A Tihanyi Vinarius Borárium és Gasztrobár csak néhány perc autóútra esik Tihany központjától, mégis úgy érezzük, mintha egy másik dimenzióba kerültünk volna. A műemléképületben kialakított étterem konyháját mindenképp érdemes kipróbálni, az elmúlt hetekben megkapta az ajánlott helyeknek járó „Tányér” jelölést a Michelin-kalauztól.

Az étterem tágas teraszáról a Tihanyi Bencés Apátság tornyai, a Belső-tó és Tihany magaslatainak látványa tárul elénk. Bármeddig tudnánk gyönyörködni ebben a panorámában, de a készülő fogások illata a belső terekbe csábít minket.

A Vinarius egy kétszáz éves, nádfedeles présházban, a Tihanyi Apátsági Pince műemléképületében nyílt meg 2019-ben. A múlt emlékét őrzik a kőfalak, a hatalmas gerendák, a hordók, és az olyan apró részletek, mint a falon lógó régi pincekulcsok. A felszolgálók tanácsára felfedezőútra indulunk a hatalmas komplexumban: a Gasztrobárból egy kettős kereszt alaprajzú, dongaboltozatos pincébe jutunk, amely egykor az apátsági birtok borainak tárolására szolgált, ma pedig a Boráriumban kóstolható több mint 50 tétel lakhelye és rendezvények helyszíne.

Fine bisztró ízletes meglepetésekkel

Az étterem bekerült a 2022. novemberében megjelent Michelin-kalauzba is. „Meglepetésként ért minket, hogy megkaptuk a Tányér minősítést” – meséli Vadász Imre vezető séf, aki tanítványával, Adolf Patrik konyhafőnökkel együtt viszi a Gasztrobár konyháját. A vezető séf úgy véli, az ellenőrök az érthető, közkedvelt, fine-bisztró jellegű, magas minőségű ételeket értékelték, amelyeket egy kis csavarral, érdekes ízharmóniákkal bolondítanak meg. 

Míg a központ éttermeiben sok a spontán betérő vendég, a Vinariusba célirányosan érkeznek az emberek, nekik pedig érdekes, kreatív fogásokat kell adni. Vadász Imre hozzáteszi, hogy

„Ezért játszunk az ízekkel, és csempészünk apró meglepetéseket a fogásokba, számunkra ez játék és öröm. Nekünk az a fontos, hogy a vendégek számára az itt töltött idő egy különleges élmény legyen.”

„Ezért játszunk az ízekkel, és csempészünk apró meglepetéseket a fogásokba, számunkra ez játék és öröm. Nekünk az a fontos, hogy a vendégek számára az itt töltött idő egy különleges élmény legyen.”

Az étlap évente kétszer változik, ezenkívül pedig szezonális, heti ajánlatok készülnek, ez utóbbiakat a konyhafőnök álmodja meg. Most a téliesebb fogások vannak a főszerepben – azt, hogy hogyan készülnek, az üvegfallal elválasztott látványkonyhában kísérhetjük figyelemmel.

Igyekeznek a lehető legtöbb alapanyagot beszerezni helyi termelőktől és azokat a szezonális, heti ajánlatban felhasználni. A Vinarius kedvelt rendezvényhelyszín a nyitás óta. Viszont évről-évre egyre népszerűbbé vált az a’la carte vendégek körében – ezt bizonyítja a Michelin Guide ajánlás is. Ezért úgy döntöttek, hogy a 2023-as évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni vendégekre, legyen szó az étlap összeállításáról, a borválaszték újragondolásáról vagy a kézzel készült tányérkészletekről, melyek a jövő év elején kerülnek használatba.

Világkörüli utazás az asztalnál

Az első előétel egy Füstölt borjú onglet (3890 Ft). Az étterem által képviselt játékosság már itt tetten érhető: az onglet, vagyis rekeszizomból levágott húsrész, a hengersteak édes szójaszósszal, könnyű töltött zellerrel és tomatillóból (mexikói földcseresznyéből) készült krém társaságában kerül a tányérra. A Vinarius konyhájára a változatosság mellett az is jellemző, hogy az ételekben különleges fűszerek és ízek is megjelennek, ezeket azonban finoman rejtik el a kompozíciókban.

Bár Vadász Imre vezető séf főzési stílusára mindig jellemző volt a hagyománytisztelet és a hazai ízek szeretete, a Tihanyi Vinarius étlapja tartalmaz egészen eltérő ízvilágú ételeket is. Ilyen a második előételünk, a tequilával flambírozott Jimador garnéla (3690 Ft), amit kukoricahumusz, saláta, paellaszirom és zöld saláta kísér.

Az első főétellel aztán visszatérünk a balatoni kora télbe. A Mandarinos Göngyölt Bőrös Malac (porchetta, 5990 Ft) puy lencsével, a szezonális zöldségekkel, céklával, a püré formájában jelen levő paszternákkal alkot harmonikus egységet, és persze a „vinariusos” csavar sem marad el: az ételbe varázsolt mandarin íz és a gyömbér gondoskodik a meglepetésről.

Természetesen a Rib Eye steaket (9990 Ft) sem a megszokott módon készítik el nekünk: az étterem egyik kötelező fogását csicsókapürével, zöldbabbal, a komplex ízvilágú „Café de Paris” fűszervajjal tálalják.

Ebédünkre a Vinarius200 tortaszelet teszi fel a koronát, melyet Urbán Gábor cukrász séf készített abból az alkalomból, hogy az idén 200 éves a présház és pince. A tortaszeletet – melyet külön is megemlít a Michelin Guide –, vörösborral, levendulával ízesítették, hogy a desszertben visszaköszönjenek a Tihanyi-félszigetre jellemző illatok és zamatok. 

A Vinarius folyamatosan bővülő borkínálatában a borkedvelők és a borértők is felfedezhetnek újdonságokat. Az étteremben minden ételhez ajánlanak bort, a tételek az ételekben és az alapmártásokban is visszaköszönnek. Az ízek és a borok szoros egységet alkotnak, akárcsak a hagyományok tisztelete és a kreativitás, a szakértelem  és a játékosság. Érdemes letesztelni a helyet egy hosszú téli estén!

Címkék

Elérhetőségek

Tihanyi Vinarius Kiserdőtelepi út, Tihany Facebook-oldal Weboldal