Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Lenyűgöző bisztrókonyha a 200 éves présházban: A Tihanyi Vinariusban jártunk

A Tihanyi Vinarius Borárium és Gasztrobár csak néhány perc autóútra esik Tihany központjától, mégis úgy érezzük, mintha egy másik dimenzióba kerültünk volna. A műemléképületben kialakított étterem konyháját mindenképp érdemes kipróbálni, az elmúlt hetekben megkapta az ajánlott helyeknek járó „Tányér” jelölést a Michelin-kalauztól.

Az étterem tágas teraszáról a Tihanyi Bencés Apátság tornyai, a Belső-tó és Tihany magaslatainak látványa tárul elénk. Bármeddig tudnánk gyönyörködni ebben a panorámában, de a készülő fogások illata a belső terekbe csábít minket.

A Vinarius egy kétszáz éves, nádfedeles présházban, a Tihanyi Apátsági Pince műemléképületében nyílt meg 2019-ben. A múlt emlékét őrzik a kőfalak, a hatalmas gerendák, a hordók, és az olyan apró részletek, mint a falon lógó régi pincekulcsok. A felszolgálók tanácsára felfedezőútra indulunk a hatalmas komplexumban: a Gasztrobárból egy kettős kereszt alaprajzú, dongaboltozatos pincébe jutunk, amely egykor az apátsági birtok borainak tárolására szolgált, ma pedig a Boráriumban kóstolható több mint 50 tétel lakhelye és rendezvények helyszíne.

Fine bisztró ízletes meglepetésekkel

Az étterem bekerült a 2022. novemberében megjelent Michelin-kalauzba is. „Meglepetésként ért minket, hogy megkaptuk a Tányér minősítést” – meséli Vadász Imre vezető séf, aki tanítványával, Adolf Patrik konyhafőnökkel együtt viszi a Gasztrobár konyháját. A vezető séf úgy véli, az ellenőrök az érthető, közkedvelt, fine-bisztró jellegű, magas minőségű ételeket értékelték, amelyeket egy kis csavarral, érdekes ízharmóniákkal bolondítanak meg. 

Míg a központ éttermeiben sok a spontán betérő vendég, a Vinariusba célirányosan érkeznek az emberek, nekik pedig érdekes, kreatív fogásokat kell adni. Vadász Imre hozzáteszi, hogy

„Ezért játszunk az ízekkel, és csempészünk apró meglepetéseket a fogásokba, számunkra ez játék és öröm. Nekünk az a fontos, hogy a vendégek számára az itt töltött idő egy különleges élmény legyen.”

„Ezért játszunk az ízekkel, és csempészünk apró meglepetéseket a fogásokba, számunkra ez játék és öröm. Nekünk az a fontos, hogy a vendégek számára az itt töltött idő egy különleges élmény legyen.”

Az étlap évente kétszer változik, ezenkívül pedig szezonális, heti ajánlatok készülnek, ez utóbbiakat a konyhafőnök álmodja meg. Most a téliesebb fogások vannak a főszerepben – azt, hogy hogyan készülnek, az üvegfallal elválasztott látványkonyhában kísérhetjük figyelemmel.

Igyekeznek a lehető legtöbb alapanyagot beszerezni helyi termelőktől és azokat a szezonális, heti ajánlatban felhasználni. A Vinarius kedvelt rendezvényhelyszín a nyitás óta. Viszont évről-évre egyre népszerűbbé vált az a’la carte vendégek körében – ezt bizonyítja a Michelin Guide ajánlás is. Ezért úgy döntöttek, hogy a 2023-as évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni vendégekre, legyen szó az étlap összeállításáról, a borválaszték újragondolásáról vagy a kézzel készült tányérkészletekről, melyek a jövő év elején kerülnek használatba.

Világkörüli utazás az asztalnál

Az első előétel egy Füstölt borjú onglet (3890 Ft). Az étterem által képviselt játékosság már itt tetten érhető: az onglet, vagyis rekeszizomból levágott húsrész, a hengersteak édes szójaszósszal, könnyű töltött zellerrel és tomatillóból (mexikói földcseresznyéből) készült krém társaságában kerül a tányérra. A Vinarius konyhájára a változatosság mellett az is jellemző, hogy az ételekben különleges fűszerek és ízek is megjelennek, ezeket azonban finoman rejtik el a kompozíciókban.

Bár Vadász Imre vezető séf főzési stílusára mindig jellemző volt a hagyománytisztelet és a hazai ízek szeretete, a Tihanyi Vinarius étlapja tartalmaz egészen eltérő ízvilágú ételeket is. Ilyen a második előételünk, a tequilával flambírozott Jimador garnéla (3690 Ft), amit kukoricahumusz, saláta, paellaszirom és zöld saláta kísér.

Az első főétellel aztán visszatérünk a balatoni kora télbe. A Mandarinos Göngyölt Bőrös Malac (porchetta, 5990 Ft) puy lencsével, a szezonális zöldségekkel, céklával, a püré formájában jelen levő paszternákkal alkot harmonikus egységet, és persze a „vinariusos” csavar sem marad el: az ételbe varázsolt mandarin íz és a gyömbér gondoskodik a meglepetésről.

Természetesen a Rib Eye steaket (9990 Ft) sem a megszokott módon készítik el nekünk: az étterem egyik kötelező fogását csicsókapürével, zöldbabbal, a komplex ízvilágú „Café de Paris” fűszervajjal tálalják.

Ebédünkre a Vinarius200 tortaszelet teszi fel a koronát, melyet Urbán Gábor cukrász séf készített abból az alkalomból, hogy az idén 200 éves a présház és pince. A tortaszeletet – melyet külön is megemlít a Michelin Guide –, vörösborral, levendulával ízesítették, hogy a desszertben visszaköszönjenek a Tihanyi-félszigetre jellemző illatok és zamatok. 

A Vinarius folyamatosan bővülő borkínálatában a borkedvelők és a borértők is felfedezhetnek újdonságokat. Az étteremben minden ételhez ajánlanak bort, a tételek az ételekben és az alapmártásokban is visszaköszönnek. Az ízek és a borok szoros egységet alkotnak, akárcsak a hagyományok tisztelete és a kreativitás, a szakértelem  és a játékosság. Érdemes letesztelni a helyet egy hosszú téli estén!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A