂłr24-gyel egyĂĽtt (most csak a balatoni Ă©ttermeket emeltĂĽk ki). A Bib Gourmand-minĹ‘sĂtĂ©s azt jelenti, hogy az adott Ă©tteremben mĂ©rsĂ©kelt árak mellett kiválĂł minĹ‘sĂ©gű konyhára számĂthatunk.
Aki aggódna, hogy mi lesz a fenyvesi, már ikonikus A Konyhámmal,
megnyugodhat: a jó idővel együtt a part menti vendéglátóhely is megnyit majd, a
nyári hónapokra Gabi visszatér oda a harmadik emeleti étteremből. A Stúdiót addig
Gábor viszi majd.
Gabi ragaszkodik a strandbĂĽfĂ©hez is, azt vallja, hogy az elmĂşlt 5 Ă©vet nem lehet kitörölni, ráadásul az a hely a szĂ©lesebb közönsĂ©g számára is elĂ©rhetĹ‘. Ezen a nyáron mindenkĂ©pp Ăgy lesz, a többi meg majd kialakul.

A csapat egy része
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
A Konyhám Stúdió 365 téli nyitvatartása: pénteken és szombaton 12-től 21 óráig, vasárnap 12 és 18 óra között.