Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Az Év Strandétele verseny győztese Fonyódra is magával vitte a játékos profizmust – A Konyhám Stúdió 365-ben jártunk

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2022. 01. 21. 14:21

Fonyód központjában, egy áruház harmadik emeletén nyílt meg Szikra Gabi és társa, Renczés Gábor egész évben nyitva tartó étterme, a Konyhám Stúdió 365. A balatonfenyvesi strandbüfé, A Konyhám tulajdonosainak régi álma vált valóra a télen is működő étteremmel, ahol a klasszikus fogásokat a saját stílusukban, sok játékossággal értelmezik újra.

Vasárnap Ă©rkezĂĽnk, jĂłval tĂşl vagyunk már az ebĂ©didĹ‘n, de mĂ©g mindig nagy a pörgĂ©s (aki biztosra akar menni, foglaljon asztalt). Egy áruház felsĹ‘ szintjĂ©n vagyunk, nem egy tipikus balatoni Ă©ttermi környezet fogad, a tĂł látványában csak a teraszrĂłl Ă©s az ablakokhoz közeli asztalok mellĹ‘l lehet gyönyörködni. De itt nem a panoráma, hanem az A KonyhámbĂłl ismert gasztroĂ©lmĂ©ny lesz a fĹ‘szerepben.

Egy régi álom vált valóra az étteremmel

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gabi mindenhol jelen van, irányít, kézben tart, felügyel és közben mosolyog, mintha séfnek lenni a világ legkönnyebb munkája lenne. Az egyik pillanatban még a látványkonyhában tálal, a következőben a vendégeit üdvözli az egyik asztalnál, majd kitérőt tesz, hogy egy másik asztaltársaság közös szelfit készíthessen vele.

A vendégek mindent láthatnak

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szikra Gabit sokan a budai SzalonspiccbĹ‘l vagy a SĂ©fek SĂ©fe cĂ­mű műsorbĂłl ismerik, saját helye, a balatonfenyvesi A Konyhám az ötödik nyári szezonon van tĂşl. A strandĂ©tteremrĹ‘l azok is hallhattak, akiknek Balatonfenyves nem szerepelt az Ăşti cĂ©ljaik között, a hely kĂ©tszer is megnyerte az Év StrandĂ©tele versenyt â€“ 2018-ban a gofri Ă©s a tĂłcsni „szerelemgyerekĂ©nek” is beillĹ‘, gofcsi nevű Ă©tellel, 2021-ben pedig a rĂ©pa-dog nevű kreáciĂłval â€“, de az elsĹ‘k között vezette be a környĂ©ken a strandon valĂł reggelizĂ©s kultĂşráját is Ă©s kĂ­nált alternatĂ­vát a salátákon kĂ­vĂĽl a vegán vendĂ©geknek.  

Az enteriőr maradt, a konyha megújult

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Végre van egy hely, ahol rendesen tudunk tálalni”

Korábban egy újhullámos étterem, a Padlás Bisztró üzemelt itt. Évekkel ezelőtt megszűnt, a helyiség régóta üresen állt, Gabiék pedig kihasználták a 2021 decemberében adódott lehetőséget, és bérbe vették az éttermet.

 â€žSemmit nem változtattunk az enteriĹ‘rön, kb. 10 nap alatt összeállt a csapat Ă©s a menĂĽ. 5 napig Ă©jjel-nappal fĹ‘ztĂĽnk, Ă©s december 27-Ă©n pedig megnyitottunk.”

Az, hogy GabiĂ©k tĂ©len sem pihennek, egyáltalán nem Ăşjdonság. Akkor sem álltak le a munkával, amikor a fenyvesi strandĂ©tterem a tĂ©li álmát aludta. A korábbi Ă©vekben a közeli Kakastanya, majd a Hubertus Hof konyháján tevĂ©kenykedtek â€“ amĂ­g a vĂ­rushelyzet közbe nem szĂłlt –, de ez most valami egĂ©szen másrĂłl szĂłl. Egy kreatĂ­v, szezonális Ă©s helyi alapanyagokon alapulĂł saját konyhárĂłl, ahol minden egyes fogásban ott van A Konyhám játĂ©kossága Ă©s profizmusa.

A látványkonyhának köszönhetően a vendégek mindent figyelemmel kísérhetnek, ami az ebédjükkel vagy a vacsorájukkal történik, és bár a díszletek és a lehetőségek mások, a fenyvesi „gasztrokocsmában” megszokott közvetlenség itt is megmarad. Gabinak régi vágya vált valóra itt: míg a part menti vendéglátóhelyen nemcsak főz, hanem fel is szolgál, A Konyhám Stúdió 365-ben teljes egészében a konyhai feladatoknak szentelheti magát.

„Úgy Ă©rezzĂĽk, hogy itt játszadozhatunk. Itt nincs az a nagyon nagy rohanás, nem sietnek a vendĂ©gek a vĂ­zbe, hanem tĂ©nyleg azĂ©rt jönnek el, hogy Ă©lvezzĂ©k azt, hogy jĂł Ă©teleket kapnak” â€“ mondja. 

