Csopakon ismeretlenül sem nehéz jó helyeket, velük együtt pedig jó borokat találni. A település Szitahegyén fekvő Petrányi Pince és Borterasz tavaly 20. életévébe lépett, a 2021-ben – a Covid miatt – elmaradt születésnapot idén, a 20+1. évben pótoltuk. Egy kedves házaspár, Petrányi István és Piroska története elevenedett meg előttünk, akik bizonyították az elmúlt több mint húsz évben: kis léptékben is lehet fejlődni.
Októberre megérkezett az a kellemes, napsütéses ősz, amit kis túlzással egész szeptemberben hiányoltunk. A csopaki dűlőket beragyogja a nap, ahogy felérünk a borteraszra, a Balaton is vakítóan csillog, a Petrányi család pedig jókedvvel várja a születésnap apropóján érkező vendégsereget.
![](https://welovebalaton.hu/i/22/petra-nyi-piroska.exact1980w.jpg)
![](https://welovebalaton.hu/i/5b/petra-nyi-csopak1.exact1980w.jpg)
Fogadóitalunk, a Harmatcsepp 2021 – ami egy házasított száraz fehér gyöngyözőbor – kóstolása közben Petrányi Piroska arról mesél, hogy a 2000-es év környékén a csopaki nyaralójukból a hegyre felsétálva úgy érezték, hogy „ide szőlőbirtok kell”.
![](https://welovebalaton.hu/i/d8/petra-nyi-csopak2.exact1980w.jpg)
Petrányi István, aki abban az időben az egyik hazai Ford márkakereskedés vezérigazgatója volt (most már fia, Zoltán viszi tovább az üzletet), szép lassan Csopakra helyezte át a család bázisát Budapestről. Ezután megépült a házuk – a Szent Donát Borkúria jó szomszédai –, a szitahegyi szőlőbirtok évről évre a legjobb fürtöket adja boraikhoz. Persze nem csak az otthoni tőkékről érkezik alapanyag a boraikhoz, de erről majd kicsit később.
![](https://welovebalaton.hu/i/90/petra-nyi-istva-n.exact1980w.jpg)
Házias ízek újragondolva
2015-ben a birtok korábbi tűzifatároló részén borteraszt alakítottak ki, ahol nem sokkal később melegkonyha is indult. A szülinapi ebéd ételei már Bakonyi Milán séf kezei közül kerültek ki, aki az idei év eleje óta viszi a konyhát a Petrányi Borteraszon. (A születésnapi ebéd egy külön összeállított menüsorból áll, de hasonló fogások hétvégente megtalálhatók a táblás ajánlatok között, melyek elérhetők az étlapon kívül.)
![](https://welovebalaton.hu/i/5c/petra-nyi-csopak4.exact1980w.jpg)
Előételnek egy nagyon ízletes hidegtál vár ránk: a válogatás a ház kamrájából (3490 Ft) helyi termelői alapanyagokból áll. A Dobosi, a Vászolyi és a Tekeresvölgyi sajtokon kívül szepezdi bivalykolbász és nemesvámosi sonka is kerül a tányérra, a vadringlószilva-lekvár a pápai Egreskertből érkezett. Ehhez egy könnyed, 2021-es Balatonfüred-Csopak Olaszrizlinget fogyasztunk.
![](https://welovebalaton.hu/i/0c/petra-nyi-elo-e-tel.exact1980w.jpg)
![](https://welovebalaton.hu/i/8e/petra-nyi-csopak3.exact1980w.jpg)
Ezek után egy lasagne kerül elénk, amiről elsőre azt hihetnénk, hogy tésztaétel, de kiderül, hogy egy fürjerőlevessel van dolgunk, amit a lasagnéra öntenek. Ez az étel sajnos nem szerepel az étlapon, de nagyon izgalmas koncepció, amit egy többszörösen díjazott újabb olaszrizling kísér (Hegybor Olaszrizling 2021).
![](https://welovebalaton.hu/i/73/petra-nyi-leves.exact1980w.jpg)
A születésnapi ebéd legfinomabb és legkülönlegesebb étele a borjúszűz, zöld diós burgonyahab, gombák, mely jelenleg szintén nem szerepel az étlapon, de itt muszáj megjegyeznünk, hogy a tökéletes állagúra sült, puha borjúhús nagyon jól passzol a markánsan diós ízvilágú burgonyához és a gombákhoz, a feketetintahal-tüll pedig még esztétikusabbá teszi a tányért. Hozzá 2021-es rozét kóstolunk, melynek szőlőjéért egészen Balatonudvariig mentek Bakó Ambrus borászék.
![](https://welovebalaton.hu/i/8d/petra-nyi-csopak5.exact1980w.jpg)
A vörösboros szilvás és chilis brownie ezek után már csak azokba fér bele, akiknek tényleg külön „desszertgyomruk” is van. 2020-as Derűvel – mely egy syrah, kékfrankos és merlot házasításából készült vörösbor – tálalják.
![](https://welovebalaton.hu/i/72/petra-nyi-csopak6.exact1980w.jpg)
Az ebéd után egy jóleső sétára indulunk a birtokon, napfürdőzünk a csodálatos panoráma mellett, és az ételekhez kapcsolódóan még azt is megtudjuk, hogy saját fűszerkertből dolgoznak, ahol reggelente szedik le az adott naphoz szükséges fűszernövényeket. Terem itt
például
fekete paradicsom is.
![](https://welovebalaton.hu/i/49/petra-nyi-csopak8.exact1980w.jpg)
![](https://welovebalaton.hu/i/eb/petra-nyi-csopak9.exact1980w.jpg)
![](https://welovebalaton.hu/i/31/petra-nyi-csopak10.exact1980w.jpg)
Nagy területvásárlás – a szőlőknek
A pincelátogatás apropója a 2020-as Ében, amely egy 13 hónapig használt kis francia tölgyfa hordóban érlelt prémiumvörösbor. Hatalmas acéltartályok és a boltíves pince fahordói között sétálva ismerjük meg a kézműves Petrányi borokat, melyekkel ma is csak néhány étteremben és a borteraszon találkozhatunk. Néhány éven belül még nagyobb arányú saját szőlőtermésre lehet majd számítani, ugyanis az eddigi (3,5 hektáros) szőlőterületük idén 2,5 hektárral bővült: egy korábbi bencés apátsági terület, a Bene-dűlő egy részét vásárolták meg Petrányiék a közelben, ahová idén májusban rizlinget, sárgamuskotályt, merlot-t és kékfrankost telepítettek.
![](https://welovebalaton.hu/i/10/petra-nyi-csopak12.exact1980w.jpg)
![](https://welovebalaton.hu/i/2b/petra-nyi-csopak11.exact1980w.jpg)
![](https://welovebalaton.hu/i/a0/petra-nyi-csopak13.exact1980w.jpg)
A születésnapon a Bor és Piac magazin díját, a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat vehette át Petrányi István és Piroska Kisbirtok kategóriában.
Éttermükbe és borkóstolóra egész évben, télen is várják a vendégeket, havonta megújuló étlappal. A Petrányi borokkal és a helyi termelők portékáival a csopaki strandnál található Csopaki Kincses Boltban is találkozhattok.