Csopakon ismeretlenül sem nehéz jó helyeket, velük együtt pedig jó borokat találni. A település Szitahegyén fekvő Petrányi Pince és Borterasz tavaly 20. életévébe lépett, a 2021-ben – a Covid miatt – elmaradt születésnapot idén, a 20+1. évben pótoltuk. Egy kedves házaspár, Petrányi István és Piroska története elevenedett meg előttünk, akik bizonyították az elmúlt több mint húsz évben: kis léptékben is lehet fejlődni.

Októberre megérkezett az a kellemes, napsütéses ősz, amit kis túlzással egész szeptemberben hiányoltunk. A csopaki dűlőket beragyogja a nap, ahogy felérünk a borteraszra, a Balaton is vakítóan csillog, a Petrányi család pedig jókedvvel várja a születésnap apropóján érkező vendégsereget.

Fogadóitalunk, a Harmatcsepp 2021 – ami egy házasított száraz fehér gyöngyözőbor – kóstolása közben Petrányi Piroska arról mesél, hogy a 2000-es év környékén a csopaki nyaralójukból a hegyre felsétálva úgy érezték, hogy „ide szőlőbirtok kell”.

Petrányi István, aki abban az időben az egyik hazai Ford márkakereskedés vezérigazgatója volt (most már fia, Zoltán viszi tovább az üzletet), szép lassan Csopakra helyezte át a család bázisát Budapestről. Ezután megépült a házuk – a Szent Donát Borkúria jó szomszédai –, a szitahegyi szőlőbirtok évről évre a legjobb fürtöket adja boraikhoz. Persze nem csak az otthoni tőkékről érkezik alapanyag a boraikhoz, de erről majd kicsit később.

Házias ízek újragondolva

2015-ben a birtok korábbi tűzifatároló részén borteraszt alakítottak ki, ahol nem sokkal később melegkonyha is indult. A szülinapi ebéd ételei már Bakonyi Milán séf kezei közül kerültek ki, aki az idei év eleje óta viszi a konyhát a Petrányi Borteraszon. (A születésnapi ebéd egy külön összeállított menüsorból áll, de hasonló fogások hétvégente megtalálhatók a táblás ajánlatok között, melyek elérhetők az étlapon kívül.)

Előételnek egy nagyon ízletes hidegtál vár ránk: a válogatás a ház kamrájából (3490 Ft) helyi termelői alapanyagokból áll. A Dobosi, a Vászolyi és a Tekeresvölgyi sajtokon kívül szepezdi bivalykolbász és nemesvámosi sonka is kerül a tányérra, a vadringlószilva-lekvár a pápai Egreskertből érkezett. Ehhez egy könnyed, 2021-es Balatonfüred-Csopak Olaszrizlinget fogyasztunk.

Ezek után egy lasagne kerül elénk, amiről elsőre azt hihetnénk, hogy tésztaétel, de kiderül, hogy egy fürjerőlevessel van dolgunk, amit a lasagnéra öntenek. Ez az étel sajnos nem szerepel az étlapon, de nagyon izgalmas koncepció, amit egy többszörösen díjazott újabb olaszrizling kísér (Hegybor Olaszrizling 2021).

A születésnapi ebéd legfinomabb és legkülönlegesebb étele a borjúszűz, zöld diós burgonyahab, gombák, mely jelenleg szintén nem szerepel az étlapon, de itt muszáj megjegyeznünk, hogy a tökéletes állagúra sült, puha borjúhús nagyon jól passzol a markánsan diós ízvilágú burgonyához és a gombákhoz, a feketetintahal-tüll pedig még esztétikusabbá teszi a tányért. Hozzá 2021-es rozét kóstolunk, melynek szőlőjéért egészen Balatonudvariig mentek Bakó Ambrus borászék.


vörösboros szilvás és chilis brownie ezek után már csak azokba fér bele, akiknek tényleg külön „desszertgyomruk” is van. 2020-as Derűvel – mely egy syrah, kékfrankos és merlot házasításából készült vörösbor – tálalják.

Az ebéd után egy jóleső sétára indulunk a birtokon, napfürdőzünk a csodálatos panoráma mellett, és az ételekhez kapcsolódóan még azt is megtudjuk, hogy saját fűszerkertből dolgoznak, ahol reggelente szedik le az adott naphoz szükséges fűszernövényeket. Terem itt például fekete paradicsom is. 

Nagy területvásárlás – a szőlőknek

A pincelátogatás apropója a 2020-as Ében, amely egy 13 hónapig használt kis francia tölgyfa hordóban érlelt prémiumvörösbor. Hatalmas acéltartályok és a boltíves pince fahordói között sétálva ismerjük meg a kézműves Petrányi borokat, melyekkel ma is csak néhány étteremben és a borteraszon találkozhatunk. Néhány éven belül még nagyobb arányú saját szőlőtermésre lehet majd számítani, ugyanis az eddigi (3,5 hektáros) szőlőterületük idén 2,5 hektárral bővült: egy korábbi bencés apátsági terület, a Bene-dűlő egy részét vásárolták meg Petrányiék a közelben, ahová idén májusban rizlinget, sárgamuskotályt, merlot-t és kékfrankost telepítettek.

A születésnapon a Bor és Piac magazin díját, a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat vehette át Petrányi István és Piroska Kisbirtok kategóriában. 

Éttermükbe és borkóstolóra egész évben, télen is várják a vendégeket, havonta megújuló étlappal. A Petrányi borokkal és a helyi termelők portékáival a csopaki strandnál található Csopaki Kincses Boltban is találkozhattok. 

Címkék