„És végre van egy hely, ahol rendesen tudunk tálalni” – teszi hozzá Gábor, utalva a szűkös helyre a strandétteremben

Az Ă©tlap rövid, de Gabi megfogalmazása szerint „mindenkire gondoltak”: a hal- Ă©s vadĂ©telek, sertĂ©starja, kacsamell Ă©s többfĂ©le vegetáriánus fogás mellett rántott csirkemell is szerepel a kĂ­nálatban, hogy azok a vendĂ©gek is nyugodtan rendelhessenek, akik nem nyitottak az ĂşjĂ­tásokra. AmikbĹ‘l nincs hiány: rĂ©gi Ă©telek kaptak Ăşj köntöst, egĂ©szen Ăşj Ă©rtelmezĂ©sben kĂ©szĂĽl a brassĂłi, a hortobágyi hĂşsos palacsinta Ă©s a harcsapaprikás tĂşrĂłs csuszával.  

Harcsapaprikás túrós csuszával

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Klasszikusok A Konyhám Stúdió 365 stílusában

Az alkotĂłelemeibĹ‘l ĂşjraĂ©pĂ­tett hortobágyi hĂşsos palacsintával kezdjĂĽk a kĂłstolást. TulajdonkĂ©ppen egy palacsintába csomagolt csirkepörköltet kapunk, ami szokatlan kĂĽlleme ellenĂ©re hozza a hagyományos Ă­zvilágot. A töltelĂ©k egy tejszĂ­nnel ledarált, könnyedebbĂ© varázsolt pörkölt, az egĂ©sz batyu pedig egy finom szalonnás, tejfölhabos szĂłsz közepĂ©n uralja a tányĂ©rt.

Hortobágyi húsos palacsinta másképp

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ezek után meg sem lepĹ‘dĂĽnk – na jĂł, egy kicsit –, hogy a vaddisznĂłgerincet nemcsak Ă©desburgonya-pĂĽrĂ©, hanem gesztenyĂ©s gnocchi Ă©s fĂĽstös meggy is kĂ­sĂ©ri. A pĂĽrĂ©t gyömbĂ©rrel bolondĂ­tják meg, a gnocchi tĂ©sztájába fĹ‘tt gesztenye kerĂĽlt, a meggyet pedig Green Eggben fĂĽstöltĂ©k meg.

VaddisznĂłgerinc

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A karfiolrózsák grillen nevű étel összetevői között grillezett hagyma, marinált retek, cékla, saláta, ropogós tápiókachips és zöld majonéz szerepel. Laktató fogás, játék a textúrákkal. A késői ebédünket a csokoládé 365 nevű desszert koronázza meg: a belga Callebaut csokoládéból álló gömb belsejébe egy gyümölcsös, folyékony keveréket dermesztettek.

A tálalás, a textúrák, a köretek a többi „hagyományos” fogásnál sem követik a megszokott eljárásokat: a konfitált sertéstarja vöröslencse-pürével és terijakiszósszal, a rosé kacsamell narancsos-gyömbéres sütőtökpürével készül.

A karfiolrózsák tálalása

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A desszert belseje is okoz meglepetést

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lehet, hogy a Michelin ellenőrei is benéznek majd?

A fonyĂłdi Ă©tteremre a szakma is figyel: a Dining Guide nemrĂ©g a Bib Gourmand-esĂ©lyes vidĂ©ki Ă©ttermek között emlĂ­tette, a balatonszemesi KistĂĽcsökkel Ă©s a balatonfĂĽredi MĂłr24-gyel egyĂĽtt (most csak a balatoni Ă©ttermeket emeltĂĽk ki). A Bib Gourmand-minĹ‘sĂ­tĂ©s azt jelenti, hogy az adott Ă©tteremben mĂ©rsĂ©kelt árak mellett kiválĂł minĹ‘sĂ©gű konyhára számĂ­thatunk.

Aki aggódna, hogy mi lesz a fenyvesi, már ikonikus A Konyhámmal, megnyugodhat: a jó idővel együtt a part menti vendéglátóhely is megnyit majd, a nyári hónapokra Gabi visszatér oda a harmadik emeleti étteremből. A Stúdiót addig Gábor viszi majd.

Gabi ragaszkodik a strandbĂĽfĂ©hez is, azt vallja, hogy az elmĂşlt 5 Ă©vet nem lehet kitörölni, ráadásul az a hely a szĂ©lesebb közönsĂ©g számára is elĂ©rhetĹ‘. Ezen a nyáron mindenkĂ©pp Ă­gy lesz, a többi meg majd kialakul.  

A csapat egy része

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Konyhám Stúdió 365 téli nyitvatartása: pénteken és szombaton 12-től 21 óráig, vasárnap 12 és 18 óra között.

Hasonló tartalmak

Admin mode